Hlavní navigace

Podnikání na rodičovské dovolené – přivýdělek nebo zábava?

6. 4. 2009

Sdílet

Jste na rodičovské dovolené a přemýšlíte o podnikatelské činnosti nebo už dokonce podnikáte? Zjišťovali jsme, v jakém oboru matky nejčastěji podnikají, jaké mají s podnikáním zkušenosti a zda k nim jsou na úřadech vstřícní. Informuje o tom server Podnikatel.cz  V poslední době se stále více setkáváme s matkami podnikatelkami nebo zaměstnanými ženami na rodičovské dovolené. Dnešní článek je věnovaný podnikajícím matkám, ale může se samozřejmě jednat i o otce, příjemce rodičovského příspěvku.

Jste na rodičovské dovolené a přemýšlíte o podnikatelské činnosti nebo už dokonce podnikáte? Zjišťovali jsme, v jakém oboru matky nejčastěji podnikají, jaké mají s podnikáním zkušenosti a zda k nim jsou na úřadech vstřícní. Informuje o tom server Podnikatel.cz 

V poslední době se stále více setkáváme s matkami podnikatelkami nebo zaměstnanými ženami na rodičovské dovolené. Dnešní článek je věnovaný podnikajícím matkám, ale může se samozřejmě jednat i o otce, příjemce rodičovského příspěvku.

Souběh pobírání rodičovského příspěvku a podnikatelské činnosti nebo zaměstnání však možný je. Jedinou podmínkou je zajištění péče o dítě po dobu výkonu práce jinou zletilou osobou, případně umístěním na omezenou dobu v předškolním zařízení. Nepřekročení stanovené doby pobytu dokládá pracující rodič měsíčně odboru státní sociální podpory.

„Naše členky většinou podnikají ve službách. Měly jsme několik členek, které "vyráběly“ v oblasti textilu (návrhy oděvů, kusová výroba, prodej nemasovému trhu). Ženy také někdy podnikají v oblasti umění – keramická tvorba, malování na hedvábí. Většinou to však byla sféra služeb různého druhu – nejčastěji vzdělávací aktivity (soft dovednosti, jazykové kurzy), poradenství – vizážistky, překladatelské služby, ale i prodej finančních služeb a výrobků (kosmetika, Zepter apod.)",sdělila pro business server Podnikatel.cz HELENA CETLOVÁ, prezidentka STAMP – Středočeská asociace manažerek a podnikatelek.


Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).