Hlavní navigace

Milion pražských potkanů snědlo letos devět tun pamlsků

4. 11. 2015

Sdílet

 Autor: PVK.cz
Jaké nemoci potkani přenášejí a co jim pracovníci Vodovodů a kanalizací podstrojují?

Někdo si jimi krk zahřívá, druhý se nad nimi ošklíbá. V té druhé skupině bude zřejmě lidí víc. Potkan je prostě velká myš, kterou nejčastěji vidíme vylézat z kanálu, takže se nějakému odporu nelze divit. Tento myšovitý hlodavec dorůstá až do délky dvaceti sedmi centimetrů, sežere, na co přijde, a vymete každý kout, i proto je přenašečem mnoha infekčních nemocí, například leptospirózy – Weilovy žloutenky, některé zdroje hovoří o paratyfu či prasečím moru. Proto pracovníci Vodovodů a kanalizací průběžně i celoročně pro tato zvířátka pořádají poslední večeři.

Potkal potkan potkana, na hostině, na hostině

Devět tisíc kilogramů speciálního hubicího přípravku nastražili pracovníci Pražských vodovodů a kanalizací v rámci celoplošné deratizace do stokové sítě. Ta probíhala tak jako každý rok od dubna do října. „Stav potkanů se snažíme na rozumné úrovni udržovat po celý rok, ale nejintenzivněji je dobrotami zásobujeme právě při celoplošné deratizaci,“ podotkl tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.


Autor: PVK.cz

Deratizace potkanů v Praze

Pražská kanalizační síť je domovem mnoha potkanů, kteří by v případě přemnožení mohli Prahu nepříjemně paralyzovat. Pravidelnou deratizací kanalizace se daří udržovat počet potkanů na přiměřené úrovni. Mnoho potkanů je také na povrchu okolo popelnic a v neošetřované zeleni, kam obyvatelé vyhazují odpadky. I zvýšený stavební ruch vyhání potkany z kanalizace na povrch. „Prakticky každá městská část má svá kritická místa, kde lze na potkany často narazit,“ uvedl Tomáš Mrázek. V Praze 3 je to okolí nákladového nádraží Žižkov, v Praze 7 okolí metra Nádraží Holešovice a Vltavská, v Praze 8 jsou proslulými lokalitami okolí nákupního centra Ládví či břehy Rokytky v Libni, v Praze 9 se potkani vyskytují na sídlišti Prosek v okolí ulice Litvínovská.

K hubení potkanů PVK používají požerové nástrahy vhodné do vlhkého prostředí. Ty obsahují například pekařské drobky, šrot, kukuřici, čokoládu, tuk a účinnou látku antikoagulant.

V příštím roce proběhne plošná deratizace pražské stokové sítě opět od dubna do října. Přesné termíny jsou vždy vyvěšeny na stránkách PVK.cz.

Zdroj: PVK.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).