Hlavní navigace

Chtěla jsem darovat krev. Ale mám smůlu

18. 6. 2010

Sdílet

 Autor: Agentura SXC
Krev se nedá koupit, ale darovat ano. „Myslím, že je to skoro povinnost,“ říká pravidelný dárce. Co to obnáší, jaká vás čeká odměna a kdy vaši krev nepřijmou, jako se to stalo mně?

Krev, nejcennější tekutina, nedá se koupit ani vyrobit. Tvoří osm procent hmotnosti lidského těla, nemůžeme bez ní žít, a přesto ji bereme jako samozřejmost. Často až v ohrožení života pochopíme její význam. Může se stát cokoli a budeme potřebovat cizí pomoc, cizí krev.

Chci dělat dobré skutky…

Podívejme se, co vás čeká, když se z jakýchkoli důvodů rozhodnete darovat krev. Většina nemocnic má pro tyto účely vyčleněny některé dny a to buď na transfúzních odděleních, nebo přímo odběrových střediscích, obvykle poněkud neprakticky v dopoledních hodinách. V některých zařízeních se můžete předem objednat na bezplatné telefonní lince pro dárce krve, v některých i e-mailem. Dobrá zpráva je, že máte ze zákona celý den placené volno.


Autor: Jana Tichá

Já jsem hned udělala první chybu – vyrazila jsem ráno nalačno. Najíst se totiž můžete, vhodný je například rohlík s džemem a čaj. Ovšem nesmíte si dávat nic tučného, a to už den předem. Také nepijte alkohol a minimálně tři hodiny před odběrem nekuřte. Po vykouření cigarety se krevní barvivo místo kyslíku nasytí kysličníkem uhelnatým a léčebný účinek transfúze se výrazně sníží. Tabákový kouř je směsí látek, z nichž celá řada se vstřebává z plic do krve a zároveň patří mezi látky škodlivé. Tyto látky budou tedy obsaženy i v transfúzi krve – dárce kuřáka. V případě nevolnosti je pro vás připravena v jídelně houska a čaj nebo džus.

Co byste měli vědět před odběrem:

  • den předem nejezte tučná jídla a nepijte alkohol
  • minimálně tři hodiny před odběrem nekuřte
  • můžete lehce posnídat

…a nemůžu, alespoň prozatím

Hned po příchodu mě překvapila přeplněná čekárna, primářka MUDr. Jitka Horská z pardubické krajské nemocnice vysvětluje: „Dárců krve je v současnosti v Pardubicích celkem dostatek, zaevidovaných dárců za loňský rok je 4384, z toho nových 381." Podle dostupných statistik bylo v roce 2008 evidováno v ČR 278 tisíc dárců a došlo k 410 tisícům odběrů (zdroj Výroční zpráva 2009 občanského sdružení Dar života).


Autor: Jana Tichá

Odevzdala jsem občanský průkaz plus průkaz pojištěnce a od příjemné sestřičky jsem obdržela obsáhlý dotazník (uvádíte v něm prodělané choroby, užívané léky, možný kontakt s infekcí, potvrzujete také, že nepatříte mezi osoby s rizikovým chováním – AIDS, promiskuita a narkomanie, rizikové praktiky, tetování, piercing mimo zdravotní zařízení) a Poučení pro dárce krve

Při vyplňování dotazníku se u mě dostavují první pochybnosti o mém dnešním „dobrém skutku“, mezi mnoha otázkami je i dotaz na pobyt v subtropických a tropických oblastech v posledních šesti měsících, „moje“ Indie asi neprojde… Přesto vyplněné papíry odevzdávám a postupuji do místnosti „odběrů vzorků krve“. 

Zde mi je odebrána krev na krevní obraz a změřena tělesná teplota digitálním teploměrem. Toto vše nezabere více jak 5 minut a již s výsledky vcházím do lékařské vyšetřovny, přímo k rukám paní primářky. Hned se dozvídám ortel: musím přijít až po uplynutí půl roku.

Kdo a kdy může darovat krev v ČR:

  • každá zdravá osoba ve věku 18–65 let
  • prvodárcem se můžete stát do 60 let
  • ženy mohou darovat krev nejvýše 4 x ročně, muži 5 x ročně
  • minimální interval mezi odběry je 8 týdnů

Je to skoro povinnost

Ostatní dárci však postupují dál, po vyšetření krevního tlaku a pohovoru s lékařem se občerstvují rohlíkem a čajem a čekají na vstup do odběrového sálu. Mám možnost si ho prohlédnout, několik v řadě postavených, úžasně pohodlných polohovacích křesel už obsadila skupina mých "šťastnějších kolegů“. Ptám se slečny Moniky, která je na odběru poprvé, jestli to bolí. S úsměvem odpovídá: „Ne víc než klasický odběr krve,“ a pumpuje přitom rukou v pravidelných intervalech. Sestřičky jí na pomoc vložily do dlaně pomůcku, gumového panáčka lékaře. Monika vypráví, co ji k dárcovství motivovalo – byl to přítel, který má už obdivuhodných 40 odběrů!

„Při každém odběru odebíráme cca 450 ml krve, kvůli přístrojům se musíme vejít do 10 minut,“ říká odběrová sestra Alena Léblová. Na můj dotaz na omdlévající dárce se směje: „Ano, stává se to, nejvíce, když se klient nenají nebo přijde ráno po noční službě. Také nesmí vážit méně než 50 kilogramů.“ Jako na objednávku se udělá nevolno panu Martinovi: „Mám už 19 odběrů, dávám krev od vojny, dostávali jsme za to den volna. Pokračuji i teď, myslím, že to je skoro povinnost. Dneska jsem asi rychle vstal po odběru z křesla, ale přijdu samozřejmě znovu!“


Autor: Jana Tichá

Po odběru se dárci jdou najíst a obdrží poukázku na 50 Kč. Plastový vak s krví mezitím putuje do lednice, kde je uchováván při teplotě 2–6 °C. Každému dárci byla ještě těsně před odběrem odebrána krev na protilátky, krevní skupinu, jaterní testy, virologické vyšetření – HIV, test na přítomnost žloutenky typu B a C, test na syfilis. Vše je označeno číselným kódem, což vylučuje možnost záměny. Po označení vaku s odebranou krví nálepkou s krevní skupinou je krev připravena pro svého příjemce. To jsou např. pacienti po těžkých úrazech, po řadě náročných operací (zejména plicní, cévní, ortopedické, transplantace), při léčbě otrav. Ale i ti, co jsou na darovanou krev celoživotně odkázáni, např. lidé léčeni umělou ledvinou a lidé se zhoubnými onemocněními krve. Z krve se také vyrábějí léky nezbytně nutné pro nemocné s poruchami srážlivosti (např. hemofilici), pro léčbu poruch obranyschopnosti a popálenin.

Čtěte téma: Jak se hledá dárce kostní dřeně?

Podívejte se do unikátní laboratoře, kde z pár kapek krve zjistí, jestli zrovna vy nemůžete někomu zachránit život darováním kostní dřeně…

Odměna symbolická, ale prestižní

Za odběr krve se přímo neposkytuje žádný finanční příspěvek. Každý odběr je považován ve smyslu zákona o dani z příjmu za dar v hodnotě 2000 Kč, tuto částku si můžete odečíst od daňového základu a získáte tak v ročním zúčtování slevu na dani.

Většina transfuzních oddělení spolupracuje s Českým červeným křížem, který dárce odměňuje dárky, pro mnohé prestižními:

  • Odznáček – Kapka krve (první odběr)
  • Bronzovou plaketou prof. Janského (10. odběr)
  • Stříbrnou plaketou prof. Janského (20. odběr)
  • Zlatou plaketou prof. Janského (40. odběr)
  • Zlatým křížem lll. třídy (80. odběr)
  • Zlatým křížem ll. třídy (120. odběr)
  • Zlatým křížem l. třídy (160. odběr)

Darovali jste někdy krev?

Čtěte téma: Registrujte se, zachráníte někoho s leukemií

Nechat si jednou odebrat krev a dát někomu naději na přežití je přinejmenším výhodný obchod pro naše svědomí. Jaké to je, přihlásit se do Českého národního registru dárců?

Kromě tzv. plné krve je odebírána také plasma a krevní destičky, je možné se zařadit do registru Českého registru dárců krvetvorných buněk.

Plasma je v některých soukromých zařízeních placena, mnoho mladých lidí tak podstupuje odběr kvůli možnosti relativně snadného finančního zisku, odběr je možné provádět dokonce jednou za 14 dní, plasma se totiž obnovuje během několika dnů i hodin.

S rozvojem léčebných metod stále roste i potřeba krve získávané od dárců. V průměru vycházejí na každého člověka během života 4 krevní transfúze a 12 preparátů vyrobených z krve! 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Anesteziologická sestra a výživová poradkyně, píše o problematice zdraví a výživy. V současné době studuje na Univerzitě Palackého.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).