Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Lepek: veřejný nepřítel č. 1 od Zdravější rozum - Zdravý rozume.... naprosto k smíchu. Dříve dělali tzv....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 5. 2015 13:09

    Zdravější rozum (neregistrovaný)

    Zdravý rozume.... naprosto k smíchu. Dříve dělali tzv. kvásek (tradiční fermentace), aby zbavili mouku anti-nutrientů. Lepek není jediná složka mouky, která může dělat problémy. Kyselina fytová, kyselina šťavelová, různé toxiny a inhibitory enzymů. Vařením (pečením), máčením a fermentováním se tyto anti-nutrienty redukují. Nicméně fermentováním (tj. založením kvásku) se dosáhne podstatě lepších výsledků v odstraňování antinutrientů.

    Constipation is the most common digestive complaint in the general population. It is associated with considerable adverse effect on quality of life and substantial economic costs and often has no underlying pathology. Non-Celiac Gluten Sensitivity (NCGS) has been described as a cause of constipation in a few studies. We present a 62-year-old male with long standing constipation without any underlying cause during extensive surveys and not responding to any conservative treatment but significant response with gluten free diet (GFD).
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25926943

    Rekapitulace : černý čaj a bílé pečivo neléčí vůbec nic. Naopak může přispívat k podpoře nemoci, protože tělo není schopné přijímat žádné živiny z potravy (velmi malé množství přijme) a tak je blokován přísun vitamínů a minerálů. Jiná situace nastává, když je mouka podrobena fermentaci. Antinutrienty a toxiny se odbourávají, inhibitory enzymů se odbourávají také a pak může tělo přijmout živiny z jídla. Nemá problém s trávením, protože lepek je již natráven nebo odstraněn pomocí bakterií v kvásku (ano, překvapivě se bakterie živí lepkem).

    Zdravý rozum by se nejprve zamyslel, jak to předci dělali, než aby psal polopravdy. Proč se asi čočka namáčí ? Proč existuje tzv. kváskový chléb a proč byl jako prvním chlebem z obilí s lepkem vůbec ? Proč dříve lidé měli méně alergií na lepek než je tomu dnes, když už se v dnešní době vůbec kváskový chléb nedělá (nebo dělá, ale ne kvalitně, za krátkou dobu se nestačí odbourat pomocí bakterií antinutrienty).

  • 14. 6. 2015 13:05

    Ivan Nový (neregistrovaný)

    Tak, bílé pečivo a černý čaj se ordinuje proto, aby se trávící trakt co nejméně namáhal, přechodný nedostatek něčeho se neřeší.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).