V mnoha zemích se jí především špenát listový (čerstvý nebo i mražený). Náš národní zvyk špenát před použitím rozemlít se mi vůbec nelíbí - co kdyby nám na talíři dali mleté zelí či mletý hlávkový salát?
Kazdy se prece hodi na neco jineho. Mlety nabo protlak je dobry k pecenemu masu a bramborovym knedlikum, nebo na polevku...prikladu bych nasla dost.
Ale je to jen vec chuti.
Dokud neokusím, nehodnotím. Na rozdíl od mletého zelí jsem mletý špenát jedl mnohokrát a vím, do čeho jdu. A chutná mi to. Příště prosím kritiku rajské omáčky nebo mleté papriky v guláši. Takové barbarství. :-D
Jen špenát? Spíš všechnu zeleninu. (proto taky tolik lidí zeleninu nesnáší - rozvařená zelenina je nechutná)
Vyzkoušejte špenát z Family Frostu - je dobrý.
Je dobrý, a moc, ale také moc drahý
Donedávna jsme ho kupovali, ale nějak přestali jezdit a prý se jim musí zavolat, takže když si k 99kč za kilo špenátu připočítám ještě ten hovor, vyjde to fakt na dost.i když je výborný.
Ahojte,
test je to pekny, nabada ku kritickemu zamysleniu o kvalite potraviny, ale co takto pridat cenu za 400g scedeneho spenatu a trosku to prepocitat na pomer cena / vykon?
Za predpokladu ze 100ml vody zo spenatoveho ladu vazi 100g vyjdu zaujimave cisla:
vyrobca | g | voda | netto | na 400g | cena | cena/100g | cena/400g clever | 430 | 240 | 190 | 2,11 | 7,90 | 4,16 | 16,63 bonduelle | 504 | 210 | 294 | 1,36 | 34,90 | 11,87 | 47,48 findus | 333 | 160 | 173 | 2,31 | 29,90 | 17,28 | 69,13 nowaco | 407 | 60 | 347 | 1,15 | 29,90 | 8,62 | 34,47
Nakoniec sa ukaze, ze na beznu davku 400g spenatoveho pretlaku treba 2,11x Clever pretlaku (400g/190g) za 16,63 czk alebo 1.15x Nowaco pretlaku (400/347) za 34,47 czk.
Tym samozrejme nechcem naznacit, ze by mal clovek kupovat automaticky najlacnejsie vyrobky. Je mozne ze Nowaco spenat ma aj ine kvalitativne vyhody (certifikovany vyrobca, kvalita suroviny, kvalita a setrnost spracovania, ...), cely test bol ale postaveny na porovnani obsahu vody.
Dobrý den! Děkujeme za přepočet a za přehlednou tabulku. Máte pravdu, že takto je to nejvíce vypovídající. Sami jsme zvažovali, zda takový přepočet udělat, ale proti stál jeden argument: špenát, který nejčastěji kupuji, stál v testu o pětikorunu méně, než kolik za něj běžně dám. Tedy: v každém obchodě stojí ten který špenát jinak, cena se dokonce mění vzhledem k akčním nabídkám ze dne na den, takže jsme od přepočtu upustili, protože už ve chvíli, kdy bychom ho vydali, to nebude pravdivé vzhledem k vývoji cen... Nicméně děkujeme za něj!
Špenátový protlak si člověk většinou kupuje, aby si z něj udělal přílohu k jídlu. A tam nadbytečná voda vadí. Jejím vyvařením zase znehodnotíte špenát.
Protlak od Cleveru je dobrý leda tak na polévku. Pokud chete přílohu, je třeba to jejich bláto řádně zahustit strouhankou a škrobem, aby se to dostalo alespoň na hranici poživatelnosti. Koupil jsem ho jednou, a nikdy více.
A to je takový problém vodu vytlačit nebo vyvařit? Do špenátu se na zahuštění kromě toho dává jíška a ne škrob, člověče.
Jenže proč bych měla vytlačovat vodu, která do výrobku prostě nepatří, jistě ne v takovém množství (vyvaření je s prominutím blbost)? Navíc když se mražený špenát (resp. protlak), před tepelnou úpravou nerozmrazuje.
ten test je nesmysl. absolutne nelze porovnavat protlak a listovy spenat. ten bonduelle se celkem da. kdyz to prepoctu na cca 30,-/150g cerstveho v bille tak je to na zimu relativne pouzitelne zbozi. protlaky proboha nebrat, je to stejne sajrajt jako treba pastiky.
Nějak nechápu.
Od dětství se mi špenát (nejen v podání školních jídelen) upřímně hnusil. Přiznám se, že dodnes nejsem schopen polknout jediné sousto a dělá se mi nevolno jen při pohledu na něj. Většina lidí kolem mě špenát taky nemusela, i když ho s jistým přemáháním pozřeli.
Najednou je v restauracích hromada jídel se špenátem. Zdá se tedy, že se dobře prodává, jinak by ho krčmáři nevařili. Co se změnilo ? Móda ? Chuť špenátu asi ne.
staci najst dobreho kuchara a zabudnut na traumu z detstva a zistite ze spenat je rovnako dobry ako ine varene/dusene zeleniny. ak vam nevadi mixovana mrkva a zeler so smotanou (omacka ku svieckovej), nie je dovod, aby vam vadil mixovany spenat so smotanou.
Já jsem jako dítě nesnášel koprovku a teď ji miluju. Většina lidí z podobné averze vyroste, to se změnilo.
Mám stejnou zkušenost - nejedla jsem, přímo nesnášela, koprovku i špenát - a teď patří k mým oblíbeným jídlům. Roli asi hraje i to, že v dětství jsme je doma nevařili a znala jsem je jen ze školní jídelny, teď si je uvařím podle sebe.
Není to tak, viz můj příspěvek nahoře. Zkuste to ochutnat.
Domnívám se, že problém byl spíš v těch školních a závodních jídelnách, protože mám v živé paměti jak jsem se někdy v první třídě celé dopoledne těšila, že k obědu bude špenát, a když jsem to ochutnala... no, pak jsem řešila klasický problém, jak se dostat s plným talířem k vyhazovacímu džberu, aniž by mě odchytila družinářka a hnala mě zpět.
Srovnatelný zážitek mám jen s kuřetem, kde jsem čekala to jemné maso ze kterého se loupe křupavá zlatá kůžička, a byla to šedivá kostka (to ta kuřata lisují dohromady a pak krájí? asi) kde byl vidět příčný řez nějakou tlustou kostí. No fuj.
Prý jsem jako malé dítě - to už si vůbec nepamatuji - jedla i tlusté maso, které máma uměla dobře připravit, a dožadovala jsem se že "chci taky to hlaďoučký" jako dospěláci. To mě odnaučila už školka, a doteď mám problém se na něj jenom podívat, když se neokrájí při přípravě, ale až na talíři, tak většinou nakonec nejím maso vůbec.
Fajn, test mi řekne, co je jenom šidítko, ale proč k tomu nejsou nějaká moudra od prodejců, že proč to tak je a čo je k tomu nutí, prodávat zmrzou vodu. Dneska mladá koupila no name nutellu z kauflace. Uz dle chuti blee, rostlinny olej, až 1% ořechů a až 2,8% kakaa, zbytek cukry a ecka.
Internet Info Vitalia.cz (www.vitalia.cz)
Chytře na život. ISSN 1802-8012
Copyright © 2009 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Vitalia.cz využívá zpravodajství ČTK