Hlavní navigace

Pořad A DOST! varuje před chia semínky s pesticidy

28. 8. 2017

Sdílet

 Autor: A DOST!
Že jsou chia semínka zdravá, o tom už dnes nikdo nepochybuje. Jenže když obsahují insekticid fipronil, tedy látku na hubení hmyzu, kvůli které nedávno Evropa stahovala miliony vajec, tak už asi tak moc zdravá nebudou.

Říká se jim chia semínka nebo šalvěj hispánská. Jde o jednoletou rostlinu z čeledi hluchavkovitých, pochází z oblastí Střední Ameriky a dnes je pěstována pro jedlá semínka, která vynikají skutečně mimořádným obsahem mnoha zdraví prospěšných či potřebných látek. A i když přemíra chia semínek způsobí zažívací potíže, mnozí lidé je hltají po hrstech a není jídla, které by jimi nedoplnili. Připravují si s nimi smoothie bowls, kupují housky s chia semínky a večer k vínu je zobou místo ořechů a chipsů. Dost možná ale neví to, co aktuálně Jan Tuna z pořadu A DOST! Sice, že v České republice se prodávají toxická chia semínka, která zdraví prospěšnými látkami zrovna neoplývají, spíše naopak.

Galerie: Chia semínka s pesticidy

Chia semínka se stejným insekticidem jako vejce

V chia semínkách byla v testech pořadu A DOST! objevena toxická látka fipronil, a to ve vysokých koncentracích. Jde o ten samý insekticid, tedy látku na hubení hmyzu, kvůli které nedávno Evropa stahovala miliony vajec s pesticidy.

Testy chia semínek proběhly v akreditovaných laboratořích, ve kterých byly zkoumány vzorky od šestnácti různých prodejců. Nejhůře dopadly ty z Paraguaye zakoupené v prodejně zdravé výživy v Jindřichově Hradci pod značkou Sedelská kvalita – Top quality, 150 g, s datem spotřeby 09/2017, obsahují takřka dvakrát více toxického fipronilu, než je maximální povolený limit. Zároveň v nich bylo zjištěno v průměru třikrát vyšší než povolené množství nebezpečného mykotoxinu aflatoxin B1, který je prokázaným karcinogenem. V některých baleních ho bylo dokonce více. „Tato chia semínka nakupujeme od firmy IBK Trade a balíme si je sami. Firmu budeme ihned kontaktovat,“ uvedla majitelka obchodu zdravé výživy Sedelská kvalita, Jindřichův Hradec, Hana Ližanová. „V těchto chia semínkách byl fipronil přítomen spolu se čtyřmi dalšími pesticidy. Vzorek byl skutečně nevyhovující,“ upřesňuje profesorka Jana Hajšlová, vedoucí ústavu analýzy potravin a výživy, VŠCHT.

Toxická semínka mohou být všude

Zatím není jasné, kde všude se kromě prodejny zdravé výživy v Jindřichově Hradci a jejího e-shopu tato toxická chia semínka z Paraguaye prodávají. Mohou se objevit v různých obchodech v celé zemi. „Chia semínka dodáváme většinou do velkoskladů, doposud s nimi nebyl žádný problém. Ihned zkontrolujeme všechny certifikáty, které k tomuto produktu máme. Také se podíváme, jestli je prodejna Sedelská kvalita v Jindřichově Hradci naším zákazníkem, co dostala za šarži a kam všude tato semínka šla. Pokud se zjištění prokáže, tak samozřejmě stahujeme všechno zboží z prodeje. Prozatím jsme učinili opatření a pozastavili jsme jakoukoliv distribuci,“ uvedl Lukáš Kratochvíl, technický ředitel IBK Trade.

Po analýze všech dostupných dokladů však firma IBK Trade uvedla, že se zřejmě nejedná o problém s jejím zbožím, protože v jejich zboží jsou testy na mykotoxiny v pořádku. „Znamená to s největší pravděpodobností, že vadné bylo zboží od jiného dodavatele. Z toho vyplývá, že naše zboží by mělo být v pořádku i na pesticidy,“ říká Lukáš Kratochvíl.

Dál tedy není zcela jasné, odkud propadák testu pochází a kde všude se prodává. Závažné zjištění ohledně toxických látek v chia semínkách z Paraguaye je však předáno k posouzení Státní zemědělské a potravinářské inspekci, v jejíž pravomoci je učinit příslušná opatření.

Zdroj: TZ A DOST!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).