1. Různé studie uvádějí, že v zemích, kde pravidelně používají olivový olej, je méně infarktů, delší průměrný věk atd. Jsou lidé zdravější i v zemích, kde se používá řepkový olej?
2. Jste si jisti, že na řepkové lány se stříká stejně málo umělých hnojiv či pesticidů jako na olivové háje?
3. Už jste někdy ochutnali olivy? A kousli jste si do řepky?
(A ještě mě napadá čtvrtý dotaz - hovoří chemické složení opravdu o všem?)
Mi je to jednou, jednou jedinkrat jsem z nouze udelal lososa na repkovem oleji, misto masla, nebo olovoveho oleje a uz nikdy vice !
Repkovy olej patri do stareho dieselu ;-) a ne do kuchyne ;-) ma takovou divnou pachut.
Takze za me, olivac, slunecnicovy olej, maslo a na neco sadlo.
Mám pocit, že národy které pravidelně používají olivový olej, jsou taky hodně rybožravé :) Takže ty chybějící mastné kyseliny dostanou v rybách.
Chuťově není řepka nic zvláštního, ale nic nechutného to není. Na zobání je lepší slunečnice. Ony se ty malinké semínka jí docela blbě :)
1.Délka věku nezáleží jen na konzumaci různých druhů oleje - jde také třeba o zcela jiný životní styl. Nicméně je vhodné vědět, že o olivovém oleji bylo ze strany Evropské Komise rozhodnuto jako o strategické komoditě s tím, že její odbyt bude marketingově podpořen. To se také stalo a výsledkem jsou mimo jiné ty televizní pořady o vaření s olivovým olejem...
2. Samozřejmě se i olivové háje se ošetřují chemickými prostředky, nevím, jaké množství se používá, dalo by se to ale zjistit. Podstatné je, že například v ČR je díky šetření chemií celkový vnos chemie do půdy nižší než v EU, takže i to pro ten řepkový olej hovoří.
3 Je přece něco naprosto jiného porovnávat vstupní surovinu a finální produkt. Olivy jsou jistě velmi dobré, na obranu řepky bych nicméně podotkl, že z jejích květů zase dělají včely takzvaný světlý med, který je převažujícím medem na trhu v ČR - pokud jde tedy o med tuzemského původu.
4. Chemické složení samozřejmě o všem nehovoří, tak trochu to naznačuji v odpovědi číslo jedna.
V televizi se vaří s olivovým olejem, protože to je jaksi několikset let stará tradice středomořské (tzn. italské, řeckéa velké části francouzské) kuchyně. Tedy přesně těch kuchařských škol, které jsou dnes nejpopulárnější. Krom toho jde také o jeho chuťové vlastnosti, řepkový olej chutná v jídle zcela jinak. Takže nemistifikujte tím, že je to kvůli nějaké marketingové podpoře z EU.
ma tato odpoved nejakou vypovidajici hodnotu nebo spise pocity a dojmy?
jeden priklad z mnoha:
'se ošetřují chemickými prostředky, nevím, jaké množství se používá, dalo by se to ale zjistit. Podstatné je, že například v ČR je díky šetření chemií celkový vnos chemie do půdy nižší než v EU'
...to prece nevypovida temer nic o mnozstvi chemie v repce...
pokud nevite, radeji neodpovidejte.