Hlavní navigace

Farmářské trhy jsou fajn

2. 8. 2010

Sdílet

 Autor: Filip Singer
FEJETON – I já jsem propadl kouzlu farmářského trhu. Je to záležitost, která tady chyběla a je moc dobře, že se s podobnými projekty roztrhl pytel. (NOVĚ na Vitalia.cz – MAPOVÉ DATABÁZE TRHŮ!)

Máme pro vás novinku – katalog trhů s mapami, vyhledáváním, hodnocením. Najděte si FARMÁŘSKÝ TRH přímo vám na míru! 

Můžete také hodnotit jednotlivá tržiště nebo vkládat vaše tipy a postřehy.

Hledáte trh páteční v okolí Prahy? Sobotní na Moravě? Najdete ho v našem katalogu! Pomozte nám ho doplňovat a vylepšovat.

Mám osobní opakovanou zkušenost s trhy v Klánovicích. Je to pro mě blízko a samotná návštěva trhu se dá spojit s hezkou procházkou. Prodejců není moc, ale všichni jsou milí a příjemní. Jelikož už víme, kde je který stánek, jdeme najisto.

Filip Singer

Filip Singer

První je na řadě nákup uzenin od řezníka z Brandýsa, tam je pokaždé největší fronta. Jeho špekáčky jsou výborné, a ostatně i všechno ostatní. Pak zajdeme pro zeleninu a sýry, někdy si koupíme i domácí mošt. Z návštěvy trhu se stává velmi příjemná sobotní záležitost. A líbí se to nejenom mně, mojí manželce a i roční dceři, ale také ostatním. Jak si jinak vysvětlit velké množství lidí, fronty a prázdné stánky před koncem trhu?

Čtěte téma: Co se skrývá v uzeninách?

Správný špekáček má pevně daný minimální obsah masa. Jenže jak známo, pravidla jsou od toho, aby se porušovala, a tak řezníci často hážou do uzenin i to, co nemají. 

Obejdeme se bez obchodů?

Farmářské trhy vidím ze dvou pohledů. Mně přinášejí na stůl kvalitní suroviny k vaření a malým farmářům a výrobcům pomáhají najít odbyt pro jejich produkty. Je to jednoduchá rovnice, která vyhovuje oběma stranám. A dobrý pocit z farmářských trhů nezkazí ani báchorky, že zemědělci kupují produkty v diskontu a pak je prohlašují za výdobytky ze své zahrádky. Ovšem netvrdím, že se toto někdy nemůže stát. Já sám si ale myslím, že bych zeleninu z diskontu poznal, alespoň doufám.

Přemýšlel jsem o tom, zda by bylo možné (co se nákupů jídla týče) ignorovat obchody, supermarkety a hypermarkety a obstarávat všechno jenom na trzích. Možná ano, pokud se tam prodává i mouka, cukr, sůl a další. Toto jsem ale na trzích nikdy neviděl. Pokud bychom se ale v sezóně (v zimě asi přeci jen budeme muset zavítat do obchodů) měli zabývat nákupy zeleniny, mléka, sýrů, jogurtů a uzenin, tak se bez obchodů obejdeme.

Aktuální termíny, informace a zajímavosti najdete na Vitalia.cz pod heslem FARMÁŘSKÉ TRHY

Shnilotiny tu nenajdete

Zatím je trhů pořád málo a lidé je chtějí. Poptávka evidentně převyšuje nabídku a je vidět, že trhy táhnou a rostou jako houby po dešti. Můžeme běhat mezi stánky s košíkem v ruce a připadat si jako před sto lety. Nakoupíme pórek, vajíčka, tuk, mrkev a můžeme se těšit na skvělou polévku. Není to balzám na nervy? Srovnejte s přetlačovanou s vozíky v nákupních centrech. Naštvete se, pohádáte s pokladní, trávíte čas v hromadě betonu a železa. Pokud jste někdy na trzích byli, možná jste také zaznamenali takovou zvláštní atmosféru. Všichni jsou v pohodě, nikdo nepředbíhá ve frontě, a když už ano, tak se mu ostatní nesnaží rozbít kokos. Farmářský trh pro mě není jenom šancí koupit si něco na zub, je to událost. A trochu jiného ražení, než když jdete nakupovat do obrovských hal, kde se obsluhy nedovoláte.

Co se kvality nabízeného zboží týče, tak i ta je skvělá. Pořadatelé by si asi nedovolili, aby se na jejich akci prodávalo něco shnilého nebo jinak znehodnocené nebo nekvalitní produkty. Pokud mám i zde srovnávat se supermarkety, tak přijdeme na další obrovský rozdíl. Nakupování na trzích mě prostě baví. Mám rád nejen dobré jídlo, ale také tu atmosféru…

Čtěte téma: Trh jako společenská událost

V sobotu ráno jsem mířila na zcela jiný nákup než obvykle. Co mě a dalších zhruba patnáct tisíc lidí táhlo do Dejvic? Vůně chleba a touha po opravdovém jídle… 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného internetový publicista, více informací najdete v jeho profilu na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).