Za mě chybí srovnání řepkový, který je většinou rafinovaný a olivový, který se užívá panenský a pak už je všechno úplně jinak. Tepelné zpracování totiž většinu cenných látek zničí.
Olivový olej (panenský) lze užívat pouze za studena, má hodnotný obsah a výbornou chuť, stejně tak i další panenské oleje (dýňový olej s vynikající chutí, dokonce konopný olej aj.). Já miluji především dýňový olej, dle mého názoru je jen otázka času než se začne objevovat v pořadech o vaření jako je tomu v případě olivového.
http://www.siladoteku.cz/siladoteku/eshop/122-1-Dynovy-olej-panensky
Za tepla se však olivový olej ani dýňový olej ani jiné panenské nedají použít. V tu chvíli se hodí jiné oleje.
Před řepkovým bych upřednostnila kokosový olej, jde o panenský olej, který sice nemá nenasycené mastné kyseliny, ale díky tomu snáší i vysoké teploty. I ten má však cenné složení v podobě kyseliny laurové nebo kaprylové (přírodní antibiotika). Kokosový olej je snad jediný panenský olej vhodný pro tepelné zpracování.
http://www.siladoteku.cz/siladoteku/eshop/86-1-Kokosovy-olej-panensky
Kokosový olej se nepřepaluje a má řadu dalších výhodných vlastností - v těle se spaluje jinak než běžné tuky, podporuje metabolismus, ničí v těle bakterie, kvasinky apod. Tolik za mě a mé zdravé vaření...