Hlavní navigace

Názory k článku Na českou kuchyni cizince nenalákáme

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 1. 2011 11:55

    Radim (neregistrovaný)

    Mám americké občanství, ale jsem Čech. Češi neumí vařit, neumí počítat, jsou čuňata a jednooký král je sprostý. Za doby RaJ bylo vše lepší, protože stavovská čest. Nemám rád vyučené kuchaře, lepší je člověk, co to neumí, ten poslouchá, ale když nedrží núž jako profík, tak letí.

    Ten člověk si polovinou vět protiřečí a z druhé poloviny mám pocit, že je poměrně nepřízpusobivý. Možná proto se v televizi dívám na pořady Jamie Olivera nebo Gordona Ramsey, popřípadě Nigely, ale nikde nevidím pořady tohoto pána.

    Jediná věc, se kterou s ním souhlasím je, že na české jídlo cizince nenalákáš. A ty přílohy v restauracích jsou hrůza, ať si dáte jídlo jakékoli, tak vám přinesou tu samou zeleninovou přílohu. Naštěstí kvalitnější restaurace toto nedělají.

  • 27. 1. 2011 14:29

    mpik (neregistrovaný)

    Je zajímavé, že v TV mají nejsledovanější pořady kuchaři z Británie (celou trojku také sleduji...), přitom jejich kuchyni je dost hrozná!

    Jinak souhlasím, že česká kuchyně je zatím stále hodně neatraktivní. 60 míst, 120 jídel v menu - to je vhodný příměr pro mnoho podniků. Naštěstí už národ neučí vařit Bohdalová s Novotným, už jsem aspoň u kuchařů - profíků.

  • 31. 1. 2011 10:19

    (neregistrovaný)

    Česká kuchyně je podobná německý a rakouský. Většinou záleží na poloze země, těžko budeme jíst hlavně ryby když nemáme moře.

  • 31. 1. 2011 20:17

    MIKE (neregistrovaný)

    To že česká kuchyně je podobná kuchyni rakouské jsou pozůstatky Rakousko-Uherského mocnářstvía toho jaká v teé době byla surovinová základna.
    Dnes ale, až na nějaké malé výjimky máme suroviny a potraviny téměř z celého světa, ale všechno je to jednak jen o penězích ale také v malé informovanosti lidí, v četně tak zvaných "odborníků" jak tyto potraviny správně zpracovávat.
    Michael Klíma

  • 31. 1. 2011 20:10

    MIKE (neregistrovaný)

    Na tom není nic zajímavého. Prostě to jaou pořady, které česká televize nakupuje. Podobných pořadů, ať již lepších nebo horších je ve světě kopec.

    To že je česká kuchyně neatraktivní jsem nikdy nenapsal, protože vím, že je atraktivní pro mnoho lidí, kteří jinou kuchyni neochutnali a tudíž nemají možnost srovnání.
    Bohdalová a Novotný podle mě nebyli o nic horší než ti dnešní kuchaři komedianti.

    Jestli za profiky považujete ty kuchař s tituly inženýrů a doktorů, které jako jediná země na světě máme, tak pěkně děkuji. No a jestli modelm našich kuchařů teď bude ten Super Chef kterého tak označil náš nejvyšší kuchař pan Pohlreich tak to bude poslední hřebík do rakve české gastronomie.
    Michael Klíma

  • 27. 1. 2011 14:46

    Alis (neregistrovaný)

    Souhlasím... ( s Radimem) v tom, že článek a myšlenky v něm si v mnoha případech protiřečí.

    Nesouhlasím tak úplně s tím, že cizinci nechtějí českou kuchyni. Problém je spíš v tom, že český kuchař nabídne cizinci svíčkovou se šesti i ve třicetistupňových vedrech a vůbec se nezamýšlí nad tím, že by mohl do jídelníčku zařadit jiná, česká LETNÍ jídla.
    Kdyby mi ve Švýcarsku nabídli v létě sýrové fondy, proklínala bych je ještě tři další roky :-)))

    A nesouhlasím s panem Klímou, že není typicky české jídlo... pak není ani typpicky rakouské, maďarské či německé. Jako by si takový odborník nestihl všimnout, že všechny kuchyně se jaksi historicky prolínají.
    Koneckonců onen zmiňovaný rakouský řízek má původ v Itálii, konkrétně v Miláně...

  • 27. 1. 2011 15:16

    Alis (neregistrovaný)

    Ve spoustě věcí s panem Klímou souhlasím, s neschopností kuchařů kalkulovat, s nevábnými oblohami, překombinovanými jídly, s úrovní obsluhy, úrovní hostů... Ale nemohu souhlasit, že neexistují typicky česká jídla. Stejně tak nesouhlasím, že vepřová s knedlíkem a se zelím není typicky česká kombinace. Pak by se nedalo mluvit ani o anglickém roastbeefu, vždyť přece maso pečou nějak všichni...
    Za typicky česká jídla považuji (namátkou):
    - bramboračku, kulajdu, oukrop, zelňačku
    - bramboráky, škubánky, chlupaté knedlíky, lokše
    - houbovou omáčku, fazole na slanině, jazyk na sardeli,
    - znojemskou pečeni, slepici na smetaně, kachnu se zelím a knedlíkem, kachnu na zázvoru, uzené se švestkovou omáčkou, haši, zadělávané dršťky
    - houbovou smaženici
    - vejce do skla s křenem
    - ovocné knedíky, jidášky, boží milosti, martinské podkovy a vůbec moučníky s makovou náplní
    - český chleba z chlebového kvasu

    Možná jsem se někde sekla, (asi ano), ale česká kuchyně má dobrý základ. A věřte, pane Klímo, že jen proto, že spoustu nápadů převzala kuchyně německá, rakouská či maďarská (koneckonců i naše úprava jejich guláše se do maďarska vrátila a maďaři ho s radostí pod jiným názvem baští), a jakožto větší země ji poslali do světa jako vlastní, neznamená to, že česká kuchyně neexistovala a neexistuje :-)

  • 28. 1. 2011 9:04

    dan (neregistrovaný)

    Vtip je ale v tom že drtivou část těchto jídel ale nikde nedostanete v restauraci a nebo v takové podobě že to už není to naše české. Máme tu hromady čínských italských a kdejakým ale minimum českých restaurací. Na druhou stranu čech si povětšinou české jídlo jako první moc nedá a cizinec mu asi nevěří.
    Nakonec pan "holohlavej" prakticky všechny nešvary které se tady vypisují ve svém pořadu také rozmázl.

  • 31. 1. 2011 21:56

    MIKE (neregistrovaný)

    Vážený Dane,
    jestli je pravda, to co říkáte, že česká jídla v Česku v jejich pravé podobě nedostanete, tak bych rá věděl, čí je to vinou. To že máme hromady čínských,italských a kdejakýcch jídel je podle mě v pořádku, pokud jsou tyto restaurace provozovány podle zásad dnaných kuchyní, ale jak víme, tak tomu tak není.

    Mýlíte se ale, že Čech si čínské jídlo jako pvní nedá a o cizísncích se dá říci to samé. Není totiž žádné tajemství že mnoho cisinců si místo českého jídla dají v Česku jídlo čínské, a sice proto, že ho zná lépe.
    Nevím o jakých nešvarech, které pan "holohravej", což zřejmě je náš nejvyšší kuchař Zdeněk Pohlreich, rozmázl, ale z těch několika pořadů které jsem viděl, jsem sice také viděl že věci rozmáz, ale neviděl jsem, že by podal všeobecný návrh na odstranění těch, nevím jakých,nešvarů.
    Michael Klíma

  • 31. 1. 2011 21:37

    MIKE (neregistrovaný)

    Vážená Alis,
    jsem rád, že semnou alespoň v něčem souhasíte, i když to že naši kuchaři neumějí kalkulovat není podstatné protože by jim ty kalkulace nakonec mohl někdo udělat.
    Už se to omýlá podruhé a tak musím opět říci, že jsem nikdy nikde nenapsal že neexistují typická čeká jídla přesto, že to že jsou typicky rádoby česká, jako guláš, český původ skutečně nemají.
    Pokud se jedná o vepřo, knedlo zelo, tak se nedá oddiskutovat to že je to typická česká kombnace a že Němci, lépe řečno Bavoráci maji Schweinebraten mit Sauerkratu und Klae, což je vepřová pečeně se zelí, a bavorskými knedlíky.
    No a ta ostatní jídla není třeba jemenovat protože jsou skutečně typicky česká. Předmětem diskuse, kteráho se ale málokdo drží je, ze všechna ta jídla chutnají cizincům a zda je na ta jídla do Česka nalákáme.
    Zajímalo by mě ale, kde ste přišla na to, že Maďaři jejich maďrský guláš v české formě teď v Maďarsku používají. To už by tedy mohli raději používat americký guláš připravovaný Maďary v Americe, protože ten je díky lepšíkvalitě masa lepší než ten originální maďarský.
    Závěrem ještě toli, že jsem nikdy nidke nenapsal že česká kuchyně neexistuje. Což jsem ale již něklikrát řekl, a někdo by mě musel přesvědčit,že se mýlím, a sice že ani jedno z těch typicky českých jídel se na žádném mezinárodním lístku neobjevuje.
    Michael Klíma

  • 31. 1. 2011 20:42

    MIKE (neregistrovaný)

    Vážená Alis,
    to protiřečení jsem již objasnil Radimovi, se kterým souhlasíte.
    Nevím ale na základě jakých zkušeností nesouhlasíte s tím, že cizinci nechtějí českou kuchyní. Já jsem v tomto zatraceném byznyse již šedesát let, a většinou jsem pracoval dva joby, tudíž je to teoreticky 60 let zkušenností, a to téměře se všemi kuchyněmi a téměř se všemi národnsotními skupinami, a tak si prostě myslím, že vím o čem mluvím ať je to o jídlech sezonních nebo i jiných.
    Vám to fondu ve Švýcarech nejspíše nenabídli ale že by se podávalo jen v zimních měsících se nedá říci.
    Já jsem nikdy nikde nanapsal, že není typické české jídlo. K tomu poznání že se jidla zemí bývalého Rakousko-Uherska prolínají není potřeba moc odbornosti ani inteligence, ale to, že by se česká kuchyně prolínala s i s některými jinými kuchyněmi je podle mě úplný nesmysl, a já se mohu pochlubit prokázanou hlubokou znalostí většiny kuchyní.
    Další nesmysl je, že rakouský řízek známý pod názvem Wiener Schnizel, má původ v Italii. To ale neznamená, že v Itálii, konkrétně v Miláně, nemají telecí řízky, ale říkají jim Costoleta di vitelo ala Milanése.
    Michael Klíma

  • 31. 1. 2011 20:43

    MIKE (neregistrovaný)

    Vážená Alis,
    to protiřečení jsem již objasnil Radimovi, se kterým souhlasíte.
    Nevím ale na základě jakých zkušeností nesouhlasíte s tím, že cizinci nechtějí českou kuchyní. Já jsem v tomto zatraceném byznyse již šedesát let, a většinou jsem pracoval dva joby, tudíž je to teoreticky 60 let zkušenností a to téměře se všemi kuchyněmi a téměř se všemi národnsotními skupinami a tak si prostě myslím, že vím o čem mluvím ať je to o jídlech sezonních nebo i jiných.
    Vám to fondu ve Švýcarech nejspíše nenabídli ale že by se podávalo jen v zimních měsících se nedá říci.
    Já jsem nikdy nikde nanapsal, že není typické české jídlo. K tomu poznání že se jidla zemí bývalého Rakousko-Uherska prolínají není potřeba moc odbornosti ani inteligence, ale to, že by se česká kuchyně prolínala s i s některými jinými kuchyněmi je podle mě úplný nesmysl a já se mohu pochlubit hlubokou znalostí většiny kuchyní.
    Daší nesmysl je, že rakouský řízek známý pod názvem Wiener Schnizel má původ v Italii. To ale neznamená, že v Itálii, konkrétně v Miláně, nemají telecí řízky, ale říkají jim Costoleta di vitelo a la Milanése.
    Michael Klíma

  • 2. 2. 2011 13:17

    Alis (neregistrovaný)

    Pane Klímo, nevím, jestli si rozumíme:
    1/ Tvrdím, že cizinci by rádi česká jídla ochutnali. Tvrdím, že jste vy a vaši kolegové neochotní hledat pravá česká jídla a nabízet je zvídavím cizincům, kteří by rádi okusili něco tradičního ze země, kam zavítali. Nabízet jim JEN svíčkovou, knedlo vepřo zelo a kynuté knedlíky, je málo. Je to nuda a je to v době letních dovolených těžké jídlo.
    Vy tvrdíte, že cizince na českou kuchyni nenaučíte a nabízíte jim steak. Já tvrdím, že by cizinec rád okusil, ale není, kdo by mu českou kuchyni nabídl. (Pokud nezavítá do české domácnosti).
    Čistě ze zvědavosti bych chtěla znát vaši „definici“ cizince v Čechách.

    2/ Nejen, že mi ve Švýcarsku sýrové fondue nenabídli, když jsem se po nich ptala, srdečně se mi smáli, že tohle jídlo se podává jen v zimě, že bychom byli příliš těžce najezení.

    3/ Tvrdím, že se česká kuchyně prolínala i s jinými kuchyněmi , nejen s rakousko-uherskou a tvrdím dokonce, že to dělá i dnes. Nejen, že to tvrdím, jako poloviční Němka žijící v dětství v česko – německém pohraničí mohu s jistotou potvrdit, že se česká kuchyně prolínala. S jistotou mohu říct, že stejně jako německá ovlivnila českou, tak i česká německou.
    Stejně tak se ovlivňovaly navzájem kuchyně moravské a polské, české a slovenské atd. atd.

    4/ Cotoletta alla Milanese přivezl z Milána do Vídně maršál Radecký, pane Klímo. Vídeň si recept upravila pouze jiným pracovním postupem a výrobou trojobalu.

  • 29. 1. 2011 13:29

    Polaris (neregistrovaný)

    Je smutné vidět člověka, který reaguje na něco, co vůbec nepochopil. Klíma totiž vůbec nemluví o socialistických RaJ, mluví o dobách, kdy (nejen) kuchařina u nás byla na světové úrovni. Právě socialismus přivedl úpadek a postupně transformoval to dobré v to, co jsme zažili. A v dozvucích ještě docela dlouho zažívat budeme... Vážně si myslíš, že během prvních let, co to tady komunisti ovládli, bylo vše ze dne na den špatné? Nikoli. Nějaký den to trvalo.

    Koukáš se v televizi na Olivera, Ramseyho, Nigelu? No a? To, že "to bylo v televizi" znamená nějakou kvalitu? Pak je ovšem vrcholem kultury argentinská telenovela, Rodinná pouta, nějaký laciný akčňák nebo jiný odpad, zatímco vše, co se odehrává v divadlech, operách, kinech pro náročné je k ničemu. Bravo.

    Klíma je kontroverzní a pro mnoho lidí tady je bolestivé ho poslouchat, protože říká přímo, co si myslí a co sám velmi dobře zná. Kdokoli měl příležitost delší dobu zažít přístup ke gastronomii v civilizovaném světě chápe, o čem mluví.

  • 31. 1. 2011 10:17

    (neregistrovaný)

    Nevím co má proti knedlíkům. Já je nemusím, ale není větší odpad než hranolky a těma se v americe určitě cpe.
    A co má proti zeleninový příloze ? Právě že v lepších restauracích je hodně zeleniny, středně masa a jen trošku brambor. Škroby jsou obecně nezdravý a žádná lepší restaurace nedá tolik brambor jako levná. Samozřejmě češi se chtěj nacpat a musí to bejt levný, takže hodně levnejch brambor a na dražším mase a zelenině se šetří.

  • 1. 2. 2011 8:23

    MIKE (neregistrovaný)

    Z příspěvku "já" není jasné o kom je řeč, ale pokuds se jedná o mě,tak musím zdůraznit, že proti knedlíkům nic nemám a bez knedlíku si některá česká jídla nedokážu ani představit. Nevím také o jakých "lepších" restauracích je řeč, ale jsem velice častým návštěvníkem "lepších" restauací, kde skutečně je mnohdy veliký nepoměr mezi hlavní potravinou a přílohou, ale to je bohužel zakořeněný český standard a já si myslím že jsem na toto téma napsal již několik článků, ale bohužel, jen velmi málo lidí to čte. Že by škroby byly vyloženě nezdravé, se tak jednoznačně nedá říci, a proto doufejme že na těchto stránkách bude ještě příležitost na toto téma hovořit.
    Michael Klima

  • 31. 1. 2011 19:54

    MIKE (neregistrovaný)

    Vážený Radime,
    nesmíte vkládat slova do mých úst.Od doby Sametové revoluce jsem do českých medií napsal doslova tisíce článků, ale pochybuji, že jsem někde napsal, že za doby RaJ bylo vše lepší. Také jsem nikde nenapsal, že nemám rád vyučené kuchař, prototože to bych si skutečně protiřečil, protože já jsem se také vyučil kuchařem a to již v roce 1945, kdy jiní, než vyučení kuchaři nebyli. Člověk je největším nepřítelem té skupiny ze které vzešel, a já se netajím tím, že jsem nepřítele, všech těch kuchařů, kteří to krásne řemeslo przní a jsem zastáncem všech těch kteří to dělají dobře. Také nevím čemu nebo komu bych se měl přizpůsobovat, jestli Jamie Oliverovi nebo Goordonu Ramseyovi. Já jsem jejich pořady viděl nemluvě o několika pořadech podobných šarlatánů kteří se od rána do večera produíruji na americké televizi.
    Já po učinkování v podobných televizních pořadech netoužím, i když se musím přiznat, že jsem v Americe na několika spolupracoval.
    Vážím si ale toho, že semnou souhlasíte, že na česká jídla cizince nenalákáme. Já nejsem sice vyložený cizinec, ale jako jeden z mála Čechů jsem na toto téma s mnoha cizinci hovořil.
    Michael Klíma

  • 27. 1. 2011 12:26

    Přezdívka je povinná (neregistrovaný)

    zajímavý článek, především názory v něm. díky

  • 27. 1. 2011 20:49

    bez přezdívky

    Tenhle pán toho ví o současné Gastronomii tolik jako Jirka Parobek o světové ekonomii. Nejhorší co nás mohlo po r. 1989 postihnout jsou tihle přivandrovalci ať pracovali v jakémkoiv oboru. F.

  • 28. 1. 2011 9:06

    dan (neregistrovaný)

    Nic ve zlém ale srovnávat ho s "jirkou" je trochu trefa vedle.
    Myslím že ten pán toho dokázal dost a na trhu kde je opravdový boj a nikdo nikomu nic nedá zadarmo. A jak sám říká je ve věku a v postavení že si může říkat co chce a nikomu se nemusí zodpovídat. A tak i my můžeme souhlasit a nebo nemusíme ...

  • 1. 2. 2011 9:05

    MIKE (neregistrovaný)

    Vážený Dane,
    děkuji za Váš příspěvek. To není z mé hlavy, že Češi se rádi něco naučí, ale že je nesmí nikdo poučovat, obzvláště ne, když je to nějaký "přivandrovalec".
    Pokud se týká pohostisntví a cestovního ruchu se rád vytahuji, že mám odpověď na všechno a pokud ne, že si prostě něco vymyslím.
    Pokud se týká pohostisntví a cestovního ruchu, píši do odborných medíí všechno možné, páté přes deváté a sice proto, že Češi všechno znají, a sami by se na nic nezeptali. Z mé hlavy také není to že Češi, až na nějaké výjimky, nejsou oponenti, ale jsou velicí kritici všeho a každého, což mě ale od psaní mých kritických příspěvků nemůže odradit.

    Jediné co by mě od psaní mých kritických příspěvků na úroveň českého pohostisntví odradilo, by bylo, kdyby se mnou všichni čtenáři souhlasili.
    Michael Klima

  • 1. 2. 2011 8:44

    MIKE (neregistrovaný)

    "Tenhle pán" se jmenuje Michel Kíma, také zvaný Mike.
    No, a Mike naštěstí ví očeské gastronomii již za prevé republiky, za války, po válce, po dobu socialismu, a samozřejmě i po roce 1989, takž jako jeden z mála má možnost srovnávat. Tenhle pán ale žije již více než 40 let v zahraničí, a to ne jenom v Americe, a tak má možnost srovnávat i různé světové ekonomie.
    Od roku tento přivandrovalec napsal stovky, ne-li tsíce kritických článů českého pohostisntví,takže už jen v tom nemůže být s panem Paroubkem srovnáván.
    Pan F,zřejmě na slovo vzatý ekonom,který se ale za své jméno nejspíše stydí, by měl něco napsat o tom, jak se on zasloužil o úroveň ekonomie v Česku, nebo konkretně úrovně české gastronomie.
    Michael Klima

  • 28. 1. 2011 10:50

    blackpepper (neregistrovaný)

    Pana Klímy si vážím, má za sebou pozoruhodnou karieru. Bohužel se nemůžu ztotožnit s některými jeho názory. 6e za socialismu byly kuchyně čistší? Dobrej joke. Pamatuju si na svou praxi ve druháku, kdy jsme ráno rozsvěcením světel v kuchyni vyháněli její noční obyvatele: myši a šváby. A tý špíny okolo...Raději nevzpomínat. A to nebyla jen jedna restaurace, takových tehdy byla většina.
    A ještě k tomu vyučený-nevyučený kuchař. Jasně že v Americe nepotřebují vyučené kuchaře, v hodně podnicích tam "kuchaři" jen otvírají krabice a konzervy, chodí jim i předkrájená zelenina. Jediné co tam dělají, že přendavají suroviny do vlastní gastrošek a ohřívají je. Jo, CIA (Culinary Institut of America) je jedna z nejlepších škol na světě, ale absolventi jsou z celeého světa, nejen američani, např. Roman Vaněk z Prakulu.

  • 1. 2. 2011 14:42

    MIKE (neregistrovaný)

    Vážený pane Blackpepper,
    velice mi imoponuje, že se s některými mými názory nemůžete z totožnit protože to by vylučovalo jakoukoliv další výměnu názorů. Já vím, že i za socialismu byly některé kuchyně které se daly srovnat s hnojníkem, ale podle mě to nebylo pravidlo. Já jsem naštěstí pracoval v podnicích kde ta kuchyně v zásadě odpovídala základním hygienickým požadavkům dané doby. O tom, že se ale některé kuchyně ještě dnes, 20 let po osvobození, moc nezměnily jste se mohl řesvědčit v pořaddu ANO ŠÉFE, ve kterém náš nejvyší kuchař pan Zdeněk Pohleich ty kuchyně demonstruje, ale kterým po dvou dnech jeho instrukcí dá nálepku nejlepší restaurace. What a BS.
    Tvrdit, aniž by jste někdy v Americe byl, že tam kuchaři jen otevírají krabice a konzervy, je výraz naprosté ignorance. V Americe je luxusních restaurací a soukromých privátních klubů, ve kterých pracují Ti nejlepší kuchaři z celého světa, a ve kterých se vaří vše "od píky", je více než kdekoliv jinde na světě.
    V Americe není sice nikdo vyučený, ale dnes je tam celá řada vynikajicích hotelových škol, z nichž jednu, asi pře 20 lety, neboli dříve než CIA (Culinary Institute of Amerika), jsem otevřel já, blbý emigrant, jak o mě někteří naši rádoby odborníci říkají.
    Ano, Roman Vaněk z Prakulu absolvoval možná na CIA, několik kurzů, ale absolventem této školy není.
    No, a kolik mu ty kurzy daly, pokud není plynný v angličtině, je sporné, a mě to můžete věřit, protože jsem pohostisntví učil v několika zemích na světě, tudíž nějaké zkušenosti s tím mám. Nakonec to ale dobře vypadá na jeho résumé, a to je co lidem v Česku stačí.
    Michael Klima

  • 1. 2. 2011 23:08

    jehovista (neregistrovaný)

    Porad dokola obmena klasickeho bonmotu "v Moskve jsi nebyl, tak nekecej". Pane pochopte, ze vy se pohybujete po lepsich restauracich a tam ma mozna usa navrch, ale cim se zivi 90% cechu a cim 90% americanu? Ze v USA miliardar snida hovno s cibuli a u nas jenom s cesnekem(i kdyz je to kulinarske faux-pas) je vetsine lidem asi uplne burt. Zil jsem take nejaky cas na zapad od nasich hranic a musim rict, ze na dobrou ceskou restauraci nedam dopustit. I v cizine se daji zrat blafy a ze se nekomu zadarilo a udelal velkou karieru jeste neznamena, ze muze vsechno domaci zkritizovat a tvarit se u toho jako svetak. Nerikam, ze mame zustat u normovanych porci UHO, ale rozhodne nechci, aby to v Praze za chvili vypadalo jako v nejake zapadni metropoli, kde je na kazdem rohu Subway, Burger King, pizzerie a cina a clovek si pomalu nemuze dat klasicke domaci jidlo.

  • 3. 2. 2011 5:20

    nakobyl (neregistrovaný)

    Prahu a její okolí,když mluví o té špíně v kuchyni. Tam jsem to zažil a divil se,jak vůbec mohou v tom ti lidé dělat.Opravdu hrůza a je zřejmé,jak tam někde říká - uplácení.Ale čím dál do Čech a na Moravu je to v pohodě i když také někde je trochu vidět,že majitel na tu obálku má.Ale to je jen zřídka. A co se týká oněch norem,tak by ten odborník mohl vědět, že některé kontrolní orgány vyžadují něco,podle čeho se vaří.Kolik čeho je dáno do hrnce a kolik je pak na talíři.A tak restauratér si buď musí něco sám napsat a spočítat a nebo vzít ty 50 let staré.To druhé je jednodužší.A nakonec - říká sice že je Čech,ale mozek má USA

  • 4. 2. 2011 11:37

    Hobil (neregistrovaný)

    za socialismu - mi přišla tristní. Rodiče po Československu hodně cestovali a bylo přirozené, že se někde jíst muselo. Narazit na slušnou restauraci např. někde na venkově nebo malém městě, kde by nebylo jen přesolené vepřo-knedlo, přepepřený guláš a smrdutá hovězí polévka, bylo velké štěstí. Jako dítě jsem restaurace fakt nesnášel.

    Mluvit o nějaké stavovské cti v té době (70. - 80. léta) se fakt nedá. Většina restaurací byla spíš pivnice šidilo se nejen na "míře", ale i na váze u jídel, stejně jako na všem ostatním.

    H.

  • 20. 3. 2011 3:53

    Hrdlodus (neregistrovaný)

    Dobrý den, zajímal by mě více Vás názor na pana Pohlreicha.
    Z textu je cítit, že je Vám k smíchu a nerespektujete jej.

    Je to kvůli nevhodné mluvě, kvůli předávání samolepek, kvůli soutěži Na nože! a jejímu vítězi a kvůli známosti?
    Nebo máte výhrady vůči jeho radám či vůči jeho kuchařskému umění? Popř. co konkrétně dělá špatně?

    Já viděl, že každé zařízení, které se řídilo podle jeho rad, se výrazně zlepšilo. Veřejnosti ukázal, jak má fungovat pohostinství. Samolepky jsou označení, že "tady je to v pořádku". Že by byl nějak výrazně sprostý mi nepřijde. O to víc mě mrzí, když mi někdo řekne: "Ten plešatej je sprostej, já mám radši Babicu."

    A co je tak špatného na vítězi soutěže "Na nože!"? Pokud se mu ostatní kuchaři přiblíží, je to snad dobře... A že ho někdo může vnímat jako prototyp kuchaře je pouze v tom, že se soutěže nezúčastnil lepší kuchař.

    Napište, prosím, čím pan Pohlreich kazí českou kuchařskou morálku. Konkrétně z oblasti odbornosti, ne že je to bavič, hulvát nebo celebrita.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).