Hlavní navigace

Prasečí chřipka se vrátila, pacienti skončili v nemocnici

31. 1. 2011

Sdílet

V České republice výrazně stoupl výskyt akutních respiračních chorob včetně chřipky. Některé kraje se ocitly na pokraji epidemie nemocí dýchacích cest. V Moravskoslezském a Karlovarském kraji už epidemie vypukla naplno. Celostátně podle agentury ČTK výskyt onemocnění stoupl o 16,1 procenta a hygienici evidují v průměru 1729 pacientů na 100 tisíc obyvatel.

V České republice výrazně stoupl výskyt akutních respiračních chorob včetně chřipky. Některé kraje se ocitly na pokraji epidemie nemocí dýchacích cest. V Morav­skoslezském a Karlovarském kraji už epidemie vypukla naplno.

Celostátně podle agentury ČTK výskyt onemocnění stoupl o 16,1 procenta a hygienici evidují v průměru 1729 pacientů na 100 tisíc obyvatel.

V nemocnici skončili čtyři lidé z Karvinska a Frýdecko-Místecka a také tři pacienti ze středních Čech, u nichž hygienici navíc izolovali i virus pandemické chřipky H1N1.

Nemocnice zavírají pro návštěvy

Kvůli vysoké nemocnosti mají ve Středočeském kraji děti ze tří základních škol chřipkové prázdniny. V některých nemocnicích platí zákaz návštěv. V Moravskoslezském kraji je v nemocnici je jeden muž a tři ženy. Ve Zlínském kraji některá zdravotnická zařízení a zařízení sociální péče už zakazují návštěvy. Od pondělí nesmí návštěvy třeba do Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.

Podobná situace je v Karlovarském kraji, kde je návštěvám uzavřena Karlovarská krajská nemocnice. Hranici epidemie se blíží výskyt chřipkových onemocnění v Pardubickém kraji. Kritický práh už překročily okresy Ústí nad Orlicí a Chrudim.

Mezi nemocnými jsou hlavně děti a mladí lidé. U osmi nemocných byl izolován virus takzvané prasečí chřipky. Stejný virus zjistili lékaři i u dvou pacientů z Mělnicka a jednoho z Nymburska a Prahy-východ.

Mezi typické příznaky chřipky patří suchý kašel, vysoká teplota a náhlý vznik onemocnění. A také když člověk z plného zdraví upadne do malátnosti a trpí bolestí kloubů a svalů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).