Hlavní navigace

Evropa má první oběť prasečí chřipky

15. 6. 2009

Sdílet

V Evropě zemřel první pacient na prasečí chřipku. Ve Velké Británii se stal obětí viru H1N1 Skot, který byl mezi deseti lidmi léčenými z nákazy v nemocnici v okoloí města Glasgow. Jedná se o první úmrtí na prasečí chřipku mimo americký kontinent. Mluvčí skotského ministerstva sdělil, že pacient měl „zásadní zdravotní problémy“. Na přání rodiny ale nehodlá zveřejňovat další detaily, ani upřesnit, o kterou nemocnici šlo. Virolog John Oxford řekl britské stanici BBC, že veřejnost by neměla kvůli…

V Evropě zemřel první pacient na prasečí chřipku. Ve Velké Británii se stal obětí viru H1N1 Skot, který byl mezi deseti lidmi léčenými z nákazy v nemocnici v okoloí města Glasgow. Jedná se o první úmrtí na prasečí chřipku mimo americký kontinent.

Mluvčí skotského ministerstva sdělil, že pacient měl „zásadní zdravotní problémy“. Na přání rodiny ale nehodlá zveřejňovat další detaily, ani upřesnit, o kterou nemocnici šlo. Virolog John Oxford řekl britské stanici BBC, že veřejnost by neměla kvůli úmrtí panikařit. „Myslím, že vyhlídky na to, že by se šíření viru zrychlilo, jsou minimální. Během léta se situace nezhorší,“ citovala jej BBC na svých webových stránkách.

Podle posledních údajů byl výskyt takzvané prasečí chřipky dosud podle Světové zdravotnické organizace (WHO) potvrzen v 74 zemích světa. Celkem jde o 29.700 potvrze­ných případů, přičemž na následky tohoto onemocnění dosud zemřelo 147 lidí – 108 v Mexiku , 27 mrtvých hlásí Spojené státy, šest je podle posledních informací z Kanady, přičemž jednu smrt nahlásila Kanada dnes, dvě z Chile a po jedné oběti bylo zaznamenáno v Dominikánské republice, Kostarice, Kolumbii a Guatemale.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).