Hlavní navigace

Na trhu se objevil nebezpečný talíř s formaldehydem

15. 12. 2016

Sdílet

 Autor: MZ ČR
V tržní síti se objevil nebezpečný výrobek s formaldehydem. Tato látka vyvolává bolesti hlavy, zánět nosní sliznice a může způsobovat podráždění nebo alergické reakce.

Ministerstvo zdravotnictví (MZ ČR) varuje před nebezpečným výrobkem. Jde o melaminový talíř s květy, u kterého bylo laboratorními testy prokázáno, že za předvídatelných podmínek použití uvolňuje formaldehyd.

Melaminový talíř MELAMINE WARE, NO.5607

Výrobce/ Dovozce/ Distributor/ Země původu: neuvedeni/ Čína
Prodejce: Q.I.M. s.r.o., Jeřábnická 360, 148 00 Praha-Kunratice, IČO: 26943395

Popis: Bílý hluboký melaminový talíř s motivem růžových květů, průměr 17 cm. Na dně je z vnější strany vyražen text identifikující výrobek a zemi původu. Výrobek je prodáván nebalený bez jakéhokoli povinného značení či povinných dokladů.

Výrobek nesplňuje požadavek závazných právních předpisů o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami. Laboratorními testy byla prokázána skutečnost, že talíř za předvídatelných podmínek použití uvolňuje formaldehyd v množství 33,2 mg/kg simulantu. Povolených je přitom jen 15 mg formaldehydu/kg. Navíc provedením testů došlo k narušení povrchu výrobku.

Co formaldehyd způsobuje?

Akutní expozice už malou dávkou formaldehydu vyvolává bolesti hlavy a zánět nosní sliznice. Formaldehyd dráždí oči a vyvolává slzení. Rychle se vstřebává kůží a může způsobovat podráždění nebo alergické reakce.

Zdroj: MZ ČR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).