Hlavní navigace

Názory k článku Pivo v plechovkách válcuje točené. Proč, když není lepší?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 1. 2018 8:35

    thr

    S tímhle bych byl docela opatrný - točené jisté přednosti má, ale jaksi jen za optimálních podmínek (dobré pivo, pečlivý výčepní ve smyslu mytí trubek atd, šikovnost při vlastním točení, ale třeba i přiměřená návštěvnost, aby se na jednu stranu sud vytočil dost rychle, ale na druhé straně zase ne tak rychle, aby hostinský musel to výše zmíněné šidit).

    Pokud ale kterýkoli z těchto předpokladů splněn není, tak nadšení pro točené často dost opadne :-(

    Jinak k poslednímu odstavce - úvahy o zdražení lahví a plechovek mi přijdou lehce absurdní, problém je totiž opačný, totiž přepálené ceny sudového piva. Logicky by každý očekával, že při odběru ve velkém balení bude cena nižší, ale aktuálně je to opačně, cena za litr v sudu je obvykle vyšší než je normální cena lahvového či plechovkového piva. A opravdu mám na mysli srovnání s "běžnou cenou", ne různé akční ceny řetězců.

  • 31. 1. 2018 20:23

    bez přezdívky

    Vím, že v článku jde primárně o točené pivo, ale když porovnám láhev a plechovku, tak musím říct, že pivo z plechovky je neporovnatelný hnus. Alespoň u mého oblíbeného Budvaru 12. Zas na druhou stranu je skladnější.

  • 31. 1. 2018 23:16

    bez přezdívky

    Předpokládám, že autor pod pojmem láhev nemyslí i PET láhve. Ale i přesto bych mu doporučil srovnání Zlatého Bažanta z láhve a plechovky. Rozdíl je minimální i při přímém srovnání. Je úplně lhostejné jak je toto pivo balené. Rozdíl kvality je mnohem více závislý na teplotě piva než ve způsobu balení. ( a taky na tom jak seriózní je pivovar )
    Co si o tom myslí opravdoví odborníci a ne pan Havel, zde:
    http://www.pivniklenoty.cz/vse-o-pivu/zajimavosti-o-pivu/je-plechovka-lepsim-obalem-nez-lahev/,
    Jeden čehý, druhý hot, ať si čtenář udělá sám představu kde je pravda.
    tsd

  • 2. 2. 2018 10:53

    thr

    Podle mě je spíš článek zmateně napsaný a motá všechno dohromady - zabývá se prostě přechodem od točeného piva k domácí konzumaci. A u domácí konzumace se sice píše o plechovkách, ale ve skutečnosti vůbec plechovky, sklo či PET láhve nerozlišuje a jejich kvalitou se nezabývá.

    Mimochodem, PET láhve jako takové také nejsou z hlediska kvality žádný velký problém, tento materiál má vlastnosti velmi slušné. Degradace kvality nastává spíš kvůli velikosti - když člověk doma pije z dvoulitrové PET, tak ji zdaleka nevypije vždy najednou a druhý den po načnutí (byť byla v ledičce) už se rozdíl kvality "odleželého piva" dost pozná. Pokud se třeba ve více lidech rozlije celá láhev najednou, tak je vliv obalu opět mizový a záleží jen na tom, co do něj v pivovaru dají...

  • 10. 4. 2018 13:42

    bez přezdívky

    Tak předem, co je tohle za demagogii. Že se pivovary snaží vrátit lidi do hospod jsem už zaregistroval. Mám na mysli ty videa kde se "placení" degustační znalci rozplývají nad místními nálevnami. Že se všichni pohoršují nad pitím piva doma a hlavně z plechu, jsem si také všiml. Chápu že největší marže mají pivovary právě v klasických hospodách, taky vím že nejvíc křičí ti, co nad těmito návyky nejvíc tratí. Ale co je komu do toho jaké pivo kdo preferuje a kde si ho pije ? Prosím ušetřete nás erudovaných, lobbistických pouček. Některým prostě nestojí za to, ztrácet čas v hospodě a cestou z ní a do ní, a jiní by zase místo toho byli raději třeba s rodinou. Taky ne každý musí mít pivo v té nejlepší možné kvalitě. Někomu je to prostě úplně jedno. Rozhodně nemyslím že někdo takový musí být zavržen. Potom, v článku říkáte, jak je pivo z plechu vůbec to nejhorší co si můžeme dát, jak se to nedá srovnat s tím "poctivě čepovaným v sudech". Já tvrdím že rozdíl rozhodně není takový, jak se ho snažíte nafouknout. Pivo z hospody je pořád to nejlepší co můžeme dostat. Nicméně nepleťte lidem hlavu. Z laického pohledu, je běžný sud piva, pořád ta samá plechovka, kterou tak haníte. Do stejné plechovky (sudu) se stačí, ze stejné se i čepuje. Celé půlstoletí byly tyto sudy běžně převáženy na nezaplachtovaných Aviích, v létě pod 40°C na slunci. Tak i ten hospodský musel dát sud znovu vychladit, stejně jako tu plechovku! Neoddiskutovatelný rozdíl dělá snad jen správný způsob podávání o kterém se netroufám přít neb nejsem opravdový znalec.

    Na závěr si dovolím přímo citovat z článku: "Nehledě na to, že usrkávání piv z plechovek nebo z lahví připomíná daleko spíše prostředí kovbojek z Divokého západu než atmosféru, která byla po dlouhá staletí nedílným koloritem tradic a života v naší zemi."

    Co má plechovka společného s divokým západem by mě fakt zajímalo! Najděte mi prosím jediný dobový obrázek s plechovkou piva.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).