Hlavní navigace

Nastal čas pro změnu pojišťovny

3. 1. 2017

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Od prvního ledna až do posledního března můžete změnit svou pojišťovnu. Proč dosavadní pojišťovnu vyměnit za jinou a jak to udělat?

Od 1. ledna až do konce března můžete změnit svou současnou pojišťovnu, klientem nové pojišťovny se pak stanete od 1. července. Jak změnu provést a proč vlastně?

Ke změně lákají benefity

Všech sedm zdravotních pojišťoven, které v Česku máme, nabízejí různé druhy benefitů, které mohou být obrovským lákadlem pro nové klienty. Takový celiak do osmnácti let u České průmyslové zdravotní pojišťovny dostane maximálně tisícovku ročně, u Všeobecné zdravotní pojišťovny dostane dítě do osmnácti let (student do dvaceti šesti let) až šest tisíc korun ročně (nejvíc ze všech pojišťoven). Zatímco Česká průmyslová zdravotní pojišťovna vám přispěje na laserovou operaci očí tisícovku, ostatní vám nedají nic.

Pokud shledáte, že výhody vaší dosavadní pojišťovny nejsou nijak ohromující a budete uvažovat o přestupu, vězte, že tak můžete učinit do konce března, přičemž změna bude platit od prvního července. Před podpisem registrace k nové pojišťovně si však zkontrolujte, zda má váš lékař uzavřené smlouvy s novou pojišťovnou a zda benefity, pro které odcházíte, jsou opravdu určeny pro vás. Některé jsou totiž omezeny věkem či nutností podstoupit konkrétní vyšetření (viz celiakie).

Jak postupovat při změně zdravotní pojišťovny

Přihlášku opatřenou podpisem dodejte vybrané zdravotní pojišťovně. Budete potřebovat průkaz totožnosti, případně doklad zákonného zástupce. V některých případech je možná i registrace elektronická, podrobnosti zjistíte u vybrané zdravotní pojišťovny.

Osoby samostatně výdělečně činné dokládají také potvrzení o výši záloh od předchozí zdravotní pojišťovny. Osoby, za které platí pojištění stát, prokazují nárok na zařazení do příslušné kategorie – např. student, penzista. Změna zdravotní pojišťovny je bez poplatku. Odhlášení u původní zdravotní pojišťovny provádí nová zdravotní pojišťovna. Kartu pojištěnce dostanete automaticky od nové zdravotní pojišťovny.

O změně zdravotní pojišťovny informujte všechny své lékaře, nejpozději při nejbližší návštěvě. Jako zaměstnanec musíte změnu zdravotní pojišťovny oznámit svému zaměstnavateli, a to do osmi dnů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).