Hlavní navigace

Památky po celé republice budou během soboty zdarma nebo se slevou

18. 4. 2009

Sdílet

Ke Dni památek lidé mohou v sobotu zdarma nebo se slevou navštívit řadu památek, které spravuje Národní památkový ústav (NPÚ). Hrady a zámky připravily volné a zvýhodněné vstupné, ale také speciální programy, otevřou se i jindy nepřístupná místa. Například na státním zámku Krásný Dvůr nedaleko Žatce budou mít návštěvníci jedinečnou příležitost prohlédnout si běžně nepřístupnou kapli svatého Huberta a otevřena bude mimořádně také Francouzská zahrada. Vstup bude zdarma. Zámek Ploskovice v…

Ke Dni památek lidé mohou v sobotu zdarma nebo se slevou navštívit řadu památek, které spravuje Národní památkový ústav (NPÚ). Hrady a zámky připravily volné a zvýhodněné vstupné, ale také speciální programy, otevřou se i jindy nepřístupná místa.
Například na státním zámku Krásný Dvůr nedaleko Žatce budou mít návštěvníci jedinečnou příležitost prohlédnout si běžně nepřístupnou kapli svatého Huberta a otevřena bude mimořádně také Francouzská zahrada. Vstup bude zdarma.
Zámek Ploskovice v severních Čechách láká k prohlídce výstavy fotografií Františka Janovského, které pořídil na Islandu. Také do tohoto zámku je vstup zdarma.
Zámkem ve Velkém Březně návštěvníky v sobotu provede sama hraběnka z Chotků a prohlídky budou speciálně oživeny.
Stejně tak i na státním hradu a zámku Frýdlant na Liberecku návštěvníky osobně přivítá vévoda Albrecht z Valdštejna.
Nedaleko Liberce si budou moci zájemci poslechnout koncert cembalistky Edity Keglerové, která vystoupí na hradě Grabštejn a koncertní Noc s Vivaldim je připravena od 18 hodin na zámku Sychrov.
Hrad Karlštejn tuto sobotu poskytne vstupné zdarma všem seniorům nad 65 let. Zcela mimořádně zde zpřístupní arkády Císařského paláce.
Na zámku Hluboká bude zdarma zpřístupněná zámecká věž, která je v případě deště či velkého větru uzavřena. Návštěvníci si budou moci prohlédnout sklepní prostory, kde jsou historické teplovzdušné kotle, které dříve v zámku zajišťovaly teplo.
Zámek Červená Lhota mohou bezplatně navštívit místní obyvatelé, kteří mají trvalé bydliště v některé z obcí patřících historicky k bývalému červenolhotskému panství. Jde o lokality Červená Lhota, Jižná, Samosoly, Deštná, Světce, Rosička, Lipovka a Březnice
Seznam památkových objektů, které mohou návštěvníci v sobotu 18. dubna navštívit zdarma nebo se slevou a seznam hradů a zámků, na kterých je připraven speciální program, najdou zájemci na www.npu.cz .

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).