Hlavní navigace

Názory k článku Novinky v ordinacích praktických lékařů: zásadní změny pro rok 2020

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 1. 2020 8:16

    bez přezdívky

    Jistě krok správným směrem. Bude to tak ale fungovat i v praxi? Je nutné změnit přístup obvodních lékařů. Příklad: bez zjevné příčiny zvětšené uzliny na krku. Reakce obvodního lékaře: to nic není, to mám taky, prohlídka, testy žádné (v 98% návštěv vždy stejná reakce a postup, a to už tam chodím opravdu jen v nejnutnějších případech). Návštěva se stejným problémem za 3 týdny. Zastupující mladý lékař provedl důkladnou prohlídku,proh­matal, proklepal, vyptal se a poslal na odborné vyšetření. S výsledky a závažným nálezem, vyžadujícím další nutná vyšetření jsem se vrátil k obvodnímu lékaři. Lékař jen překvapeně koukal a najednou šla všechna možná vyšetření. Lidi, nedejte se od svých obv. lékařů odbýt, mají tendenci problémy zlehčovat. Je to naše zdraví! Stále se mluví o prevenci, ale nejvíce ji z nepochopitelných důvodů bojkotují právě obvodní lékaři. Navíc si ve většině případů nezapíši nic do vaší lékařské dokumentace, takže když se objeví problém, jako v mém případě, nedokážete jim, že k pozdní léčbě či zhoršení vašeho zdravotního stavu došlo právě a jen z důvodu nezájmu lékaře.
    První, co mě napadlo po přečtení článku o novinkách v ordinacích obv. lékařů bylo "no potěš koště, to brzy umřu" :-)

  • 4. 1. 2020 10:55

    bez přezdívky

    mám stejnou zkušenost jako předcházející účastník, rozšíření pravomocí vítám, bydlím na vesnici a i na maličkost musíme dojíždět s přibývajícím věkem so stává problémem ani sleva na jízdném nepomůže.

  • 10. 1. 2020 9:04

    bez přezdívky

    Protože jsem, bohužel, zatím nenašel takového obv. lékaře, který by se sám zajímal o zdrav. stav v souvislostech a komplexně už vůbec. Další příklady: Obv. lékařka mého onkol. nemocného otce, (v jiném městě), ani jediná návštěva doma, byť zdrav. stav to vyžadoval. Vzdálenost mezi nimi cca 10 min chůze lékařky, 5 min autem. Doslova jím opovrhovala. Věřte, nebyla síla ani čas řešit přestup k jiné lékařce. Další: obv. lékař "nekonal", byť si další příbuzný (který pracoval dokonce ve zdravotnictví) dlouhodobě stěžoval na velké bolesti. V akutní fázi nemoci mu bylo v nemocnici sděleno, že přišel pozdě. 14 dní na to tam zemřel. Další: Jiný obv. lékař sdělil bez jakéhokoliv vyšetření dalšímu členu rodiny, že jeho nález (bouličky po těle) "nic to není". Má asi rtg oči?! Všechno náhody nebo opravdu není hledat kde? Další kapitolou jsou lékaři zubaři. Způsob a systém jejich práce?! A to opravdu lékaře nevyhledávám s každou hloupostí, spíš naopak (z výše uvedeného důvodu) a ani nejsem pacient potížista, ba naopak, trpělivý, možná až příliš :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).