Hlavní navigace

Nové projekty v Praze: Mozek sám píše, hra léčí mrtvici

23. 4. 2009

Sdílet

„Čtení“ myšlenek přímo v lidském mozku, nebo třeba trénink pacientů po mozkové mrtvici, to jsou jen dva z projektů představených na právě probíhající evropské konferenci Věda za hranicemi fikce v Praze. V úterý na ní už představitelé Evropské komise oznámili, že budou usilovat o zvýšení finanční podpory výzkumu, který vede k novým poznatkům v oboru informačních a počítačových technologií.

„Čtení“ myšlenek přímo v lidském mozku, nebo třeba trénink pacientů po mozkové mrtvici, to jsou jen dva z projektů představených na právě probíhající evropské konferenci Věda za hranicemi fikce v Praze.

V úterý na ní už představitelé Evropské komise oznámili, že budou usilovat o zvýšení finanční podpory výzkumu, který vede k novým poznatkům v oboru informačních a počítačových technologií.

Student doktorského studia na Univerzitě aplikovaných věd v rakouském Linci Shahab Daban má na hlavě čepici, která na pohled vypadá jako koupací. Ale vedou z ní dráty od elektrod, jež drží na jeho hlavě. Elektrody snímají impulsy probíhající v jeho mozku.

Daban nehnutě hledí na počítačovou obrazovku, kde se míhají písmenka. Má za úkol se soustředit vždy na to, které potřebuje. Skupinka novinářů mu dala úkol, aby jenom „silou vůle“ napsal slovo „brain“ (mozek).

Celý článek naleznete na serveru Aktualne.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka během své krátké redaktorké dráhy vystřídala psaní recenzí pro tištěný hudební časopis za internetový server Vitalia.cz. Mezitím také přispívala do norského školního časopisu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).