Hlavní navigace

Pojišťovny se prohnou. Nemocným vyplatí o půl miliardy víc

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Tzv. ochranný limit, který nás chrání před vysokými doplatky za léky, je aktuálně stanoven pro dospělého člověka na pět tisíc korun ročně a pro seniory na dva a půl tisíce. Od ledna příštího roku se ale vše změní. Limit se sníží a pojišťovny nám budou vyplácet víc peněz.

Před vysokými doplatky za léky chrání seniory takzvaný ochranný limit. Ten je aktuálně stanoven na pět tisíc korun pro dospělého člověka a dva a půl tisíce pro děti a seniory nad šedesát pět let. V případě překročení této částky tak má každý pojištěnec právo na zpětné vrácení peněz. To provádí pojišťovny zcela automaticky, neboť za vás povinně sledují, jak vysoké vaše doplatky jsou. Od ledna příštího roku by se ale děti i senioři měli dočkat ještě vyšších úspor.

„My toto aktuální nastavení změníme a od příštího roku snížíme pro seniory od sedmdesáti let věku ochranný limit na doplatky za léky ze současných dvou a půl tisíc na pět set korun. Tato změna přinese seniorům minimálně dvoutisícikorunovou roční úsporu ve výdajích za léky,“ vysvětlil již loni ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a dodal: „Stejný princip bude platit pro seniory ve věkové skupině šedesát pět až šedesát devět let a pro děti, u nich bude ochranný limit snížen na tisíc korun za rok.“ Informovali jsme vás v září 2016.

Exklusivní data od českých pojišťoven. O kolik peněz více nám vrátí?

Kolik peněz vyplatili loni a o kolik peněz víc svým pojištěncům vyplatí po zavedení vyšších úspor? Máme exklusivní data od šesti pojišťoven v Česku.

Vojenská zdravotní pojišťovna ČR (VoZP ČR)

Za rok 2016 VoZP ČR vrátila pojištěncům celkově 5,4 mil. Kč – jedná se o částku, o kterou byl překročen limit, celkově se jednalo o 6 926 vratek. „Snížení limitu se projeví nárůstem vratek, a to dle odhadů na 45–50 mil. Kč, zároveň vzroste počet vratek o stovky případů,“ uvedl Mgr. Richard Medek, mediální manažer Vojenské zdravotní pojišťovny ČR.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)

V uplynulém roce překročilo ochranný limit na doplatky za léky 49 708 pojištěnců VZP a pojišťovna jim vrátila 59 988 150 Kč. „Předpokládaný dopad do rozpočtu VZP by mohl být zhruba 300–350 milionů korun. Jde ale jen o velice hrubý odhad a výsledná suma se může výrazně lišit. Je těžké předvídat, zda a jak změna ovlivní spotřebitelské chování pacientů a lékařů,“ napsal Oldřich Tichý z VZP.

Revírní bratrská pokladna zdravotní pojišťovny (RBP)

„V roce 2015 se překročení ochranného limitu a vracení prostředků týkalo cca dvou tisíc  pojištěnců Revírní bratrské pokladny, zdravotní pojišťovny, přičemž celková částka vrácených prostředků činila 2 559 tis. Kč. Legislativní proces ke stanovení přísnějších ochranných limitů sice ještě není ukončen, nicméně z dosavadních modelací vyplývá nutnost vrácení přibližně pětinásobku uvedené hodnoty za kalendářní rok,“ odhaduje Jan Vomlela, asistent ředitele RBP.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky (ZP MV ČR)

V minulém roce ZP MV ČR za uhrazené doplatky na léky klientům vrátila celkem 10,7 milionu korun. „Výpočty, jak by se částka zvýšila v případě konečného přijetí vládního návrhu na snížení ochranného limitu doplatků na léky pro děti a seniory, zatím nemáme. Můžeme jen velmi hrubě odhadnout, že pokud by se naplnila očekávání vlády, která hovoří o celkovém zvýšení nákladů pojišťoven ve výši cca 440 milionů korun, pak by to pro ZP MV ČR znamenalo, že bude klientům vracet více než 40 milionů korun ročně,“ říká tisková mluvčí ZP MV ČR Hana Kadečková. Podrobně se však touto otázkou budou zabývat až při tvorbě Zdravotně pojistného plánu na rok 2018.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP)

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna za rok 2016 vracela 8,2 milionu korun, což bylo zhruba o půl milionu korun více než za rok 2015. „Přeplatky se vracely zhruba devíti tisícům klientů ČPZP, meziročně jich bylo o šest set více. Průměrná výše přeplatku za loňský rok činí 842 korun. Největší loňský přeplatek činil 19 112 korun, který byl vrácen klientovi ČPZP v Plzeňském kraji. Celkový odhad za systém veřejného zdravotního pojištění se odhaduje na cca 500 mil. Kč, v našem případě se jedná o cca 60 mil.,“ uvedla tisková mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda (ZPŠ)

V loňském roce překročilo zákonný limit 1 342 pojištěnců. „Tato legislativní změna se dle našich propočtů projeví cca 6× vyššími náklady v této oblasti ve srovnání s roky 2015 a 2016. Ve finančním vyjádření by se mělo dle naší analýzy jednat o částku cca 6,4 mil. Kč,“ předpokládá Petr Kvapil, asistent ředitelky ZPŠ.

Oborová zdravotní pojišťovna (OZP)

K zaslaným otázkám se nevyjádřila.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).