Hlavní navigace

Figuríny v obchodech tloustnou kvůli zákazníkům

24. 2. 2009

Sdílet

Ve Francii se ve výlohách objevily figuríny, které více kopírují reálné proporce lidí, tedy jsou plnější a rozměrnější, než běžné figuríny. Trend přichází ze Severní Ameriky, kde obyvatelstvo tloustne, až se blíží k obezitě.  Informovala o tom agentura ČTK. Změna figurín je  na první pohled nenápadná, ale všímá-li si klient u vitríny kromě oděvů i samotné figuríny, může být překvapen. Figuríny mají plnější tvary v oblasti prsou i výraznější rty.

Ve Francii se ve výlohách objevily figuríny, které více kopírují reálné proporce lidí, tedy jsou plnější a rozměrnější, než běžné figuríny. Trend přichází ze Severní Ameriky, kde obyvatelstvo tloustne, až se blíží k obezitě.  Informovala o tom agentura ČTK.

Změna figurín je  na první pohled nenápadná, ale všímá-li si klient u vitríny kromě oděvů i samotné figuríny, může být překvapen. Figuríny mají plnější tvary v oblasti prsou i výraznější rty.

Tělesná konstituce figurín vlastně nikdy nebyla úplně věrná skutečné předloze v podobě nějaké modelky. Původně figuríny vznikaly ze sádrových odlitků, v současnosti však vznikají pomocí trojrozměrného laserového snímání. Výsledné tvary pak dolaďují počítačoví designéři. Figuríny jsou však „dokonalejší“ než člověk, jsou souměrné, mají například zcela stejně umístěné uši, oči a tvarově perfektní hýždě a poprsí.

Osobitost figuríny lze také dolaďovat například naběhlými žílami či svaly, což může vyhovovat zase třeba obchodům se sportovním oblečením. Jde ovšem už o takzvaný ultrarealismus, ve skutečnosti samozřejmě také retušovaný. Nikdy totiž na figurínách nyní ani v budoucnu nebudou k nalezení vrásky, které by se na nich v umělém osvětlení vitrín ještě zvýrazňovaly, a make-up na rozdíl od lidských protějšků se ve výlohách nenosí.


Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).