Hlavní navigace

Esoterický mišmaš v Bratislavě

9. 3. 2009

Sdílet

Není lepší byznys s lidskou blbostí a naivitou, než je alternativní medicína a esoterika nejrůznějšího druhu. Postačí prohlásit, že cítíte fyzikům netušené energie, znáte lidskou budoucnost a vyléčíte rakovinu pouhým plivnutím, a máte o slušné živobytí do konce svých dní postaráno.

Miluji esoterické proudy všeho druhu. S neuvěřitelným potěšením zkoumám novinky na poli alternativní medicíny a ještě větším gustem navracím duchovní proudy do reality všedních dní a platnosti přírodních zákonů. Vzhledem ke své vášni jsem si nemohla nechat ujít veletrh Esoterika konaný na konci září v Bratislavě.

Poznáte toho pravého…

Medicina-a-zdravi-alternativni-medicina-esoterikaHned zkraje své návštěvy jsem se rozhodla popovídat si s kartářkou. Znalosti o vlastní budoucnosti se hodí vždycky. Tak si připravte čtyři stovky vrhá lačné pohledy po mé peněžence osoba duchovní. Ale tady máte napsáno, že za desetiminutovou předpověď si účtujete jen dvě stě a to mi stačí, oponuji a podávám ji dvě stokoruny. Kartářka cosi zavrčí a dá se do věštění. Cítím, že do tří měsíců poznáte toho pravého, zhruba za další tři měsíce si spolu něco začnete, káže asi pětatřicetiletá paní a já dumám, jak to jde dohromady s mým manželským stavem. Kartářka ale suverénně pokračuje a zahledí se tajemně do dálky. Nebude to vůbec jednoduchý vztah, jste oba příliš silné osobnosti. Přesto spolu budete mít za několik let děťátko, bude to vaše první, dodává. Ve skutečnosti na mě ale doma čeká osmiměsíční dcerka.

Duchovní osoba je si ale svými předpověďmi neskutečně jistá a dokonce mi prorokuje chřipku, kterou mám dostat do tří měsíců. Jaký div, když právě začalo sychravé počasí a chřipku má skoro každý. Podle této čarovné paní mě ještě určitě čeká zajímavá pracovní nabídka, která přijde od velmi přitažlivého a šarmantního muže. Tak jen doufám, že se tajemný cizinec ukáže brzy. Údajně si časem pořídím jednoho malinkého roztomilého pejska, ale bude to prý velmi problematické, proto další zvířátko už mít nebudu. Přitom můj byt stráží dva psi, jeden z toho je přitom kříženec bojové příšery, a ještě mohutná kočka. Zase vedle, madam.

Energizujte si čakry

Jak si tak bloumám mezi duchovnostmi všeho druhu, objevila jsem speciální vložky do bot připomínající fakírovo lůžko. Skutečně, z gumových vložek trčí kovové hřeby, které příšerně píchají. Část je potažena stříbrem a část mědí. Skrze uvolněné ionty se pak údajně do lidské krve skrze plosku nohy dostávají důležité chemické látky, které pomáhají naprosto se vším, od léčby nízkého i vysokého tlaku až po leukémii. Z vědeckého pohledu jde samozřejmě o naprostou hloupost, přesto byl i o pichlavé předměty nemalý zájem.

Uvolněte se a já vám zharmonizuji čakry, říká přísným hlasem s ruským přízvukem asi padesátiletá žena. Než se vzmůžu na odpor, už mi po hlavě přejíždí válečkem, ze kterého trčí na husto nasázené hřeby. Teď cítíte, jak se uvolňuje vaše tvůrčí energie a propojují se vaše hemisféry, dodává rozhodně a já vzpomínám na libé pocity, které ve mně probouzí naše kočka, když se mi v pět ráno proběhne po hlavě. To je mnohem příjemnější. Před další masáží podivným strojkem raději prchám.

Medicina-a-zdravi-alternativni-medicina-esoterikaNeutekla jsem ale daleko a ulovila mě dáma nabízející další speciální masáž. Nic netušící souhlasím a ulehám na lehátko. V tom cosi zavrčí a já mám pocit, že vylítnu z kůže. Ulehla jsem totiž na speciální přístroj, ve kterém masírují kamenné koule. Máme spousty děkovných dopisů od spokojených pacientů, léčíme alergie, gynekologické potíže, ale i lidi po těžkých nehodách, vysvětluje majitelka masážního lehátka. Zatnu zuby a myslím na Anglii. Přečkám tak asi deset minut a kupodivu cítím příjemné teplo. Avšak asi tři hodiny po masáži se u mě objeví ukrutné bolesti v zádech, které ztlumí až několik růžových tabletek analgetik.

Buddha nebo Ježíš, to je jedno

Kouzelné na bratislavském veletrhu Esoterika bylo, že vedle sebe hezky existovaly nejrůznější duchovní proudy, od Hnutí Grálu, známé především svými odštěpenci Parsifalem Dvorským nebo lidmi okolo kauzy Kuřim, přes vegetariány přesvědčené o tom, že jedením masa člověk ničí Matku Zemi, až po firmy nabízející specifické služby pro domácnost. Jednu z nich zastupovala asi třicetiletá krásně upravená blondýna. Na Slovensku lidé stále málo naslouchají dětem a jejich moudrosti, proto odmítají duchovní proudy, vysvětlila mi. Zkusila jsem nadhodit, zda to není silným vlivem katolické církve v zemi. Ale kdepak, vždyť já jsem taky katolička. Ježíš nebo Budha, to jsou přece stejné božské energie, zasvětlila mě do svého přesvědčení. 

Sama si prý podle pravidel východní filosofie feng-shuej zařídila byt, jehož součástí jsou i svaté obrázky katolických patronů. Tak jen chápavě pokývám hlavou a závidím esoterikům jejich přesvědčení o pravdivosti vlastní víry. Inu, není nad to, když vám energie všeho druhu pročistí hlavu a vy máte jasno. Jen na mě to nějak nefunguje.

Příště se podíváme na esoterický festival Minerva, který se konal na přelomu února a března v Praze. Víte, co dělá dostihový dámský klobouk na hlavě vědmy a co všechno vyléčí tibetské mísy? Přečtěte si náš další článek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).