dneska se peče na kvalitu - hahaha. asi proto jsou ty housky z globusu tak hnusný:) takže děkujeme za reklamu na globus - aspoŇ jsme se konečně dozvěděli jak vypadá "tradiční výroba" - a jdeme pro pečivo jinam, neb takhle se dělají leda tradiční rychlopečky.
Tomu jsem se musel taky zasmát,že dnes se peče hlavně na kvalitu. Dlouho už jsem nečetl takový vtip :D
Bych ty obchoďáky nehodnotil tak negativně. Alespoň se v tomto "snaží". Když mají vlastní (do)pekárnu, tak to v tom obchodě pěkně voní pečivem a láká to zákazníky. Že to je shit, který nevydrží je si pravda, ale minimálně hodinu, dvě po upečení mi to chutná a to je doba, za kterou to stačím sníst.
Všude plno večerek, ale koupit rohlík chuťově srovnatelný s tím (u)/(do)pečeným v obchoďáku je stejně problém. Otevřou v 7 ráno a ten rohlík už je skoro vždy gumový. Kdysi se tady snažil nějaký předešlý majitel zdejší večerky, ale nakonec taky rezignoval. Křupavé rohlíky vydržely vždy tak maximálně měsíc a pak to sklouzlo do gumového průměru. Vystřídal pár dodavatelů z okolí a už nebylo koho zkoušet.
Z obchoďáků moc nemusím akorát Tesco. Já jsem docela ranní ptáče a když si v sobotu v 7 zajdu do právě otevřeného Lídlu, tak mám tu dopečenou bagetu ještě teplou. V Tescu jedou nonstop a upečou, až prodají předchozí várku, což je ráno problém. O něco večer dopečeného opravdu nestojím.
jen smějte. Naše rodina pravidelně nakupuje housky v Globusu Čakovice, kde mají vlasní pekárnu a jsou výborné. To už ale neplatí např. o houskách z Globusu Černý Most. Tam ale pečivo nepočou, odněkud si je vozí.
Přesně tak Jirko. placená reklama pro Globus. Kdo chce dobré pečivo má docela smůlu, buď doma nebo mít štěstí na malopekaře. Někdy bych rád potkal pekaře z Globusu majícího ponětí o Maillardově reakci a jeho vlivu na pečivo. Pak by přestali vyrábět ty nedopečené buchty pro důchodce. Ale je to levný to jo, lůza když nežere, tak se bouří.
Co Maillardova reakce, ale to kynutí 20 minut! Jakou to pak má mít asi chuť? Za 20 minut se ty škroby ani nerozloží (autolýza), takže Maillard - Nemaillard, není moc z čeho brát cukry a tak není ani barva. Ale za tři kačky, nekupte to :-)
Právě jsem přišel z obchodu. Rohlík 43g, houska 50g. Protože 43 se nerovná 50, je vaše tvrzení, že rohlík od housky se liší jen tvarem, bohapustou lží.
Text je formulován jako obecné pojednání o rohlících a houskách, která je platné všude, a to i v Globusu. Nikde není zdůrazněno, že popisujete situaci specifickou pro Globus, která v jiných obchodech neplatí.
Globus je tam zminen v kazdem odstavci ale pro nekoho to zrejme jeste neni dost durazne. Svata prostato...
Ano, ale v některých obchodech už jsou "k dostání" 43 gramové housky, stejně jako v jiných 50 i 60 gramové rohlíky :).
Osobně k přikusování mám raději rohlík, ale s sebou na cestu jako "sendvič" si raději udělám housku :)
Sice ušetří na nákladech na dopravu rohlíků, ale musí zaplatit náklady na dopravu mouky, tuku atd. To je úspora?
článek jsem nečetl, ale předpokládám, že toto lze naskladnit a dopravovat tedy méně častěji
Samozřejmě,protože když je pečivo z dovážené z pekárny,tak je v ceně započítána jak doprava surovin do pekárny,tak doprava hotových výrobků z pekárny do obchodů.
Housky se vám po talířku nekutálejí, dříve pekaři věděli, že rohlíky musí být ohnutý do obloučku, aby se nekutálely. Za rovné rohlíky bych pekaře nejradši vymáchal v nejbližší řece.
Housky se líp mažou, to je jasné.
Ale zase, zkuste do zahnutého rohlíku nacpat párek...
1) Marmelada ci med daleko spis spadne/stece z uzkeho rohliku nez z housky.
2) A kdyz nespadne, tak se (bezny rovny) rohlik na taliri stejne prevrati namazanou stranou dolu.
Divim se, ze rohliky vubec nekdo kupuje. Cloveka az napada, zda vyroba rohliku neni spiknuti za ucelem pripravit lidi o dusevni zdravi.
Na druhou stranu u (beznych) housek nechapu smysl vyrazeni 'vzorku', to akorat brani rovnomernemu namazani maslem. Rovna spodni strana (tedy jen 'bochanek') by byla daleko praktictejsi.
Já kupuji jenom rohlíky, naopak mi vyhovuje, že jsou rovné, líp se na ně dává třeba šunka ;-)
Nevěřím, že se neliší, protože raženka je mnohem dříve gumová a tuhá. Aspoň já mám takovou zkušenost. Stejně tak nevěřím, že se prodávají víc, jak rohlíky. Stejně tak nesouhlasím, že "pletýnka" a "raženka" znamená to samé. Pletýnky jsou pletené (většinou co se týče těsta, i chutné), raženky ražené. A poslední poznámka: pečivo z Globusu je snad to nejhorší, co jsem jedl. Např. chléb se nedá jíst už ten den večer, natož druhý nebo třetí den.
Hezký den, Romane,
mohu se zeptat, kde jste v textu četl, že pletýnka a raženka znamená to samé?
Kateřina Čepelíková
Vitalia.cz
Tady: "Říkáme jí po staru pletýnka, tradičně houska a moderně raženka."
Tím je však řečeno jen to, že po staru se jim stále říká pletýnka - byť je to dnes jen raženka. Osobně jsem nikdy neslyšela, že by někdo v obchodě požadoval raženky...
KČ
A já tím chci říct, že pletýnka se odjakživa říká něčemu jinýmu. Ale nechci se hádat, jde jen o slovíčka :-)
Přiznám se, že já doteď myslel, že "houska" je jen jiný název pro rohlík.
Jde o regionální označení, např. v Praze jsem to slyšel. Naopak když jsem tam řekl pletýnka, koukali na mě jak na debila.
Ale z clanku jasne vyplyva, ze to jsou jen ruzne nazvy pro to same.
To máte těžké když článěk píše notoricky známá autorka a ještě k tomu se s ní máte dohadovat :-D.
To ze se obecne vic prodavaji housky je blbost. Staci zajit do kauflandu a naprosta vestina lidi kupuje rohliky, kterych je tam oproti houskam mnohonasobne vic.
Tento článek je klasickou ukázkou toho, proč dopékárny v supermarketech neumí vyrobit chleba ač si to vytrvale myslí. Doba kynutí je prakticky nejdůležitější faktor v kvalitě chleba. Bez dostatečného času nedojde k vytvoření chuti ani vitamínů, ani zlikvidování antinutrientů ani vytvoření ochranných látek které chleba chrání před rychlou zkázou. Kvalita chleba se u nás neustále nesmírně zhoršuje a jednoznačným viníkem jsou supermarkety a jejich dopékárny.
V článku se dále tvrdí, že používají nejkvalitnější tuk. No otázka je jaký tuk? Já sám tohleto jejich pečivo už vůbec nejím. Tvrdit že se jeho kvalita zlepšila může jen magor.
Kvalita chleba i rohlíků šla od Listopadu vždy dolů, nikdy nahoru. Poslední zlom nastal asi před 3 lety, nevím proč. Předtím se dal koupit ještě docela slušný chleba i rohlíky (i když těm polistopadovým se nevyrovnaly), ale teď je to vskutku humáč. Těsto je čím dál tím omrdanější a pekaři nám budou lhát, jak se to zlepšuje. Vždyť i naprášit na sebe, že těsto se nenechává kynout, protože na to není čas, je projevem debility.
Přesně tak. Fermentace je nejdůležitější. Důležitá je též autolýsa a působení aenzymů (amyláza). Za 20 minut ale nemají enzymy nejmenší šanci ty škroby rozložit, takže pak není ani chuť, ani barva (pročpak asi těsto na pravé francouzské bagety kyne přes noc v lednici?) Trefná otázka ten tuk. Každý má pod pojmem "kvalitní" jinou představu, pochybuji, že tam dávají něco jiného než ztužený rostlinný tuk.
V každé rodině jsou asi zavedené určité zvyky v tom, jaké pečivo se nejvíc konzumuje a jak ho nazýváme. U nás - o prázdninách u babičky na malém městě - se říkalo "jít pro housky" a ty housky jsme dělili na "pletenky" (nikoli pletýnky, a už tehdy, v 70.letech,většinou byly ražené)a žemle. Ty jsem milovala. Také se kupovaly tvarohové a povidlové šátečky. V pražském Pramenu, kde se žemle nevyskytovaly, se pak kupovaly ražené housky a rohlíky.
Internet Info Vitalia.cz (www.vitalia.cz)
Chytře na život. ISSN 1802-8012
Copyright © 2009 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Vitalia.cz využívá zpravodajství ČTK