Hlavní navigace

Obce Zlínska řeší otázku cyklostezek, o pomoc byl požádán i olomoucký arcibiskup

16. 2. 2009

Sdílet

Starostové měst a obcí opět projednávali projekt nazvaný Budování páteřní cyklostezky Otrokovice – Vizovice. Předseda svazku obcí Region Zlínsko a zlínský zastupitel Ondřej Kapusta agentuře Mediafax řekl, že řada obcí se potýká s problémy. Například v obci Mysločovice je cyklotrasa plánována přes pozemky patřící římskokatolické církvi a dosud se nedaří vyřešit převod na obec. „V této věci jsem už kontaktoval olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera s prosbou o intervenci směřující k úspěšnému…

Starostové měst a obcí opět projednávali projekt nazvaný Budování páteřní cyklostezky Otrokovice – Vizovice. Předseda svazku obcí Region Zlínsko a zlínský zastupitel Ondřej Kapusta agentuře Mediafax řekl, že řada obcí se potýká s problémy.

Například v obci Mysločovice je cyklotrasa plánována přes pozemky patřící římskokatolické církvi a dosud se nedaří vyřešit převod na obec. „V této věci jsem už kontaktoval olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera s prosbou o intervenci směřující k úspěšnému vyřešení situace,“ podotkl Kapusta.

Bez komplikací není ani Lukoveček, kde se obec snaží jednat s vlastníky některých pozemků, přes které má cyklotrasa vést. Jednání jsou zatím neúspěšná. Podobné je to v Horní Lhotě, kde se rovněž řeší vlastnická práva na některých pozemcích. V Zádveřicích-Rakové zase vyvstává problém s křížením železnice a situaci řeší obec na úrovni kraje a Českých drah. Jednoduché to nemají ani v Tečovicích, kde je vedení cyklostezky plánované přes zemědělské pozemky. „Zdá se, že realizace cyklostezky je zde nereálná a v úvahu připadají jen cyklotrasy,“ vysvětlil Kapusta.

Většina obcí však už má podle Kapusty majetkoprávní vztahy na pozemcích vyřešeny. „V brzké době budeme jednat s příslušnými odborníky o tom, zda bude vhodnější, aby o dotace žádaly obce samostatně, nebo zda by měly být žadatelem všechny obce společně pod hlavičkou Regionu Zlínsko,“ dodal Kapusta.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).