Hlavní navigace

Jak dlouho budete žít prozradí tabulka

28. 5. 2009

Sdílet

Jak dlouho budete žít vám může prozradit tabulka. K odpovědi vám stačí zodpovědět pět údajů: věk, pohlaví, krevní tlak a cholesterol. A také informace, zda kouříte. Informoval o tom server iDnes.cz. Tabulku založenou na vědeckém průzumu, mají nyní v rukou odborníci ze Státního zdravotního ústavu v Praze. „Metoda s názvem Kardio Score nejenže stanoví riziko srdeční příhody v následujících deseti letech, ale také ukazuje, jak se dá snížit,“ říká Michala Lustigová, která se na výzkumu podílí.

Jak dlouho budete žít vám může prozradit tabulka. K odpovědi vám stačí zodpovědět pět údajů: věk, pohlaví, krevní tlak a cholesterol. A také informace, zda kouříte. Informoval o tom server iDnes.cz.

Tabulku založenou na vědeckém průzumu, mají nyní v rukou odborníci ze Státního zdravotního ústavu v Praze. „Metoda s názvem Kardio Score nejenže stanoví riziko srdeční příhody v následujících deseti letech, ale také ukazuje, jak se dá snížit,“ říká Michala Lustigová, která se na výzkumu podílí.

Podle tabulky platí, že když se ocitnete v červených číslech, je zle. Údaje z tabulky by tedy měly pomoci osobám v těchto rizikových faktorech ke změně. Někdy prý jen stačí přestat kouřit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka během své krátké redaktorké dráhy vystřídala psaní recenzí pro tištěný hudební časopis za internetový server Vitalia.cz. Mezitím také přispívala do norského školního časopisu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).