Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Problémy české gastronomie? Nezájem učňů a experimentátoři od lol - Jo, ten hlavni problem je velikost porce/cena. Restaurace si...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 2. 2015 13:18

    lol (neregistrovaný)

    Jo, ten hlavni problem je velikost porce/cena.
    Restaurace si nekonkuruji kvalitou ale cenou.

    Nabizet tri-ctyrchodove menu je sebevrazda...
    Gulas se sesti za 79,- a nazdar.
    Slepice se cpou pizzou za 130,- a mysli si, ze jedi zdrave.
    Co na tom, ze do sebe narvou stejny mnozstvi mouky jako veprova hlava u sousedniho stolu s jeho sesti.
    Nemluve o nakladech. Kdyz srovnate kvalitu a naklady na pizzu(nebo sushi), tak by ta hotovka musela stat ke dvoum stovkam.
    Jenze fastfood je IN, tak proc pitomcum nepustit zilou.

    K tomu jeste nastoupi pologramotnost co se tyce kalkulace cen.
    V obchode vidi kilo kureciho v akci za 120,-
    Zjisti, ze toho hospodskyho zlodeje porce masa vyjde ani ne na dvacku no a je zle.
    Jenze co vsechno musi hospodsky zaplatit vcetne vypalnyho tomuhle bolsevistanu uz je nad jeho chapani.
    Takze dobre varej tam kde se veprohlav prezere za malo penez a dostane vodu zadarmo.
    Nejlepsi kuchar je ten, ktery funguje podle hesla z hovna(pardon) bic neupletes, vanocku ano.

    Gastronomii by jedine prospelo kdyby zavrelo 20-30% podniku.
    Pak by se ten zbytek mohl soustredit i na jiny veci nez vareni sragor ze sragor.
    A uz by se nestavalo, ze vas v Praze bude obsluhovat otravenej krupan z Horni Dolni a varit jeho kamos soused.

  • 4. 2. 2015 19:55

    Kladoucí si otázku zda může být hov-- důležité (neregistrovaný)

    Vobořil, a podobní, je magor. Nikdo nebude nadšením hýkat, když 1/8 své denní práce dá za jedno jediné mizerné jídlo. Další hodinu práce vám schlamstne cesta...
    Guláš za 80 kč, ani při ucházející kvalitě nemá cenu vůbec dělat. Podle mne například Vobořil, stejně jako všichni ostatní hospodští, nemá vůbec představu co je opravdu kvalitní gulášek z pořádných surovin - nebo ho alespoň nikdy nedělají a nenabízejí veřejnosti.

    Pokud chce vařit obědy pro pracující musí se prostě probrat, nebo zaměřit na jinou sortu pracujích lidí.
    Já než bych platil za tu jejich drahou práci nad nekvalitním jídlem (plus DPH), tak si za ty peníze raději koupím kvalitnější suroviny, budu pracovat o dvě hodiny denně méně a u sám si uvařím i do kastrůlku do práce, na druhý den.

  • 5. 2. 2015 14:29

    Mareš (neregistrovaný)

    On by s trochou dobré vůle ten guláš za osmdesát šel, a ani by se nemusely moc okrajovat náklady. Můj řezňas prodává kližku za 125 Kč / kilo (při velkoobchodních cenách a odběru přímo od producenta by se to, předpokládám, dalo stlačit tak na stovku). Při dvaceti dekách masa na porci mám z kila kližky pět porcí, v každé masa tak za 20-25 korun. Co potřebuju dál? Sádlo, cibuli, koření, vodu a včerejší chleba na zahuštění; to jsou v přepočtu na porci korunové položky, takže řekněme, že mám v porci guláše surovin dohromady za pětatřicet korun. A vaří se to v podstatě samo, nejvíc času na tom zabere ta pitomá cibul.

    Na kvalitním jídle za nízké ceny není nic nereálného, jenom by hospodský nesměl být lemra líná. Já si třeba ještě pamatuju, jak do hospody k nám v ulici přivezli každý týden půlku krávy a kuchař si to sám boural... těm dnešním vohráblům to strčí pod nos rozporcované, vakuované, nasosané vodou, a pochopitelně si to nechají pěkně tučně zaplatit. To už je takový smutný standard dnešní doby: cokoliv si člověk kupuje, může mít jistotu, že kromě surovin a práce si v té ceně úplně zbytečně platí ještě deset až patnáct parazitů s aktovkama a kravatama. :-)

  • 5. 2. 2015 18:20

    lol (neregistrovaný)

    O lidech jako jste vy byl muj prvni post.

    Cit:...vari se to v podstate samo..
    Jasne, nepotrebujete hrnec, sporak, plyn, elektrinu, vodu...varite to urcite na louce za svitu slunce, takze si nepotrebujete koupit/pronajmout zadny prostor, nepotrebujete platit kuchare, obsluhu, talire, pribory, lednice- spoustu dalsich veci ktere musite casem obnovovat...uklid, pojisteni, dane a dalsi formy vypalnyho statnim zamestnancum...
    A z kazdy stovky, kterou host zaplati kartou si odectete cca 25,-

    A ten z kontextu doby vytrzeny nesmysl o bourani a lenosti nema smysl komentovat uz vubec.

    Tak co, chytraku? Porad bys byl za vodou?

  • 5. 2. 2015 19:04

    Karel (neregistrovaný)

    Dojednával jsem si platební bránu a mám sazbu 2,9% při obratech do 500tis. měsíčně. Takže těch 25kč je hodně přestřelených... Já mám "síť" 2 prodejen s oblečením, je to boj, ale nikdy bych si nedovolil tvrdit, že se nedá prodávat kvalitní oblečení lacino. Jen se musí dlouho hledat cesty. Předpokládám, že u hospod to nebude rozdílný, náklady se dají rozprostřít do hodně zákazníků. Jó, to když restaurace zeje prázdnotou...

  • 6. 2. 2015 9:52

    thr

    Docela oceňuji, že si někdo troufl natvrdo napsat, proč nemají hostince rády karty... Ono to opravdu není v poplatcích, ty jsou dnes už běžně pod 2%, ale v tom, že platba kartou se nedá zapřít a tak se musí danit.
    Bohužel toto je realita.

  • 7. 2. 2015 0:21

    PP (neregistrovaný)

    Je totiž veřejným tajemstvím, že ve službách se často vyplácí oficiálně min. mzda a zbytek na ruku z tržeb. V tomto případě je karta veřejným nepřítelem č. 1. Nevrací totiž hotovost.

  • 7. 2. 2015 16:06

    lol (neregistrovaný)

    A cemu se divite, kdyz nenazrany stat porad utahuje smycku?

    Zaregistroval jste nedavno vyjadreni bolsevika Sobotky o tom, ze zvednou dane, protoze se vybira malo?

    Takze potresta ty, kteri plati. Podvodnikum to bude jedno..a garantuji vam, ze kazdy by rad neco zaplatil a mel klid-byl cisty.
    Jenze to co tady paraziti a asocialove ze Strakovky predvadeji jinak dopadnout nemuze.

  • 7. 2. 2015 9:45

    krakonoš (neregistrovaný)

    Byl. Protože kdo umí, najde si levné a kvalitní zdroje, (prvotřídní brambory za 3,60 Kč kilo, cena pro maloodběr) a promyslí technologie zpracování tak, aby mu náklady spadly. Jenže u nás ve všem platí: Když se půjdou ostatní utopit, musím já taky, protože dělat něco jinak, než ti ostatní je špatně. Takže ostatní stojí úprava fotky na výstavu od 1.500 Kč výš, zatímco já to zvládnu za dvě stovky, přičemž vyrobím stejně kvalitní produkt, jako to, co se dělá obvyklou technologií. Opičit se po ostatních a pak brečet, že nezvládám není žádné umění.

  • 7. 2. 2015 16:09

    lol (neregistrovaný)

    Jasne, opravdu muzete srovnavat foceni na volne noze s provozem restaurace...
    Achjo...

  • 6. 2. 2015 3:29

    l0l (neregistrovaný)

    to jste trefil hrebicek na hlavicku, bingo!
    k tomu si pidejte ten "material" co leze z oboru kuchar cisnik a potom jak zajistit aby aspon 50% restauraci bylo kvalitnich.

  • 7. 2. 2015 16:54

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    1) Mně se líbí, jak si podnikatelé stěžují, co leze za materiál ze školy. Ale že by si ty ildi vychovali sami, nebo si zařídili ve svých firmách učňovské podniky, případně brali lidi na praxi, to jaksi nezmiňují.

    Základním českým, i světovým problémem dnes není stát, ale velké společnosti a korporace. Chtěli by jen brát, brát, brát a brát a zase brát. A nic nedat.

    Školy nejsou a nikdy nebyly od toho, aby dodaly firmám hotové pracovníky. Pokud se tak kdy v historii stalo, tak proto, že firmy část učednictví převzaly a braly žáky a studenty na praxi.

    2) Lidé se učí a volí si zaměstnání podle svých potřeb. Ani já jsem nestudoval stylem: „Co by bylo nejlepší pro cizí firmu X“, ale stylem co je nejlepší pro mě.

    Lidé se rozhodují podle možností uplatnění, zájmu, budoucnosti oboru a PLATU v daném oboru.

    A co firmy nabízejí, takovou kvalitu dostanou. Jejich plačky jsou jen přiznáním jejich špatného přístupu.

    Dnes bych se učil kuchařem jen ze zájmu, nebo v případě, že bych chtěl odjet do zahraničí. Stejně tak bych zvažoval kriticky i technické obory, kterých je údajný nedostatek, ale platy tomu neodpovídají.

  • 7. 2. 2015 20:19

    l0l (neregistrovaný)

    ja prave o tom materialu co do podniku chodi na praxi mluvim!!!

    protoze do par restauraci vidim mohu vam popsat konkretni situaci. z oboru kuchar cisnik chodi do konkretniho hotelu o kterem budu psat cca 15 ucnu. tedy melo by. bezne se dostavi behem tydne kdy maji praxi 5-6 ucnu, ostatni na to s*rou.
    ze skoly prichazeji takrka s nulovymi vedomostmi. prakticky nezvladnou ani oloupat a nakrajet cibuli v pozadovane hrubosti/jemnosti a to v prijatelnem case. neni vyjimkou, ze 2kg cibule na gulas jsou pro ucne prace na cele dopoledne.
    pokud se snazi kuchar ci provozni rucici za prakticky vycvik ucnu tyto neco naucit, je to jako hazet hrach na zed. v 90% dostanete odpoved, ja to stejne nebudu delat, me na skolu prihlasila mama, potrebuju jen vyucak u plotny stat stejne nebudu .... proste nezajem.
    dalsi svizel jsou rodice, fyzicka kondice ucnu je tragicka, pokud chcete aby ke stolu zanesl vice nez jeden talir najednou a nenosil to jako nusi, tak zjistite, ze proste fyzicky je neschopen na jedne ruce nest 2 talire. rodice pak chodi do hotelu a stezuji si, ze fyzicky pretezuji jejich cukrova ditka. o odneseni teplych polevek s hangrletem na ruce, nebo behem poledne zaneseni 150 obedu ani nemluvim, pozor to je v hotelu naprosto normalni smena a ucni jsou "navic" takze zadne ze by to chudinky oddreli.
    provozni jakozto vedouci praktickeho vycviku znamkuje ucne podle toho co zvladli. je zcela bezne, ze 1/2 neni klasifikovana protoze vubec neprisla, polovina z te co chodi pak neprospeje a zbytek ma ekvivalent znamek 3-4, najde se obcas vyjimka potvrzujici pravidlo. ucen co ma snahu a chut. takoveho si na praxi podniky piplaji a je zcela bezne, ze jej berou na brigady o vikendech a daji mu klidne rok pred vyucenim vedet, ze maji zajem aby u nich pracoval. co se ovsem tyce tech co neprojdou nebo maji mizerne hodnoceni, tak to prijde reditel s ucitely z ucnaku a dela hrozny zle, ze jejich zaci neprospivaji. ano problem je v dementich dotacich na zaka.
    takze co s tim?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).