Je tu někdo, kdo si někdy pochutnal na smaženici z klouzku peprného?
Dobrý den, těžko, protože to je jedlá houba, ale nevhodná do smaženice, viz např. http://cs.wikipedia.org/wiki/Chalciporus_piperatus, http://www.myko.cz/houby/rust-hub/. Zdravím, LK, Vitalia.cz
Pravidelně jsem sbírala nějaký ten klouzek peprný do směsí. To ale myslím jeden klouzek na dvacet dalších hub. Samotné peprné klouzky by asi nepotěšily.
Prostě něco podobného jako pestřec - taky sám o sobě není k jídlu (možná až jedovatý), ale to nevylučuje jeho použití jako koření, ať už v sušené podobě anebo dokonce přímo přidáním malého množství jeho plodnic do směsi s jinými.
když o houbách píše agrární analytik.
Dobrý den, "agrární analytik" je zkušený novinář a svoje texty po odborné stránce konzultuje s příslušnými odborníky. Pokud máte nějaké konkrétní věcné připomínky, ráda je autorovi předám. Zdravím, LK, Vitalia.cz
Zdravím všechny, obvykle nemám čas na příspěvky reagovat, za což se omlouvám.... houby jsou ale můj velký koníček, takže musím...Klouzek peprný, v atlasech uváděný také jako hřib peprný jsem mnohokrát sbíral a konzumoval, a rovnou říkám, i syrový přímo v lese. Jedovatý není ani náhodou, navíc je to nezaměnitelná houba. Mohu zároveň sdělit i vlastní zkušenost, že se jen a pouze z těchto hub dá připravit smaženice, vůbec není pravda, že je možné použít jen jeden na dalších dvacet jiných hub. Problém této houby je spíš v tom, že je poměrně malá, takže na skutečnou smaženici je těžké najít v lese dost hmoty. Jak bylo řečeno i v článku, houba je hlavně voda, a už to logicky znamená, že koncentrace peprných látek je tak malá, že smaženice nebo jakékoli jídlo připravené z klouzků (hřibů) peprných rozhodně není nepoživatelným pokrmem. Osobně se domnívám, že kdokoli se k tomu v předchozí diskusi vyjádřil, činil tak jen teoreticky, ne na základě vlastní zkušenosti. Ale nechci nikomu sahat do svědomí... ostatně, každý si to může vyzkoušet, klouzek (hřib) peprný roste hlavně v podzimním období, takže jeho hlavní čas teprve přijde...
Tak poživatelný to být může-smaženice celá z hořkých klouzků. Nevěřím tomu, že je to taky dobrý, ale proti gustu... Ona ta houba samotná není podle mně i při odmyšlení si peprnosti kvalita nic moc. Navíc jich bývá málo a jsou prťavý.
To dám radši klasický klouzky a opepřím.
Syrový v lese jsem ochutnala mnohokrát, byl to takový můj rituál. Jedovatý podle mně není ani náhodou.
mohlo by Vám v mnoha směrech o houbách pomoc toto http://www.czporadna.cz/?qa=search&q=houby
a nebojte se taky přispět svými postřehy :)
Internet Info Vitalia.cz (www.vitalia.cz)
Chytře na život. ISSN 1802-8012
Copyright © 2009 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Vitalia.cz využívá zpravodajství ČTK