Hlavní navigace

Případ první ženy s BSE u nás zřejmě neplatí

10. 3. 2009

Sdílet

Lékaři v Bílině na Teplicku měli u šedesátileté pacientky podezření na lidskou formu Creutzfeldt-Jakobovy nemoci, známé spíše jako nemoc šílených krav či pod zkratkou BSE. Vzhledem k tomu, že je v České Republice hovězí i telecí maso pečlivě kontrolováno, hygienici předpokládali, že k nákaze došlo někde v zahraničí.

Lékaři v Bílině na Teplicku měli u šedesátileté pacientky podezření na lidskou formu Creutzfeldt-Jakobovy nemoci, známé spíše jako nemoc šílených krav či pod zkratkou BSE.

Vzhledem k tomu, že je v České Republice hovězí i telecí maso pečlivě kontrolováno, hygienici předpokládali, že k nákaze došlo někde v zahraničí.

Podle televize Prima, která na případ jako první upozornila, lékaři dlouho nevěděli, co pacientce vlastně je.

Vedoucí národní referenční laboratoře pro výzkum Creutzfeldt-Jakobovy nemoci František Koukolík však dnes ČTK řekl, že žena trpí téměř zcela jistě jinou formou této choroby.

Případů Creutzfeldt-Jakobovy nemoci bylo u lidí od října 1996 do začátku prosince 2000 zaznamenáno nejvíce ve Velké Británii, 87 případů. Dále tři ve Francii a jeden případ v Irsku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).