Hlavní navigace

Poruchy erekce neřeší jen léky, jsou i další možnosti

30. 7. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Po padesátce se poruchy erekce týkají už každého druhého muže a ani u mladších ročníků nejsou výjimkou. Léky nemusí být jediným řešením, pomáhá třeba rázová vlna.

Poruchy erekce patří k tématům, která jsou tabu a muži o nich celkem pochopitelně neradi mluví. Často se je snaží řešit i bez lékaře, což může mít i neblahé zdravotní následky. Málokdo ale ví, že jsou jiné možnosti řešení než léky.

Nemoci a vliv na poruchy erekce

Potíže s erekcí má alespoň dočasně během svého života většina mužů. Mezi známé příčiny patří ateroskleróza, kouření, diabetes nebo operace v pánvi.

„Celkem často se erektilní dysfunkce objevuje i při léčbě vysokého tlaku, která je v České republice velmi rozšířená,“ říká Monika Purmová z pražské urologické kliniky UroKlinikum. „Podobně jako u jiných nemocí je i zde nejlepší prevence. Tedy vyvarovat se všech rizikových faktorů, například kouření, alkoholu, přejídání a dalších civilizačních nešvarů,“ radí lékařka.

Psychika má velký podíl na potížích

Porucha erekce je neschopnost udržet erekci penisu v dostatečné tuhosti a po dostatečnou dobu potřebnou pro kvalitní pohlavní styk. U mužů starších padesáti let se podle Moniky Purmové vyskytuje u více než poloviny populace. Vzácná ale není ani u mladších mužů.

„U mladších mužů stojí za poruchami erekce ve 30 až 40 % případů psychické příčiny,“ odhaduje Monika Purmová. „S přibývajícím věkem mají potíže zase spíš organický základ. Mohou ukazovat na vysoký krevní tlak, cukrovku, ale i srdečně-cévní nemoci jako například kornatění tepen.“

Dalšími příčinami potíží může být porucha topořivých těles, nervové soustavy nebo hormonální změny. Schopnost erekce mohou ovlivnit i některé léky.

Jak probíhá vyšetření erektilní dysfunkce

  • Základem je důkladná anamnéza a fyzikální vyšetření. 
  • Při fyzikálním vyšetření se lékař zaměřuje na oblast pánve a zevního genitálu. 
  • Pro diagnostiku je dále potřeba vyšetření penisu v klidu i při erekci (vyvolané podáním vasoaktivní látky). 
  • Nedílnou součástí diagnostiky erektilní dysfunkce je ultrazvukové vyšetření a měření cévních průtoků. Jde o bezbolestné a neinvazivní vyšetření. 
  • Další vyšetřovací metody, jako např. rentgenová vyšetření s aplikací kontrastní látky, se provádí pouze výjimečně.

Zdroj: Uroklinikum.cz

Léky jen z rukou odborníka

Když se potíže s erekcí dostavují spíš sporadicky, není nutné je okamžitě řešit. Pokud jsou ale dlouhodobější nebo pravidelné, je více možností, které mohou fungovat. Známými pomocníky jsou léky, které by měl ale vždy předepsat odborník a měla by tomu předcházet jeho návštěva a také důkladná anamnéza.

„Léčba obvykle spočívá v podávání léků nebo preparátů zvyšujících přívod krve do topořivých těles. Působí asi po třiceti minutách a zároveň je třeba erotická stimulace,“ vysvětluje Monika Purmová, jak léky fungují. 

Galerie: Penilní implantáty

Méně známé možnosti řešení

„Další možností je také injekční aplikace účinné látky přímo do topořivých těles, která ovšem není příjemná,“ upozorňuje odbornice. „Existují i chirurgická řešení, jako je trvalá implantace tzv. penilních protéz, které jsou buď částečně ohebné, nebo nafukovací.“

Tyto metody jsou ale velmi finančně náročné, stojí až statisíce korun. Monika Purmová zmiňuje i léčbu rázovou vlnou.

„Aplikace rázové vlny může zcela nebo z velké části nahradit užívání léků na zlepšení erekce. Bezbolestná léčba spočívá v aplikaci rázové vlny na penis pomocí speciální sondy. Tyto vlny regenerují cévy a tím zlepšují prokrvení topořivých tělísek. Aplikace je téměř bezbolestná, jsou cítit jen mírné nárazy. Efekt je dočasný, nicméně proceduru lze časem opakovat,“ doplňuje Monika Purmová.

Odborná spolupráce: 


MUDr. Monika Purmová

Pražská urologická klinika Uroklinikum

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).