Názory k článku K doplnění vitamínu C se citrusy moc nehodí
-
Miloslav Ponkrác (neregistrovaný) ---.imarvel.cz
1) Vitamín C je citlivý na teplotu nad 60 °C.
2) Ideální je z hlediska vitamínu C smažit.
Tato 2 tvrzení si trochu odporují. Tedy za předpokladu, že autorka článku nemyslí nějaký revoluční druh smažení s teplotou pod 60 °C.
Oxidovaný vitamín C nemusí nutně vadit (viz okrájené brambory v článku). Primárním produktem oxidace vitamínu C je kyselina dehydroaskorbová, která účinkuje v těle úplně stejně jako vitamín C a tělo ji dokonce umí na vitamín C převést.
Ale hlavně, že jsme se dozvěděli, že přírodní je lepší. Co na tom, že tvrzení v článku si odporuje. Hlavně, že jsme přidali tu větu o nadřazenosti přírodního vitamínu C (a nijak jí nedokázali).
-
To smažení mě také zarazilo. I to zvýraznění přírodní formy vitamínu, přitom veškerá doporučení se uvádějí v mg. Co třeba je alespoň zhruba převést na počet pomerančů, kiwi nebo rakytníkového džemu?
-
Radši půjdu na pastvu (neregistrovaný) ---.torservers.net
Viděla jste někdy kiwi? Je velmi, velmi nezralé. Přinejmenším ve skladech, ale mnohdy se takové prodává i přímo v obchodech, protože měkké již se brzy začne kazit nebo alespoň vysychat.
Osobně nevěřím v prospěšnost žádného ovoce, ani zeleniny, které nedozrávalo přímo na rostlině. Vyjímky jistě existují, tak mne nekamenujte.
Mám tu například na zkoušku pár posledních rajčat, která dozrávají na rostlině. Jsou teprve mírně červené, ale možná stihnou dozrát.
I teď ale chutnají (ano koštoval jsem i nezralá) lépe než ta běžná (celoroční) z obchodu. Nebavím se tedy o sezóně.
Kdo tedy ví co s nimi ti zemědělci a obchodníci dělají. A to jsou rajčata, zelenina kterou všichni známe a víme jak by se s nimi mělo zacházet. -
Kiwi jsem někdy viděla.:-) Ale souhlasím, asi nejde jen zobecnit, že nejlepší vitamíny jsou přímo z potravy, ale je třeba se ještě zamýšlet z jaké. A také souhlasím, že nejlepší a nejchutnější ovoce či zelenina je ze zahrádky, ale na každý ji má nebo má ni ni čas.
-
Žádné "Ach jo", smažení je ideální úprava brambor právě z toho důvodu, že není přítomna žádná voda! Vařením ve vodě jsou ztráty vitamínů obrovské, smažením nasucho dojde ke koncentraci vitamínu C zvýšením obsahu sušiny. Proto je prostě lepší brambory smažit nebo péct v troubě bez vody. Klidně si udělejte táborák a dejte si je do popela.
Tak a druhá věc, zoxidovaný vitamín C ve formě kyseliny dehydroaskorbové se už automaticky vylučuje z těla, tělo se ho prostě zbavuje, protože dochází ke snadnému rozštěpení na 2,3-diketogulonovou kyselinu a ta jde prostě z těla pryč. To, co píšete, se dá, ale už pomocí glukózy, takže třeba u diabetiků to nefunguje vůbec.
Co si v článku odporuje? Mě by to zajímalo, protože jsem ho psala já :-)
-
Jirka (neregistrovaný) ---.157.broadband4.iol.cz
Jste si 100% jistá s těmi bramborami? Podle USDA obsahují na 100 g jen asi 20 mg vitamínu C, ne řádově gramy jak uvádíte.
-
asi tak - já viděl dokonce udanou hodnotu jen 16mg/100g... U citrónu je to mimochodem dvojnásobek.
Pravdivý je údaj o šípku a třeba zelí, v otázce brambor to ale zavání spíš totálním úletem.
Brambory jako zdroj vitaminu C jsou velmi důležité, to ano, ale jde o to, že brambor obvykle jíme hodně po celý rok a tak celkový přísun je značný. Ani náhodou to ale není dáno nějak extra velkým "jednotkovým obsahem"...
-
Radush07 (neregistrovaný) ---.48.broadband14.iol.cz
Zřejmě šotek... na obrázku je ve skutečnosti pupalka.
-
jj děkuji za upozornění a omlouváme se, fotogalerii jsem nepřipravovala já, ale šotci zřejmě řádí všude, hned to opravíme:-)
-
JohankaDl (neregistrovaný) 91.199.207.---
Používám tyhle tobolky na doplnění vitaminu c - http://eshop.farmax.cz/vyhodne-baleni-vitaminu-c/ a jsem spokojená :)
Dále u nás najdete
Internet Info Vitalia.cz (www.vitalia.cz)
Chytře na život. ISSN 1802-8012
Copyright © 2009 – 2019 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Vitalia.cz využívá zpravodajství ČTK