Hlavní navigace

Názory k článku Příliš mnoho syrové stravy škodí

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 10. 2011 19:21

    EC (neregistrovaný)

    Autor opakovane predvadi fascinaci "moudrosti nasich predku", ktera nabyva az smesne podoby v priklade vina. Vino se nefermentuje proto, aby melo lepsi zdravotni ucinky, ale aby se clovek dostal do nalady - to jaksi z vinnych hroznu moc nejde. Podobne muzu naopak rici, ze lysohlavky se nefermentuji, protoze pak by ztratily ucinek. Caj se take fermentuje - je to snad ze zdravotnich duvodu? Je to podobny nesmysl stejne jako v predchozim clanku, kdy "moudrost pekaru" vede k bile psenicne mouce. Za prosazenim urcitych potravin a potravinarskych postupu nestoji jenom zdravotni prospech (ten je spise hluboko v pozadi), ale kolikrat napr. chut, pozadovany ucinek (alkohol, tabak, opium..), dobova moda a dalsi mnohe vlivy popsane v sociologickych studiich.
    Tisicileta moudrost a tradice stoji krome nekterych potravinarskych postupu take napr. za prisavanim pijavic, astrologii nebo zenskou obrizkou v Africe, abych jmenoval nektere nejkriklavejsi priklady. Je snad zrejme, ze takova argumentace je absurdne prazdna a faktograficky nepodlozena.

    Abych byl vice k tematu - tak me nezajima, jestli maji ty zeny menstruaci, ale jestli jsou plodne (vliv nikde neprokazan, byt se to zde autor snazi vsugerovat; ztratu menstruace povazuji mnohe vitarianky naopak za prospesnou vec). Stejne tak je nezajimavy "nedostatek vitaminu" nebo "podvaha"(oproti jakesi arbitrarni norme), ale jestli to ma negativni zdravotni ucinek. Zadny dukaz.
    Takze de facto jedine castecne prokazane negativum prumerne vitarianske stravy vuci prumerne strave jsou problemy se zuby a castecne kostmi (hustota kosti souvisi s lamavosti jenom castecne). Na takovouhle neskutecne chabou faktografickou vybavu dela autor kolem tohohle tematu dela dosti velky humbuk.

  • 14. 10. 2011 9:34

    Autor (neregistrovaný)

    "za prosazenim urcitych potravin a potravinarskych postupu nestoji jenom zdravotni prospech (ten je spise hluboko v pozadi), ale kolikrat napr. chut..."

    jenomže chuť a celkový pocit z jídla bývá normálně indikátorem toho, co je zdravé a co tělo ke svému zdravému vývoji potřebuje. Z tohoto důvodu se neprosadil celozrnný chléb z pšenice, protože lidem způsoboval zažívací problémy. Kdyby tomu tak nebylo, nevyráběl se s námahou, ale zůstali bycho u zrní. Toto pravidlo chuti a zdraví samozřejmě neplatí v případě drog, alkoholu, koření - i když ani tyto věci zpočátku nechutnají a musí si na ně člověk zvyknout a vypěstovat si návyk.

    "Vino se nefermentuje proto, aby melo lepsi zdravotni ucinky..."

    To ani netvrdím. Jisté ale je, že víno má příznivé účinky na zdraví, které hrozny nemají.

    "prisavanim pijavic, astrologii nebo zenskou obrizkou v Africe, abych jmenoval nektere nejkriklavejsi priklady"

    I tyto věci měly ve své době určitý význam,alespoň první dvě; pijavice se užívají i v moderní medicíně, astrologie měla význam mj. jako předchůdkyně astronomie...

    "tak me nezajima, jestli maji ty zeny menstruaci, ale jestli jsou plodne..."

    ztráta menstruace je vážný problém, to vám potvrdí každý gynekolog. Pokud žena nemá menstruaci, znamená to, že neovuluje, a tudíž ani nemůže otěhotnět. A to nemluvím o tom, že pokud vitariánské veganky otěhotnějí, ohrožují své děti.

    "nedostatek vitaminu" nebo "podvaha"(oproti jakesi arbitrarni norme), "

    Samořejmě že tyto věci nejsou v pořádku! tu normu, odkdy je podváha pro ženu nebezpečná, uvádím v článku o anorektičkách.

    "Na takovouhle neskutecne chabou faktografickou vybavu dela autor kolem tohohle tematu dela dosti velky humbuk."

    Článek v podstatě říká, že se to se syrovou stravou nemá přehánět. A to po zvážení všech relevantních argumentů pro a proti.

  • 14. 10. 2011 12:21

    EC (neregistrovaný)

    Napriklad vetine lidi chutna cokolada. Je jeji chut indikatorem jejiho zdravotniho prospechu? Pochybuji. Pozitivni ucinky piti vina nebyly nikdy prukazne dokazany. Prokazana byla pouze korelace mezi umirnenou spotrebou a zdravim, ale nikdy ne pricinny vztah pri vylouceni vsech ostatnich vlivu.
    Netvrdim, ze chleb neni pro telo lepsi nez zrna. Ale necelozrnna mouka se prosadila primarne z chutovych duvodu.
    Existuji dukazy, ze otehotnet se da i bez menstruace. Pokud se to snazi doktori popirat, tak se pouze drzi nauceneho paradigmatu a nejsou ochotni jej menit. Je spousta veci, ktere jeste nevime, a je aroganci jenom proto prehlizet veci, ktere nam nepasuji.
    Podobne je to s dalsimi pop-zdravotnimi tvrzenimi jako je treba zminena podvaha (urcite telesne konstituce jsou prirozene silnou podvahou a nemaji negativni efekt na zdravi). Nauky o vyzive toho vi o tele tak malo a rikaji to tak arogantne, ze jsou smesne skoro jako ti astrologove.
    Kdyz uz se zastavim u te astrologie, tak tvrdite, ze ma svuj vyznam ji dneska provadet? Ze se stala zakladnou pro rozvoj astronomie nijak neubira na sile argumentu - je to tisicileta tradice, mame ji nasledovat? Pousteni zilou taky byla dlouhodoba tradice, ma smysl ji nasledovat? Tvorba hladke mouky je dlouhodoba tradice, ma smysl ji nasledovat jenom pro tento jediny fakt? Neni lepsi se zamyslet spise nad faktem, ze bile pecivo ma dosti mizerne mikronutriencni hodnoty?

  • 14. 10. 2011 13:37

    Autor (neregistrovaný)

    Pšenice se zpracovávala na bílou mouku, protože kvas není v případě pšenice zdaleka tak účinný. Budu citovat z knihy o výživě vyd. před asi 10 lety: "Pozor při celozrnné stravě z pšenice - příliš vysoká spotřeba podporuje plísně ve střevech, protože obranné látky pšenice zabraňují rozkladu škrobu. Tento nestrávený škrob je v koncové části střeva střevní flórou přeměňován na cukr. A ten je velmi vítaným krmivem pro střevní kvasinky. Pšenice je stravitelnější ve formě bílého chleba."

    O vztahu vína a zdraví - to by bylo na celý článek, nicméně existují desítky studií, podle kterých lidé, kteří pijí střídmě a pravidelně alkohol, žijí v průměru déle (a mimochodem to platí i pro konzumenty čokolády). A nejlépe (i zdravotně) na tom ze všech alkohol. nápojů obstálo víno.

    K astrologii bych jenom připomněl to, co jste sám uvedl o arogantním odmítání něčeho, čemu se nerozumí.

  • 16. 10. 2011 21:04

    Patrik Chrz

    Vino se nefermentuje proto, aby melo lepsi zdravotni ucinky, ale aby se clovek dostal do nalady - to jaksi z vinnych hroznu moc nejde. Podobne muzu naopak rici, ze lysohlavky se nefermentuji, protoze pak by ztratily ucinek. Caj se take fermentuje - je to snad ze zdravotnich duvodu?
    Důvodů pro fermentaci je více, kromě chuťových je to i trvanlivost (víno vydrží déle než hrozny, kysané zelí vydrží déle než hlávkové, fermentované salámy (např. uherák) vydrží déle než měkké, fermentovaný sýr (např. Gouda) vydrží déle než čerstvý (např. žervé).
    Jak by skončily fermentované lysohlávky nevím (nezkoušel jsem ani syrové), ale pokud by ztratily účinek tak je to jen důkaz toho, že fermentováním se neutralizují škodlivé látky v potravinách, to by tedy ty zdravotní důvody podporovalo.
    Lze předpokládat že fermentací nebo vařením dojde k rozrušení buněčné struktury a tím ke snadnější vstřebatelnosti látek.

  • 18. 10. 2011 7:22

    Pavel (neregistrovaný)

    "Lze předpokládat že fermentací nebo vařením dojde k rozrušení buněčné struktury a tím ke snadnější vstřebatelnosti látek."

    To netřeba předpokládat, to je prokázaný fakt. Když se výživáři naučili (asi před deseti lety) měřit množství látek tělem skutečně ze stravy získaných (a ne jen v ní obsažených), tak začali rychle měnit názor na vařené ovoce a zeleninu. Je sice pravda, že vařením se ztrácí až 90% vitamínů a dalších látek, ale ten zbytek tělo dokáže využit téměř beze zbytku, zatímco u syrového ovoce a zeleniny dokáže využít řádově jednotky procent, zbytek odchází zadním otvorem. Takže z vařené stravy tělo získá několikanásobně více vitamínů a dalších látek než ze stravy syrové.

    Podobně se začal měnit názor na houby - dříve se příliš nedoporučovaly pro obsah těžkých kovů. Pak se ale zjistilo, že ty kovy jsou v těch houbách tak silně vázané, že nejen že do těla nepřechází, ale naopak ještě houby dokáží tělo těžkých kovů zbavit.

    Koneckonců, kdyby ta tepelně zpracovaná strava byla tak škodlivá, tak by přece na ni museli vychcípat už naši předci a my bychom tady nebyli. To, že tady jsme je důkazem prospěšnosti tepelného zpracování stravy.

  • 7. 12. 2011 15:43

    petrxh (neregistrovaný)

    To, že tady jsme zhruba do 50 let jakžtakž funkční, a pak už by málokdo přežil bez lékařské pomoci, svědčí spíše o vyspělé medicíně, než o prospěšnosti vařené stravy. Btw. nějaký odkaz na metodiku měření přijatých živin by nebyl?

  • 24. 8. 2012 8:10

    bez přezdívky

    Co byste chtěl za názory na serveru, který nadepíše článek "Češi volají po kvalitních potravinách..." a pak se tam dočtete o kvalitě špekáčků, párků a jiných uzenin. :-) http://www.vitalia.cz/clanky/cesi-volaji-po-kvalitnich-potravinach-ale-nekupuji-je/
    Argument, "divím se, že naši předci nevychcípali, když přeci tisíce let vařili", je jak ze školky. Mohl bych se stejně demagogicky zeptat, že se divím, že naši předci nevychcípali, než poznali oheň, nebo divím se, že nevychcípali všichni býložravci. Mimochodem naši předci si tisíce let mysleli, že je země placatá :-)
    Zařekl jsem se, že sem už chodit nebudu, ale moje matka mi říkala, že v TV mluvil nějaký "odborník", který říkal, že ze syrové stravy je rakovina :-) Tak jsem zadal dotaz uncle google, a ejhle, jsem zas na serveru pro buřtožrouty :-)
    Myslím, že nejlepší výzkum je selský rozum a nejlepší argument proti "oficiální lajně stravovacích návyků (zlozvyků)" je pohled kolem sebe na ulici a nedejbože koupalištích. :-)
    Nelámat hlavu a hlavně nepřesvědčovat:
    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=180189228778404&set=a.180189212111739.39758.133698333427494&type=1&theater

  • 6. 7. 2012 11:14

    Kubánek (neregistrovaný)

    Autor článku " Příliž mnoho syrové stravy škodí" naprosto tématu nerozuní a tím kdo škodí je ON.Vždy najdeme i u "odborníků" protichůdné názory ,já nevím jestli to autor dělá záměrně, ale uzavírá názorem těch jedinců, kteří to nikdy nezkusili. Fatální chybou je, že také nezveřejnil ani jeden případ milionů lidí, kteří se denně cítí špatně po konzumací vařeného, smaženého,peče­ného.........­........ jídla.

  • 10. 8. 2014 22:17

    RawFood (neregistrovaný)

    Myslím, že když podíl syrové stravy 75%, tak ty negativní účinky nejsou tak dramatické, jak se píše. Jak se říká, všeho moc škodí. Koncepce syrové stravy není nic nového, jen poslední roky zažívá menší renesanci :) Zkuste si o raw food přečíst více např. i zde http://www.dietyahubnuti.cz/diety/diety-upravující-zivotospravu/raw-food-dieta-syrova-strava/ Pěkný den všem :)

  • 26. 11. 2014 19:05

    Daniel (neregistrovaný)

    Myslím si, že každý jsme jiný a reagujeme na věci rozdílným způsobem a raw food / syrová strava nebo jiná dieta není výjimka. V oblasti diet by se nemělo vytvořit nějaké dogma o tom, která dieta je lepší nebo horší, protože u každého to funguje jinak. Ovšem z mé vlastní zkušenosti syrová strava / raw food u mě funguje naprosto perfektně, když to srovnám s konvenční dietou nebo Paleo dietou. Všechna má alergie, zažívací / střevní problémy včetně zánětu střeva vymizely i přes to, že doktoři tvrdili, že budu prášky brát do konce života. Syrová strava je úžasná, ale na druhou stranu je třeba brát v potaz i určitá negativa, dle mého názoru nejvíce podceňovaný příjem kalorií a nutričních hodnot. V článku níže je to popsané víc do detailu ;-) http://www.rawmanrawoman.com/05-5-negativ-raw-food-diety.html

  • 16. 6. 2015 0:01

    ksandyzlaty (neregistrovaný)

    To se ale mýlite s tou ovulaci.Já nemenstruuji několik let a přesto jsem porodila tři zdravé děti.To, že nemenstruovat je závažným zdravotním problémem, Vám potvrdí jen lékaři ze staré školy.Menstruovat každý měsíc je vyčerpávající a rozhodně to není pro ženu přirozené.Těm, kteří ji ženě takto často přeji, bych zase já přála si to vyzkoušet.Zaplať­pánbůh, že už to trpět nemusím.Btw, vysvetlete mi,jak je možné, že na syrové stravě se tělo nastaví do přirozeného stavu, kdy odpadá i nutnost si čistit zuby a dokonce si utirat zadek.Děláte to jen že zvyku, ale není proč.Jak je možné, že jsem byla nemocná a nyní nechytnu ani chřipku, že mi stačí pár hodin spánku,a přesto jsem plná energie, pohody a dokonce mi začaly růst vlasy původní barvy, jako mi rostly v dětství.Vysvetlete mi,proč je vše tak dokonale,když syrová strava není to spravne? Jakože moje známé, které jedí tzv zdravou stravu, ale vaří, stárnou, ztrácí energii, jsou nemocné a já naopak mladnu a energie přibývá? Nevím, kde jste si to vycucal, ale možná byste měl dát spíš na svou hlavu a pokecat si s pár vitariany, nebo to sám zkusit, abyste si vytvořil zdravý názor.To,že máte VŠ, vůbec není zárukou, že Vás článek bude mít hodnotu.Já sice neovládám interpunkci, ale mám přesto svěží rozum a také vůli a zodpovědnost.Já myslím, že za tím popiranim a bojem za vařáctvi je závist -závist, protože víte, že to nezvládnete, tak sobě i jiným potřebujete nakukat, že je to k ničemu.Víte,že nemáte na to zdolat tu touhu po svinstvech, tak popírate, že je možné se v 50 ti cítit a vypadat na 30.Presto Vám přeji, abyste to dokázal

  • 20. 12. 2015 22:46

    Jerryk (neregistrovaný)

    Krasne napsano. Vetsina lidi nema tu vuli zkusit jen blby tyden... A tak je jednodussi tento druh stravovani odsoudit. Vsude vidim tluste lidi, ustvane, unavene, neustale si stezujici, zkousejici tisice diet. Rakovina krouzi okolo, kazdou chvili nekdo ze znamych. Tisice zpracovanych vyrobku, reklam. Spotreba antibiotik, i u deti, je alarmujici. Nekde ta chyba je. Je na kazdem, aby se oprostil od strachu z takovych demagogu.Doktori neleci, jen potlaci priznaky, sami jsou casto otyli, nemocni. Jak takovym lidem muzeme verit, kdyz potrebujeme vylecit?Mam lekarske vzdelani, ale bohuzel na univerzite jsem otazky na sve odpovedi nedostal. Bylo by to totiz moc jednoduche a hlavne levne lecit stravou. Ale zkuste jit proti proudu, okoli vas smete jako obtizny hmyz. A tak nikde nerikam, jak jim, co jim, jedu si po svem a funguju tisickrat lepe nez drive.

  • 18. 1. 2016 2:31

    náhodný čtenář (neregistrovaný)

    Dovolil bych si poznamenat, že vitariánství není výživový směr určený pro každého. Když má někdo např. citlivější zažívací trakt, nemůže se takto vůbec stravovat. Toto píši i na základě vlastní (neg.) zkušenosti. Člověk je unikát, se všemi klady i zápory, získanými převážně již při svém početí, a jako takový k sobě musí přistupovat.

    Další poznatek, který bych chtěl zmínit, je ten, že prakticky jakýkoliv vitarián, kterého jsem měl možnost vidět, byl neskutečně vyhublý až astenický a nepůsobil na mě tedy vůbec zdravě. Naopak, vypadal unaveně až strhaně a ženy působily mnohdy vysloveně odpudivě (nulový sex appeal).

    Tak nevím, zda zrovna tento způsob stravování je to pravé panaceum pro lidstvo. Domnívám se, že žádný extrém není zdravý.

  • 30. 5. 2016 9:48

    Vee (neregistrovaný)

    Z Vasí strany pouhý alibismus. Jak dlouhou jste měl zkušenost se syrovou stravou? Dal jste si hrušku a začalo vám bublat ve střevech? :-)

    Mívala jsem zácpu, trávící potíže, střevní potíže, alergie na kde co, těžké migrény a spoustu jiných fyzických potíží.

    Přešla jsem na syrovou stravu a tyto potíže se zhoršily. Nezalekla jsem se, naopak se zaradovala, že se mé tělo čistí! U každého tento detox probíhá jinak, záleží na věku, jak dlouho je organismus zaneřáděný. U někoho detox probíhá týden, u někoho týdny, ale i měsíce. Může to trvat i 2 roky!

    Pokud ale vydržíte, budete se házet do vnitřní pohody, tak po této době se nepoznáte. Zmizí unavený vyhublý vzhled, vaše váha se srovná do ideální, vzhled se celkově vyjasní, jste a vypadáte mladší, jste zdraví a odolní.

    Takže nikdo nemůže říkat, že jemu vitariánství nesedí. Ale sedí, jen to chce vydržet a spolu se stravou byt v pohodě i psychicky. Pan Jobs určitě nebyl.

    Já se pohodou, duchovním vývojem a vita stravou vyléčila z mnoha neduhů. A menstruaci žena k životu nepotřebuje! Porodila jsem zdravé dítě, synovi je dnes téměř 17 a je zdravý jako řípa.

    Vitariánství není módní záležitost. A máte někteří pravdu v tom, že není pro každého, ano..není pro ty, kteří se duchovně neprobudili, kteří nejsou "vědomí". Ale i vy se časem probudíte, dejte si čas a buďte v klidu.

    S láskou Vera.

  • 30. 5. 2016 10:44

    Vee (neregistrovaný)

    Jak do sebe dostat B12? Stačí se dostat parkrát za sezonu k třešním a pořádně se jich naprat. A hlavně je moc nepitvat. Zaručuju, že budete mít B12 do zásoby na celý rok, do příští úrody. :-D

    Jinak k autorovi článku - vitarian = raw foodist. Vitarian nepapá především ovoce, ti si pro změnu říkají frutariáni. Vitarián má přirozenou a přírodní pestrou stravu složenou z ovoce, zeleniny, divokých listů a rostlin, bylin, oříšky a semínka, klíčky (např. mungo a další), z těch si dělá placky a jiné dobrůtky. Dále byl klidně i houby a brambory.

    V zimě si někteří vitariáni dělají zeleninové polévky, které si ohřívají do cca 42°C. Dále někteří pijí i bylinné čaje.

  • 30. 5. 2016 11:12

    kluzo (neregistrovaný)

    B12 vyrábějí bakterie z půdy. Nevím, jestli zrovna v červech v třešních jsou. Do masa zvířat se dostávají, když se dobytek pase na louce právě z té půdy, když trhají trávu a jsou na ní částečky hlíny.
    Krávy ve velkochovech ale louku za celý svůj člověkem zkrácený život neuvidí, tedy jsou krmeny granulemi s přidáním umělé B12.
    Jinými slovy, když masožrouti argumentují něčím podobným jako přirozeným příjmem B12 a maso kupují v marketu, jsou jen neinformovaní mimoni ;-)
    Kdyby člověk nebyl přehnaně čistotný, chodil si trhat zeleninu ze země na zahrádku, měl by i dostatek přirozené B12. Jenže dnešní doba má svá "ale", která by byla na delší diskusi a asi tohle jako přirozený zdroj doporučit nelze.

  • 10. 12. 2016 18:04

    Myš (neregistrovaný)

    Proč tady lžeš? Protože vy vegenáckové nic jiného neumíte? Kde jsi v ČR viděl krávy celý život zavřené? Právě naopak, u nás jsou krávy výhradně na pastvě. Kdyby u nás byla i jatka podle norem Bio, tak by každá česká kráva mohla mít Bio certifikát.
    Demagogu...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).