Hlavní navigace

Při porodu doma se dítěti zastavilo srdce

27. 2. 2009

Sdílet

Novorozenci, který přišel na svět při plánovaném domácím porodu dnes ráno v Praze-Kobylisích, se náhle zastavilo srdce. Informuje o tom server Novinky.cz. Dítě v kritickém stavu přepravili záchranáři do nemocnice, řekla mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová. Do Kobylis přijeli záchranáři krátce po 9 hodině. Dítě bylo podle mluvčí bez dechu a v bezvědomí. „Za neustále probíhající resuscitace byl novorozenec převezen v kritickém stavu speciální sanitou s inkubátorem na Kliniku dětského…

Novorozenci, který přišel na svět při plánovaném domácím porodu dnes ráno v Praze-Kobylisích, se náhle zastavilo srdce. Informuje o tom server Novinky.cz. Dítě v kritickém stavu přepravili záchranáři do nemocnice, řekla mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová.

Do Kobylis přijeli záchranáři krátce po 9 hodině. Dítě bylo podle mluvčí bez dechu a v bezvědomí. „Za neustále probíhající resuscitace byl novorozenec převezen v kritickém stavu speciální sanitou s inkubátorem na Kliniku dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice,“ řekla mluvčí Ernestová.

Třicetiletá matka byla do poporodní péče předána na porodnické oddělení nemocnice Na Bulovce.

Pro domácí porod se v Česku rozhodne ročně několik set žen, přesné číslo nikdo neeviduje. Pět až šest případů končí tragicky – smrtí nebo ochrnutím novorozence. Renomovaní porodníci považují domácí porod za riziko. Porodní asistentky prý nemají vybavení potřebné pro případy komplikací a pozdní převoz do porodnice může být v takové situaci pro matku i dítě nebezpečný. Už vůbec nedoporučují odborníci porod doma v případech, kdy je dítě v matčině děloze v obrácené poloze.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).