Hlavní navigace

Lidé šetří na jídle a knihách, ukazují první data krize

17. 4. 2009

Sdílet

Hospodářská krize přiměla Čechy, aby začali méně utrácet, rozhodně to však neznamená, že by se už začali propadat do chudoby.  Informuje o tom server Aktuálně.cz Útraty se průběžně zvyšují od přelomu tisíciletí, přitom ani po příchodu krize neutratili zákazníci v žádném typu obchodů méně peněz než před třemi lety. Po započítání inflace vychází, že nakupovali ve všech ohledech více zboží než v roce 2004.

Hospodářská krize přiměla Čechy, aby začali méně utrácet, rozhodně to však neznamená, že by se už začali propadat do chudoby.  Informuje o tom server Aktuálně.cz

Útraty se průběžně zvyšují od přelomu tisíciletí, přitom ani po příchodu krize neutratili zákazníci v žádném typu obchodů méně peněz než před třemi lety. Po započítání inflace vychází, že nakupovali ve všech ohledech více zboží než v roce 2004.

První měsíce krize vypadaly ve výdajích domácností takto: Češi si dopřáli bohaté vánoce, v lednu víc než jindy omezili nákupy automobilů a domácích spotřebičů, v únoru začali kontrolovat běžná vydání. „Reagujeme tak na růst nezaměstnanosti. Někteří lidé spotřebu omezili, když se jim snížily příjmy, jiní se rozumně připravují, že příjmy poklesnou,“ hodnotí údaje o únorovém poklesu tržeb v maloobchodech ekonom Jan Mládek.


Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).