V 70.a 80. letech se výzkum zabýval obsahem kyseliny erukové v řepkovém oleji a bylo zjištěno, že je pro lidský organizmus špatná: měla rakovinotvorné vlastnosti. Dělaly se pokusy s pěstováním bezerukové řepky. Jaké byly výsledky, fakt nevím. V dnešní době přemnoženého lidstva se zase řepkový olej oprášil a vychvaluje se: no není to typické? Lidem asi neuškodí nic, jsou to trénovaní ropáci.
Podívala jsem se na informace o kyselině erukové na Wikipedii. V češtině i v angličtině se mluví jen o "nízkém obsahu kyseliny erukové", nikoliv "bezerukovém",a ten je výsledkem šlechtění, které ještě nebylo ukončeno. Když otevřete anglickou verzi: http://en.wikipedia.org/wiki/Erucic_acid ,dozvíte se už hned pod barevným obrázkem, že semena řepky jsou bohatá na kyselinu erukovou. Kyselina eruková se přednostně akumuluje v srdeční tkáni a může být v organizmu pořádným problémem. Řepkový olej je zatím dost kontroverzní, a hlavní použití má v technice, tak bych určitě nespěchala s tvrzením, že je lepší než olivový. Už je vůbec dost na tom, že je jedlý.
Ta jedovatá kyselina možná bude důvodem, proč splodiny z dieselů jezdících na řepkový olej jsou víc rakovinotvorné než splodiny z klasické fosilní nafty. Mimochodem WHO dala spaliny z dieselů do stejné skupiny jako azbest - mezi látky prokazatelně způsobující rakovinu. Je potom paradoxní, kolik toho svinstva z dieselů vydýcháme a je ticho po pěšině, a po nálezu 1 vlákna azbestu se čistí celá budova za miliony.
Souhlasím s vámi, že řepkový olej je pro zdravý škodlivý. Překládal jsem o tom článek, který si můžete přečíst zde