Hlavní navigace

Klíšťata už hrozí i na hřebenech hor. Kvůli oteplování

Sdílet

Nebezpečná klíšťata se rozšiřují až na vrcholky hor, kde v minulosti vůbec nežila. Může za to výrazné oteplení na jaře a v létě. Znamená to, že lidé se mohou klíšťovou encefalitidou či limskou borreliózou nakazit i výše v horách, než se dosud uvádělo. Za horní hranici pro „klíšťové“ choroby se zatím považovalo 700 až 800 metrů. Teď se hranice posunuje o stovky metrů.

Nebezpečná klíšťata se rozšiřují až na vrcholky hor, kde v minulosti vůbec nežila. Může za to výrazné oteplení na jaře a v létě.

Znamená to, že lidé se mohou klíšťovou encefalitidou či limskou borreliózou nakazit i výše v horách, než se dosud uvádělo.

Za horní hranici pro „klíšťové“ choroby se zatím považovalo 700 až 800 metrů. Teď se hranice posunuje o stovky metrů.

Výsledky unikátního výzkumu na hřebenech Krkonoš ovšem ukázaly, že infikovaná klíšťata mohou běžně žít v nadmořské výšce 1000 až 1100 metrů, několik roztočů dokonce vědci objevili až na hranici lesa, tedy ve výšce asi 1250 metrů nad hladinou moře.

Celý článek naleznete na serveru Aktuálně.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka během své krátké redaktorké dráhy vystřídala psaní recenzí pro tištěný hudební časopis za internetový server Vitalia.cz. Mezitím také přispívala do norského školního časopisu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).