Hlavní navigace

Mělo by být zrušeno datum trvanlivosti?

13. 10. 2011

Sdílet

Podle britské vlády je značný podíl ztrát potravin způsoben obavami spotřebitelů a obchodníků ze závadnosti potravin s prošlým datem trvanlivosti. Britové  navrhují zrušit uvádění termínu datum trvanlivosti („sell by date…“) a ponechat jen datum spotřeby („use by date…“), informuje server Bezpecnostpotravin.cz.

Podle britské vlády je značný podíl ztrát potravin způsoben obavami spotřebitelů a obchodníků ze závadnosti potravin s prošlým datem trvanlivosti.

Britové  navrhují zrušit uvádění termínu datum trvanlivosti („sell by date…“) a ponechat jen datum spotřeby („use by date…“), informuje server Bezpecnostpotra­vin.cz.

Podle britského Ministerstva životního prostředí se každoročně v britských domácnostech vyhodí kolem 5 mil. tun potravin, které jsou ještě konzumovatelné. Řada spotřebitelů z obav o bezpečnost vyhazuje potraviny, které jsou bezpečné, jen proto, že proběhla lhůta, po kterou výrobce zaručuje, že si potravina zachovává garantovanou kvalitu.

Průzkumem v řetězci supermarketů Morrisons se loni zjistilo, že rovněž 55 % prodejců vyhazuje potraviny, u nichž prošel termín data trvanlivosti, přestože tyto potraviny jsou stále nezávadné a mohou být (odděleně) prodávány.

Výrobci také pro jistotu stanovují kratší dobu spotřeby a trvanlivosti, než výrobek skutečně má.

Návrh na zrušení data trvanlivosti formulovaný po konzultaci s výrobci, obchodními organizacemi a programem WRAP (Waste and Resources Action Programme) je však v rozporu s evropskou legislativou, která dosavadní označování požaduje.

Co je co

  • datum spotřeby – po jeho uplynutí se výrobek nesmí prodávat, protože nelze ručit za jeho zdravotní nezávadnost. Neznamená to ovšem, že závadný je, nebo že ho nelze spotřebovat.
  • doba minimální trvanlivosti – výrobek se může prodávat i po jejím překročení, zákazník na to musí být ale viditelně upozorněn. Potravina je dále nezávadná, jen může mít změněnou jakost.

Podle oponentů není zrušení data trvanlivosti správná cesta, bylo by prý lepší vysvětlovat spotřebitelům význam uváděných údajů. Příspěvkem k problému by mohly být nově vyvíjené „inteligentní“ obaly (nanotechnologie), které změní barvu při negativní změně obsahu.

Zdroje:
http://www.bez­pecnostpotravin­.cz/britsky-navrh-na-snizeni-ztrat-potravin-zrusenim-data-trvanlivosti.aspx
EU Food Law, 2011, č. 500, s. 13–14

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).