Hlavní navigace

Na „detoxu“ u Apolináře už bylo 5000 pacientů

4. 3. 2010

Sdílet

Detoxifikační oddělení v Apolináři bylo prvním zařízením tohoto typu v České republice. Léčbu pacientů s odvykacími (abstinenčními) stavy poskytuje již od roku 1993. Za dobu existence „detoxu“ zde podstoupilo léčbu již 5000 pacientů. Čtěte téma: Kdy je psychiatrická péče chorá Psychiatr prof. Cyril Höschl říká, že média se o jeho obor zajímají výhradně v okamžicích, kdy bývalý psychiatrický pacient umlátí babičku. Dodává, že případy, kdy někoho umlátil bývalý stomatologický či chirurgický…

Detoxifikační oddělení v Apolináři bylo prvním zařízením tohoto typu v České republice. Léčbu pacientů s odvykacími (abstinenčními) stavy poskytuje již od roku 1993.

Za dobu existence „detoxu“ zde podstoupilo léčbu již 5000 pacientů.

Čtěte téma: Kdy je psychiatrická péče chorá

Psychiatr prof. Cyril Höschl říká, že média se o jeho obor zajímají výhradně v okamžicích, kdy bývalý psychiatrický pacient umlátí babičku. Dodává, že případy, kdy někoho umlátil bývalý stomatologický či chirurgický pacient, pecku na titulní stranu nezajistí. Podívejme se ve světle tohoto bonmotu na začátek letošního roku.

gambling

Detoxifikace je součástí léčby závislostí, kdy se pacient sám nebo za pomoci lékaře snaží zvládnout odvykání. Oddělení se zaměřuje na léčbu závislostí na návykových látkách, patologické hráčství (gambling) a terapie duálních poruch, kdy je závislost na návykové látce kombinována s další duševní poruchou. Zajišťuje také rodinné terapie návykových nemocí.

Detoxifikace je obvykle úvodní částí léčby, probíhá podle stavu pacienta ambulantně nebo při vážnějším průběhu na lůžkovém oddělení a využívá nejrůznější metody – farmakoterapii, psychoterapii, motivační rozhovory a další. Optimálně na ni bezprostředně navazuje dlouhodobá léčba závislosti.

Čtěte téma: Psychiatr nekouše

Když si zlomíme nohu, hned spěcháme na chirurgii. Když si „zlomíme“ psychiku, „fačujeme“ si ji doma.

Zdroj: VFN

Ilustrační foto: agentura SXC

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).