Hlavní navigace

Nečas: Počítáme s tím, že o hlídání dětí nebude velký zájem

5. 3. 2009

Sdílet

Ministr sociálních věcí Petr Nečas odmítá podle serveru iDnes unijní kvóty, které stanovují pevná místa v jeslích pro třetinu dětí. Naopak podporuje roli dětské chůvy ze sousedství. Uvědomuje si však, že nebude alternativou současných zařízení. „Takové hlídání dětí se dnes už dávno děje, jenže v šedé zóně. Chtěli jsme to vytáhnout na světlo a zlegalizovat. Ve Francii se takto hlídá půl milionu dětí. U nás to sice nikdy nebude masová záležitost, ale tak to ani není zamýšleno. Chtěli jsme dát…

Ministr sociálních věcí Petr Nečas odmítá podle serveru iDnes unijní kvóty, které stanovují pevná místa v jeslích pro třetinu dětí. Naopak podporuje roli dětské chůvy ze sousedství. Uvědomuje si však, že nebude alternativou současných zařízení.

„Takové hlídání dětí se dnes už dávno děje, jenže v šedé zóně. Chtěli jsme to vytáhnout na světlo a zlegalizovat. Ve Francii se takto hlídá půl milionu dětí. U nás to sice nikdy nebude masová záležitost, ale tak to ani není zamýšleno. Chtěli jsme dát lidem jakýsi doplněk ke školkám, jeslím, chůvám, firemním školkám a miniškolkám, které taky plánujeme," říká Nečas.

O roli dětské chůvy by mohl být větší zájem na venkově, než například v Praze, míní Nečas. „Dejme šanci lidem na venkově, kde žije třetina obyvatel země a kde často obce nezřizují školky, protože se jim to nevyplatí. Matky se tam dobře znají mezi sebou, vědí, komu mohou svěřit dítě. A ty hlídající uvítají možnost si takto legálně přivydělat podle mého velmi slušné peníze, " dodává Nečas.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).