Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku O lidech, kteří milují válku od Olda - Autor nemá pravdu, pokud tvrdí, že II. světová...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 5. 2010 8:20

    Olda (neregistrovaný)

    Autor nemá pravdu, pokud tvrdí, že II. světová válka mohla vzniknout díky tomu, že Německo bylo „pokořené a odsouzené k válečným reparacím“. Reparace byly tak malé, že nijak zvlášť nemohly Německo ohrozit/omezit. Hlavním důvodem byla celosvětová krize o neuznání porážky v I. sv. válce. Hitler tento argument několikrát použil a dále jej překroutil (a prapaganda pak masově rozšířila). Tvrdil, že Německo bylo zrazeno a kapitulovalo v situaci, kdy mělo vítězství na dosah (vinu svaloval na židy a bolševiky). Tento pocit s sebou neslo i množství účastníků bojů v I. sv. válce. Světová krize Hitlerovi velmi nahrála – bez ní by se nikdy nestal vůdcem (viz. pokles jeho preferencí před nástupem k moci).

  • 7. 5. 2010 11:34

    Dan M. (neregistrovaný)

    V něčem máte pravdu, ale v několika věcech se také mýlíte. Je fakt, že reparace nebyly tím nejvážnějším problémem, nicméně rozhodně nebyly „tak malé“, jak tvrdíte (nejdříve činily 269 miliard marek, později klesly na 132 miliard marek). Navíc se musí brát i další prvky mírových smluv, které byly pro Německo poměrně tvrdé. Ztráta území (Alsasko-Lotrinsko, Sársko, Západní Prusko), které bylo důležité z průmyslového hlediska. Došlo také k redukci armády. Německo navíc bylo prohlášeno za viníka války, což je přinejmenším pochybné (ne-li nepravdivé). Realita spíše byla, že se Francie pomstila za pokoření v prohrané válce z roku 1870.
    Ono to s tou porážkou skutečně nebylo tak horké a přestože Německo nemělo vítězství na dosah, jak tvrdil Hitler, rozhodně nebylo ve fázi, kdy by jasně nemohlo dále. Pocit zrady tak v Němcích značně zakořenil (v tom máte pravdu) a byl neustále přiživován extrémisty jak zprava tak zleva. Hitlerovi poté samozřejmě hospodářská krize hodně nahrála, nicméně značnou roli tam sehrála řada dalších faktorů. Nejde to tak jednoduše generalizovat.
    S pozdravem

  • 7. 5. 2010 17:43

    Pavel2 (neregistrovaný)

    Válečné reparace byly tak malé, že způsobily hyperinflaci a naprostý kolaps německé ekonomiky…

  • 9. 5. 2010 14:18

    neznaboh (neregistrovaný)

    Predpokladam,ze do cca 20 let bude podobna krize i v Europe minimalne … taze se mame na co tesit.ted probiha jedna etapa nafukovacich penez a za cca 20let by mela (dle statistik) byt klasicka brutalni financni krize (i kdiz politice tak nepodtatniho sektoru jako jsou banky).Z dluhu se vyklubou dluznici neschopni splacet uver (ukazkou je Graecia)a z toho vyplynou vzajemne krizove deficity europskych krajin,ku prikladu germany.Valka je jediny zpusob jak zredukovat obyvatelstvo zivocicha ktery nema prirozeneho nepritele.Zabije se sam.Po 2 svetove valce bylo taky dlouho dobre,myslim mezilidske vztahy.A kdo miluje valku v dnesni dobe?Idioti…vic snad neni treba.Naverbuji se do zahranicnich misi a muzou si strilet do opravdovych lidi,asi jim dosta fantazie 3D her. :-/

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).