Hlavní navigace

Stát chce ovlivnit, co děti jedí, ale pokuty pro školy zatím nebudou

21. 12. 2016

Sdílet

 Autor: Pixabay.com / skeeze, podle licence: Public domain
Ministryně školství se dohodla s ministrem zdravotnictví na společném postupu při prosazování tzv. pamlskové vyhlášky. Ta sice již platí, ale školní bufety měly „odklad“ do konce roku a možnost vyprodat zásoby potravin, které vyhlášce nevyhovují. Na mnoha školách vypukla panika a některé dokonce hlásily uzavření svých občerstvení.

Pamlsková vyhláška

  • Vyhláška o nezdravých potravinách, které se nesmějí prodávat ve školách.
  • Platit začala 20. září 2016. Školy dostaly ještě tři měsíce na to, aby sortiment v bufetech a automatech přizpůsobily novým požadavkům. Vyhlášku budou muset školy dodržovat od 1. ledna 2017.
  • Ve vyhlášce se vymezují požadavky na potraviny včetně nápojů, které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních.
  • Vyhláška specifikuje požadavky na potraviny, které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních a pro které je tam přípustná reklama.
  • Důvodem je potřeba snížení nezdravého prostředí ve školách a školských zařízeních. K prodeji bude možné nabízet a prodávat pouze potraviny odpovídající zásadám zdravé výživy.
  • Úprava se týká žáků do splnění povinné školní docházky s určitými výjimkami.

Zdroj: MŠMT

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová zmírnila dopady vyhlášky a dohodla s ministrem zdravotnictví Miloslavem Ludvíkem další postup, který bude vstřícný k provozovatelům školních bufetů. Od ledna bude sice dodržování předpisu kontrolováno, nebudou ale udělovány sankce vůči provozovatelům zařízení. V průběhu následujících měsíců přechodného období jim bude naopak poskytována metodická pomoc. „To znamená, že kontroloři budou na místě vysvětlovat pracovníkům prodejen, bufetů a dalších zařízení, které konkrétní potraviny a z jakého důvodu jsou zakázané a budou jim také navrhovat případná alternativní řešení. Jde nám především o zdraví dětí, nikoli o zájmy provozovatelů,“ uvedla k tomu ministryně Valachová.

Galerie: Průzkum ukázal, co si děti dávají ve školních automatech – brambůrky a kafe

Přechodné období, kdy provozovatelé nebudou za nedodržení pravidel pamlskové vyhlášky dostávat pokuty, bude trvat maximálně několik měsíců. Obě ministerstva oznámí jeho konec na základě vyhodnocování výsledků kontrol. „Nebude to ze dne na den. Určitě upozorníme provozovatele na jeho konec s určitým dostatečným předstihem. Jednáme také s ministerstvem zdravotnictví o tom, jak nejvíce usnadnit provozovatelům jejich práci,“ dodala Kateřina Valachová.

Ministerstvo školství i ministerstvo zdravotnictví i nadále považují vyhlášku za významný krok k tomu, aby byl především dětem v základních školách znesnadněn přístup k nápojům a potravinám s vysokým obsahem cukru a tuků a nebylo tak podporováno prostředí podporující vznik obezity.

Stát chce ovlivnit, co děti jedí

Příčinou obezity jsou často špatné stravovací návyky v rodině, které si pak dítě nese dále do života a do jiných prostředí. „Vývoj řady zdravotních ukazatelů našich dětí, především tedy obezity, nás přímo zavazuje zakročit. Stát nemůže předepisovat rodičům, jak se mají stravovat jejich děti, může ale v zařízeních, které financuje, říci, co je zdravé. To ale neznamená, že nezdravé potraviny jsou nebezpečné,“ uvedl Miloslav Ludvík.

 „V tomto kroku se skutečně státní úřady, lékaři i další profesionálové v oblasti zdravého životního stylu shodují, že uvedená vyhláška podporuje zdraví školáků, v žádném případě nemá za cíl rušení bufetů, pouze omezuje prodej potravin, které můžou neblaze působit na dětský organizmus. Na výživových hodnotách lze určitě ještě pracovat tak, aby byla nabídka školních bufetů pestrá, přitom zdravá a v souladu s takzvanou pamlskovou vyhláškou,“ říká i Margit Slimáková, výživová poradkyně a podporovatelka programu Státního zdravotního ústavu Zdravá školní jídelna.

Galerie: Reálné svačiny českých školáků – žádná slíva

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).