Hlavní navigace

Prokážeme už i krevní doping, hlásí do světa vědci

6. 4. 2009

Sdílet

Vědci se přiblížili k možnosti rozpoznat další dopingovou metodu, a to takovou, která se zatím považuje za prakticky neprokazatelnou. Informuje o tom zpravodajský server Aktuálně.cz Profesionální sportovci si totiž někdy nechávají postupně odebírat po troškách vlastní krev a pak ji skladovat. Tělo si zatím vytvoří krev novou jako náhradu. Před závodem si pak sportovec nechá vrátit odebranou krev do žil. Ta mu pak ve větší míře, než by bylo běžné, zásobuje svaly kyslíkem, takže zvyšuje jeho…

Vědci se přiblížili k možnosti rozpoznat další dopingovou metodu, a to takovou, která se zatím považuje za prakticky neprokazatelnou. Informuje o tom zpravodajský server Aktuálně.cz

Sport-relax-Indoor (sport)-anabolika-01Profesionální sportovci si totiž někdy nechávají postupně odebírat po troškách vlastní krev a pak ji skladovat. Tělo si zatím vytvoří krev novou jako náhradu. Před závodem si pak sportovec nechá vrátit odebranou krev do žil. Ta mu pak ve větší míře, než by bylo běžné, zásobuje svaly kyslíkem, takže zvyšuje jeho výkon.

Protože však jde o vlastní krev, není možné ji rozpoznat. Nyní však Olaf Schumacher z německé univerzity ve Freiburgu spolu s kolegy navrhl způsob, jak rozpoznat i dodání vlastní krve.

Víte, že anabolika neohrožují jen vrcholové sportovce? 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).