Hlavní navigace

Kolik stojí chřipka?

17. 3. 2010

Sdílet

Měšec.cz: Lékárny rostou jako houby po dešti a kdo by navíc odolal televizním reklamám? Možná ušetříte 30 korun za návštěvu lékaře, ve skutečnosti zaplatíte mnohonásobně víc.  Platby za léky nahrávají farmaceutickým firmám i lékárníkům. Zatímco v roce 2008 stálo jedno balení léku (z celkového množství volně prodávaných) v průměru 196 Kč, loni to bylo již 229 Kč, což je meziroční nárůst o 17 %. Skutečná spotřeba léků však neroste, naopak. Počet distribuovaných léků se snížil o 7,5 %.

Měšec.cz: Lékárny rostou jako houby po dešti a kdo by navíc odolal televizním reklamám? Možná ušetříte 30 korun za návštěvu lékaře, ve skutečnosti zaplatíte mnohonásobně víc. 

Léky

Platby za léky nahrávají farmaceutickým firmám i lékárníkům. Zatímco v roce 2008 stálo jedno balení léku (z celkového množství volně prodávaných) v průměru 196 Kč, loni to bylo již 229 Kč, což je meziroční nárůst o 17 %. Skutečná spotřeba léků však neroste, naopak. Počet distribuovaných léků se snížil o 7,5 %.

Bohužel, mnoho lidí se ještě nenaučilo nebo se ostýchá odmítnout drahý lék a vyžadovat levnější, nebo takový, na který připlácí zdravotní pojišťovna. Nebo to již zkusili a setkali se s nevraživými pohledy.

Čtěte téma: K lékaři a do lékárny s peněženkou

Víte vždycky jistě, kde po vás mohou chtít regulační poplatek a kde nemají nárok? Někdy totiž chybují i sami zdravotníci… 

V on-line lékárnách sice ušetříte na některých lécích až 10 %, nemusíte běhat do lékárny a cenu vidíte okamžitě. Má to však jeden háček. Pokud si objednáte léky, které skutečně využíváte, čeká vás platba poštovného. Server Měšec.cz vyzkoušel jednu internetovou lékárnu za vás. Také se vypravil do několika pražských lékáren a testoval, jaký lék nabídnou na chřipku.

Jak živí a internetoví lékárníci dopadli se dočtete v článku Lenky Škodové Chřipka za 30 Kč nebo za několik stovek? na serveru Měšec.cz.

Ilustrační foto: agentura SXC

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).