Hlavní navigace

Podvodník prodával na farmářském trhu potraviny z velkoobchodu

13. 11. 2016

Sdílet

 Autor: SVS
Aktualizováno: Kontrola byla na základě podnětu, říká SVS. (14. 11. 2016 11:47)
Občas se ozývají hlasy, že na farmářských trzích nejde o „farmářské potraviny“ – a občas je to bohužel pravda. Jak ukazuje aktuální případ z pražského Kulaťáku, stane se to i na zavedeném a oblíbeném farmářském trhu.

Farmářské trhy by měly nabízet potraviny především lokální, s jasným původem a složením. Pořadatelé kvalitních trhů své prodejce kontrolují, znají. „My si farmáře vybíráme, v uvozovkách je lustrujeme, jezdíme za nimi, sledujeme, co a jak dělají,“ uvedl před časem v rozhovoru pro server Vitalia.cz Pavel Šťastný, pořadatel farmářského trhu Na Kulaťáku. Tento trh patří k nejstarším, největším a také nejoblíbenějším.

Jak však ukázala nedávná kontrola Státní veterinární správy (SVS) na tomto trhu, i sem pronikne nepoctivý prodejce.

SVS zjistila na Kulaťáku klamavé nabízení drůbežího masa a vajec

„Při kontrole na prodejním stánku bylo podle způsobu nabízení k prodeji a na základě dodacích listů zjištěno, že fyzická osoba nabízela v době kontroly produkty zakoupené ve velkoobchodech a dostupné v běžné tržní síti, nikoliv od farmářů (zemědělských producentů), přestože z informací na webových stránkách trhu vyplývá, že na prodejním stánku dotyčného prodejce lze zakoupit produkty od farmáře,“ uvedla SVS.

Podle seznamu prodejců na stránkách farmářského trhu Na Kulaťáku bylo zboží dotyčné firmy se sortimentem „vejce, maso, máslo“ na trhu k mání pravidelně, prodejce nesl označení „kvalitní farmář“. Podle SVS došlo k porušení zákona o potravinách – nabízení produktů klamavým způsobem – jelikož na webových stránkách provozovatele trhu jsou produkty nabízeny jako farmářské. „Pro klamání spotřebitele svědčí i fakt, že čerstvé maso bylo před prodejem vybaleno ze spotřebitelských obalů a prodáváno tak, aby vyvolávalo dojem, že je prodáváno přímo z chovu,“ uvedla SVS. Klamavé nabízení zjistila kontrola u sortimentu drůbežího masa a vajec tohoto prodejce.

Podle Miroslava Duška z farmářských trhů Na Kulaťáku nemají pořadatelé informace o všech kontrolách, které na trhu probíhají. „O této kontrole jsme nevěděli. Výsledky šetření SVS k dispozici nedostáváme. Nicméně spolupráci s tímto stánkařem jsme již definitivně ukončili,“ sdělili nám pořadatelé. Jak ukazuje přehled prodejců, dotyčná firma na trhu prodávala naposledy 5. listopadu, následující sobotu již ne. „Prodejce si prověřujeme vlastními všemi možnými dostupnými způsoby, objeli jsme bezpočet provozů a farem, informace o tom jsou na webu. Samozřejmě se objevují i nepoctivci. Snažíme se je eliminovat,“ říká Miroslav Dušek.

Server Vitalia.cz oslovil také SVS, doplňujeme proto informaci: „Provozovatel trhu bude informován, podobná zjištění se hlásí,“ uvádí Petr Majer z tiskového odboru. Zajímalo nás také, zda veterináři kontrolovali více prodejců na farmářském trhu a s jakým výsledkem: „V den kontroly proběhla na farmářských trzích na Kulaťáku pouze tato kontrola, která byla provedená na základě předchozího podnětu,“ říká Petr Majer.

Členství v asociaci je dobrovolné

Některé farmářské trhy jsou členy Asociace farmářských tržišť ČR (AFT), což je uskupení organizátorů provozující tržiště podle pravidel daných etickým kodexem. Členství v AFT je dobrovolné.

Asociace vznikla právě především kvůli tomu, aby měli nakupující na farmářských trzích záruku, že na nich skutečně kupují to, co očekávají. Součástí etického kodexu je tak například povinnost prodávat na takových trzích více než padesát procent potravin pocházejících z kraje, na jehož území trhy probíhají (výjimkou je pouze Praha), z veškeré nabídky musí tvořit alespoň devadesát procent potraviny a tyto potraviny mají být vyrobeny z devadesáti procent z tuzemských surovin. „Samozřejmě není nikdy nic stoprocentní, míra rizika zneužívání názvů, jako je ´tradiční výrobek´, stejně jako míra rizika nákupu již překoupeného zboží je na těchto (AFT) trzích podstatně nižší než jinde,“ tvrdí Petr Havel v článku Paraziti na dobrém jméně farmářských trhů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).