1. Různé studie uvádějí, že v zemích, kde pravidelně používají olivový olej, je méně infarktů, delší průměrný věk atd. Jsou lidé zdravější i v zemích, kde se používá řepkový olej?
2. Jste si jisti, že na řepkové lány se stříká stejně málo umělých hnojiv či pesticidů jako na olivové háje?
3. Už jste někdy ochutnali olivy? A kousli jste si do řepky?
(A ještě mě napadá čtvrtý dotaz - hovoří chemické složení opravdu o všem?)
Mi je to jednou, jednou jedinkrat jsem z nouze udelal lososa na repkovem oleji, misto masla, nebo olovoveho oleje a uz nikdy vice !
Repkovy olej patri do stareho dieselu ;-) a ne do kuchyne ;-) ma takovou divnou pachut.
Takze za me, olivac, slunecnicovy olej, maslo a na neco sadlo.
Mám pocit, že národy které pravidelně používají olivový olej, jsou taky hodně rybožravé :) Takže ty chybějící mastné kyseliny dostanou v rybách.
Chuťově není řepka nic zvláštního, ale nic nechutného to není. Na zobání je lepší slunečnice. Ony se ty malinké semínka jí docela blbě :)
1.Délka věku nezáleží jen na konzumaci různých druhů oleje - jde také třeba o zcela jiný životní styl. Nicméně je vhodné vědět, že o olivovém oleji bylo ze strany Evropské Komise rozhodnuto jako o strategické komoditě s tím, že její odbyt bude marketingově podpořen. To se také stalo a výsledkem jsou mimo jiné ty televizní pořady o vaření s olivovým olejem...
2. Samozřejmě se i olivové háje se ošetřují chemickými prostředky, nevím, jaké množství se používá, dalo by se to ale zjistit. Podstatné je, že například v ČR je díky šetření chemií celkový vnos chemie do půdy nižší než v EU, takže i to pro ten řepkový olej hovoří.
3 Je přece něco naprosto jiného porovnávat vstupní surovinu a finální produkt. Olivy jsou jistě velmi dobré, na obranu řepky bych nicméně podotkl, že z jejích květů zase dělají včely takzvaný světlý med, který je převažujícím medem na trhu v ČR - pokud jde tedy o med tuzemského původu.
4. Chemické složení samozřejmě o všem nehovoří, tak trochu to naznačuji v odpovědi číslo jedna.
V televizi se vaří s olivovým olejem, protože to je jaksi několikset let stará tradice středomořské (tzn. italské, řeckéa velké části francouzské) kuchyně. Tedy přesně těch kuchařských škol, které jsou dnes nejpopulárnější. Krom toho jde také o jeho chuťové vlastnosti, řepkový olej chutná v jídle zcela jinak. Takže nemistifikujte tím, že je to kvůli nějaké marketingové podpoře z EU.
ma tato odpoved nejakou vypovidajici hodnotu nebo spise pocity a dojmy?
jeden priklad z mnoha:
'se ošetřují chemickými prostředky, nevím, jaké množství se používá, dalo by se to ale zjistit. Podstatné je, že například v ČR je díky šetření chemií celkový vnos chemie do půdy nižší než v EU'
...to prece nevypovida temer nic o mnozstvi chemie v repce...
pokud nevite, radeji neodpovidejte.
V 70.a 80. letech se výzkum zabýval obsahem kyseliny erukové v řepkovém oleji a bylo zjištěno, že je pro lidský organizmus špatná: měla rakovinotvorné vlastnosti. Dělaly se pokusy s pěstováním bezerukové řepky. Jaké byly výsledky, fakt nevím. V dnešní době přemnoženého lidstva se zase řepkový olej oprášil a vychvaluje se: no není to typické? Lidem asi neuškodí nic, jsou to trénovaní ropáci.
Podívala jsem se na informace o kyselině erukové na Wikipedii. V češtině i v angličtině se mluví jen o "nízkém obsahu kyseliny erukové", nikoliv "bezerukovém",a ten je výsledkem šlechtění, které ještě nebylo ukončeno. Když otevřete anglickou verzi: http://en.wikipedia.org/wiki/Erucic_acid ,dozvíte se už hned pod barevným obrázkem, že semena řepky jsou bohatá na kyselinu erukovou. Kyselina eruková se přednostně akumuluje v srdeční tkáni a může být v organizmu pořádným problémem. Řepkový olej je zatím dost kontroverzní, a hlavní použití má v technice, tak bych určitě nespěchala s tvrzením, že je lepší než olivový. Už je vůbec dost na tom, že je jedlý.
Ta jedovatá kyselina možná bude důvodem, proč splodiny z dieselů jezdících na řepkový olej jsou víc rakovinotvorné než splodiny z klasické fosilní nafty. Mimochodem WHO dala spaliny z dieselů do stejné skupiny jako azbest - mezi látky prokazatelně způsobující rakovinu. Je potom paradoxní, kolik toho svinstva z dieselů vydýcháme a je ticho po pěšině, a po nálezu 1 vlákna azbestu se čistí celá budova za miliony.
Souhlasím s vámi, že řepkový olej je pro zdravý škodlivý. Překládal jsem o tom článek, který si můžete přečíst zde
Pochopte,že řepkový sajrajt musí být nejlepší poněvadž ho většinou dodává velkopěstitel ,velkopotravník atd. Babiš , dokonce i do nafty !!! Přesto,že je všeobecně známo,že tento šunt v naftě dělá největší bordel v motorech i v ovzduší. A kdo přidávání tohoto humusu do nafty schválil - Ráthovci !!!!! Asi další krabice od bot plná "vína" pro poslance !!! Údajně jde panu Babišovi z každého litru sračkonafty 2 Kč do kapsy.
Presne muj prvni pocit - jde o promo repkove lobby. Typicky se take vzyva FDA, nastroj potravinarske a lekarenske lobby v USA. Napr.:
http://naturalsociety.com/fda-claims-walnuts-illegal-drugs-government-lunacy-best/
Pesticidy, repkovy a sojovy olej:
Clanek zcela opomiji kvalitnejsi, i kdyz drazsi alternativy: kokosovy olej/tuk a ghi. Jestli chcete byt objektivni, udelejte srovnani i s nimi.
Stridam olivovy, kokosovy a ghi. Kokosovy pouzivam i jako lek. Kdyz me zacne skrabat v krku, vezmu si pul cajove lzicky a chripka skonci driv nez zacala. Jeho antibakterialni a antivirove ucinky jsou ale mnohem sirsi, doporucuji si o nich precist.
To se zase bavim, nekdo si dovoli sahnout na modlu olivoveho oleje a hned je ohen na strese. Argumenty veskere zadne.
Vymysl o prodluzovani veku velkou konzumaci olivoveho oleje si muze kazdy posoudit sam pohledem do par jednoduchych statistik, jak jsem nazorne predvedl uz panu Gilikovi pod jeho kdysi oslavnym clankem.
Kousl jste uz nekdy do olivoveho kere? Taky to musi byt chutovka. Mozna by bylo odobre vedet, s cim mate tu olivu srovnavat.
Pridava se do benzinu? Bezte si stezovat na MZV, EU a podobne instituce, ktere "bojuji proti zmene klimatu". Rostlina je v tom nevinne. V Brazilii se do automobiloveho benzinu pridava ethanol z cukrove trtiny (tvori okolo 25 % obsahu paliva). Jeste jsem neslysel argument, ze z toho duvodu je trtinovy cukr, melasa nebo snad rum hnusem.
Chut? To je taky naprosto nulovy argument. Me zase nechutna olivovy olej.
Repkova loby? No hlavne ze zadna olivova loby neexistuje:-)) Kokosovy olej? Zdravotni ucinky ve smyslu virotickych pekne, ale z hlediska vyzivy? Myslite to vazne? S 85 % nasycených MK a stopovym mnozstvim omega-3?
> Kokosovy olej? Zdravotni ucinky ve smyslu virotickych pekne, ale z hlediska vyzivy? Myslite to vazne? S 85 % nasycených MK a stopovym mnozstvim omega-3?
Zcela. A ridim se heslem 'kdyz kritizovat, tak se znalosti veci':
http://www.zdravi-az.cz/Forum/viewtopic.php?f=18&t=838
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2001/07/28/coconut-health2.aspx
...od Babiše je nejlepší! Každý jiný je mnohem větší šmejd! :-P
Já tedy uznávám, že řepkový olej je o třídu lepší než sojový (který byl už v padesátých letech označen za nevhodný pro humánní spotřebu, o čemž se ovšem dnes taktně mlčí) a narozdíl od něj nesmrdí při zahřátí jakousi podivnou rybinou. V mém případě jde spíš o ideologické hledisko: kvetoucí řepka smrdí jak rok mrtvá jeptiška, je prudce alergenní, slepnou po ní zviřátka a její pěstování propagují lidé, kteří se mi bytostně hnusí.
Osobně nedám při smažení dopustit na směs slunečnicového oleje se sádlem v poměru 1:1. To mě naučila ještě babička a nemá to chybu.
Prečo sa asi toľko "renomovaných" spoločnsotí vyjadruje k jeho kvalite. Sójovému už nikto neverí, keďže 90% sóje je GMO. Tak začali oblbovať ľudí repkou, ktorá sa tiež upravuje. Samozrejme v zahraničí, ale väčšinu oleja dovážame. Pamätajte, že tieto "nezávislé" agentúry a "nezávislé" štúdie musí niekto zaplatiť. Nerobia to zadarmo. A kto má peniaze, aby niečo také platil? :) Každopádne olej, ktorý určite nie je a ani tak skoro nebude obsahovať GMO je Olivový alebo Slnečnicový. Samozrejme jednodruhové, nie zmesové. Všetko ostatné je GMO, či sa Vám to páči alebo nie a bez ohľadu na to, či je to na obale napísané, alebo nie.
každý olej je dobrý pokiaľ je lisovaný za studena mechanickým spôsobom. Lenže to sa v článku akosi nespomenulo... Veľa olivových olejov sa teraz mieša s rafinovaným a vydáva sa to stále za extra panenský, čo je podvod na zákazníka a ostáva len veriť, že kde to neje napísane je naozaj len ex. panenský (ale no...). S tým repkovým sa zrejme tuzemská lobbi zobudila teraz a naháňa stratené. Lenže repkový lisovaný za studena bude podstatne drahší ako ex.p olivový....
To mohu potvrdit, koupila jsem repkovy olej lisovany zastudena, lahev pullitrova, ve farmarskem obchode, a byl po certech drahy. Koupila jsem ho ze zvedavosti, nikdy predtim jsem se s tim nesetkala.Hlavne zameruji se vic na olivovy olej. Ale asi neni spatne prostridat je a porovnat kvalitu.
Za mě chybí srovnání řepkový, který je většinou rafinovaný a olivový, který se užívá panenský a pak už je všechno úplně jinak. Tepelné zpracování totiž většinu cenných látek zničí.
Olivový olej (panenský) lze užívat pouze za studena, má hodnotný obsah a výbornou chuť, stejně tak i další panenské oleje (dýňový olej s vynikající chutí, dokonce konopný olej aj.). Já miluji především dýňový olej, dle mého názoru je jen otázka času než se začne objevovat v pořadech o vaření jako je tomu v případě olivového.
http://www.siladoteku.cz/siladoteku/eshop/122-1-Dynovy-olej-panensky
Za tepla se však olivový olej ani dýňový olej ani jiné panenské nedají použít. V tu chvíli se hodí jiné oleje.
Před řepkovým bych upřednostnila kokosový olej, jde o panenský olej, který sice nemá nenasycené mastné kyseliny, ale díky tomu snáší i vysoké teploty. I ten má však cenné složení v podobě kyseliny laurové nebo kaprylové (přírodní antibiotika). Kokosový olej je snad jediný panenský olej vhodný pro tepelné zpracování.
http://www.siladoteku.cz/siladoteku/eshop/86-1-Kokosovy-olej-panensky
Kokosový olej se nepřepaluje a má řadu dalších výhodných vlastností - v těle se spaluje jinak než běžné tuky, podporuje metabolismus, ničí v těle bakterie, kvasinky apod. Tolik za mě a mé zdravé vaření...
Je hezke, ze se v clanku pise, kolik je v kterem oleji toho ci onoho. Bylo by ale take zajimave napsat, co se s kterym olejem stane, je-li pouzit na smazeni a jak dalece je po takovem zahrati stale jeste vhodny ke konzumaci. Treba zrovna zmineny slunecnicovy olej je sice pry dobry, ale pouze v syrovem stavu. Smazenim se huntuje tak, ze je lepsi smazit na tom nevhodnem olivovem oleji, ktery toho vydrzi o dost vice.
:: OSEL.CZ :: - Omega-3 mastné kyseliny srdci v relaxaci nepomáhají
http://www.osel.cz/index.php?clanek=6236
Já jsem sice blázen do oliváče, možná až nekritický fanda... prostě když už nemůžu být v Itálii celý rok, tak aspoň Chianti a oliváč užívám doslova plnými doušky...a doporučuji olivový klub, ten je pro nás blázny jedinečná služba... stejně používám i řepkový, hlavně na smažení a někdy na zjemněnění (když nechci aby byl v jídle olej výrazný)
.....Od minulého století zkoumají soustavněji tyto okolnosti francouzští vědci v čele s André Simonetonem. Vycházejí z toho, že všechno kolem nás je tvořeno atomy s nejrůznějším vnitřním složením. Neustálý pohyb, neustálá hra subatomárních částeček uvnitř atomu produkuje energii, která emituje ven. Vznikají tak specifické, velmi rozdílné vibrace a citliví lidé udávají, že jiné vibrace vydává třeba strom, jiné mrkev, jiné obilný klas a jiné kamínek z potůčku. Tyto vibrace působí velmi jemné vlny s nepatrnou délkou (pod 1 mikron = 1 mikrometr = 10-6 m) a s různou rozsahovou amplitudou. Když američtí vědci vynalezli spektrometr, přístroj, kterým se tato jemná vlnění dají dost přesně změřit, mohlo začít soustavné zkoumání vibrací živých i neživých struktur. Jednotku menší, než mikron, nezvali angström a označili ji velkým Å (s kroužkem nahoře).
Zjistili, že lidský organismus emituje vlny v rozsahu 6200 Å až 7000 Å, což odpovídá růžové barvě slunečního spektra. Léčitelé a osoby na vysokých stupních duchovního vývoje mívají 9000 i více Å. Má-li tělo radiaci okolo 6500 Å, cítí se člověk v pohodě a je zdráv. Při nemocech byla ale naměřena radiace mnohem nižší. Samozřejmě, že výzkumníci začali hned pátrat, které okolnosti a které potraviny mohou člověku vysokou radiaci předávat.....
...Olivový olej s radiací 8500 Å měl ještě po 6 letech jen o tisíc Å méně. Řepkový olej má záření 5000 Å. To platí pro oleje z prvního lisování za studena. Konzumně prodávané stolní oleje měly vesměs pod 4000 Å. Stářím radiace olejů klesá, pouze olivový si ji mnoho let uchovává....
"růžové"?
To je škoda, že neměřili taky radiaci černochů - nejspíš by zjistili, že jejich organismus emituje vlny odpovídající hnědé až černé barvě slunečního spektra :-D
Když zamlžíte informace již dávno neužívanými jednotkami místo nanometrů, ještě to neznamená, že je to objev.
Prostě ty lidi odrážejí ("svítí") normální běžnou barvu lidské pokožky, ono je to totiž ve viditelné části spektra (světelného), a ty vyšší hodnoty odpovídají infračervenému...to je OBJEV, co? Že ty objekty jsou jaksi "teplé"... :-D
Olivovy olej je do salatu a kdo ho pouziva na smazeni tak je naprosty retard nebo ital, a ti to delaji z tradice.
Repkovy a slunecnicovy olej jsou slusne pouzitelne na smazeni, ale veprove sadlo je lepsi.
Na peceni je nejlepsi maslo.
Hovezi luj nikdo moc v potravinarstvi asi nepouziva (otazka kde se v nem bere tolik trans-nenasycenych m.k.)
Margariny jsou nasycene, takze jsou vyzivove to stejne co maslo, jen se v nich obcas umele zvysuje obsah esencialnich m.k. a hlavni vyhodou pro studenou kuchyni je to, ze se to nastavi az dvojnasobkem vody a pomocnych latek, takze vysledna hmota ma pak jen tretinovou energetickou hodnotu nez ekvivalentni objem masla.
Nevim, co k tomu stale vymyslet neco dalsiho.
Lidi, mějte rozum, v našich zeměpisných se mastilo vždy jen živočišnými tuky, sádlem, máslem a lojem. Na to jsou stavěna naše těla. A oleje se nám vnucují teprve něco pře sto let. Řeči o škodlivosti živočišných tuků jsou jen k tomu,aby se ve velkém kupovaly "zdravější" oleje, protože ten průmysl, co je vyrábí, se přece musí nějak zaplatit. Já používám celý život (je mi 63) jen sádlo a máslo, nic jiného, a že bych byl nemocný nebo neduživý, to tedy určitě ne. Mám všechny vlasy, zuby, jednou jedinkrát jsem měl angínu. Proto mě pobavily tady ty názory kolik čeho má ten který olej dobrého či špatného a jak to chutná a kdesi cosi. Řeknu vám takto: Žerte na co vám huba narostla a nebudete muset se zabývat takovými "olejovými problémy."
To, co čtete je článek PR, který pro Vás Vitalia za poplatek napíše a zveřejní okolo Vaše reklamy apod....
Nevěřte všemu, co čtete.... většina těch informací je dost zkreslená, napsaná cíleně pro reklamní účely.
Dovážíme potraviny z Řecka a takových nabídek již od tohoto serveru došlo několik !!!!!!
Já mám teda ráda olivový olej a nedám na něho dopustit! Je sice fakt, že jsem jich musela koupit více hledat než jsem našla ten správný, který by mi vyhovoval po všech stránkách, ale nakonec se zadařilo a objednávám přes internet na těchto stránkách http://www.pemap.cz/olivovy_olej tady mají olivové oleje jen chutné a dobré.
Měla jsem už řepkový i olivový olej. Já sama dávám přednost kvalitnímu olivovému oleje Terracreta. Je oprati řepkovému chutnjěší. Kdybych měla přecházet na řepkový musela bych hledat zase x měsíců nějaký kvalitní a chutný. To se mi fakt nechce, raději zůstanu u ověřeného olivového, který chutná celé rodině.
To je zajímavé. Já na kvalitním olivovém oleji hodně ujíždím. Třeba po tomhle se můžu zbláznit http://www.asijske-potraviny.eu/oleje/356-extra-virgin-olivovy-olej-fillipo-berio-3l.html Ale řepkový olej mě třeba vůbec nebere.