Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Ne každý olej "na smažení" se k němu skutečně hodí od Mary - Průšvih je, že se rostlinné oleje vyrábějí extrakcí...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 2. 2012 23:48

    Mary (neregistrovaný)

    Průšvih je, že se rostlinné oleje vyrábějí extrakcí rozdrcených olejnatých semínek s benzínem nebo hexanem. Benzín je fajn,že má nízký bod varu kolem 31 st.C. Hexan má 69 st.C. Nejsou to rozpouštědla zrovna přátelská pro lidské zdraví. Neddávno jsem si koupila italský olivový olej Virgin, ještě zvlášť uvedeno, že byl lisovaný za studena: tudíž žádná extrakce s rozpouštědly, čekám za tu cenu výbornou kvalitu. Použila jsem ten olej do zálivky na salát, a bylo to hořké až nepoživatelné!! Usoudila jsem,že olivový olej byl vyroben extrakcí, takže jsem ho na pánvičce zahřála, aby se rozpouštědlo (hexan nebo benzín) vypařily, a nechala zchladnout. Olej byl jedlý, ve smyslu "chuť byla přijatelná, ztratila hořkost." Takže výrobci klamou i v tomhle, etikety lžou.

  • 3. 3. 2012 19:00

    Tom (neregistrovaný)

    Kupuji si olej na dovolene na jihu jiz nekolikatym rokem, domaci... cena idealni, odboural jsem prekupniky znam puvod a mistni by si zadny maras do jidla nedali vedome.
    Jak jsem k nemu prisel? Doamci si zaleval makrelu olejem, tak jsem se ho zeptal co to ma za olej, rekl domaci, stacilo se zeptat na cenu(70,- kuna 1L), je vyborny, ani po roce pri vhodnem skladovani nesmrdi, chutna bajecne jak za tepla, tak za studena.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).