Hlavní navigace

Dr. Max – první pomoc v bio péči o pleť

Sdílet

Obchodů s potravinami v bio kvalitě existuje celá řada. V každém z nich seženeme klasické potraviny i vybraný sortiment kosmetiky v bio kvalitě. Co když ale chcete celou bio řadu kosmetiky? Kde sehnat rozšířený sortiment pleťových krémů? Pomoci může Dr. Max.

Řetězec Dr. Max, který na českém trhu působí již třetím rokem, se specializuje především na lékárnickou oblast. Po České republice má více jak 120 poboček. Obchod ve Vodičkově ulici u Václavského náměstí v Praze je však poněkud odlišný. Jako jediný totiž nabízí bio potraviny.

Pro jídlo do lékárny

Na tom by nemuselo být nic až zas tak divného, zvlášť když se Zdrava-vyziva-co-jist-dr.max1dnes běžně prodávají pilulky snižující chuť k jídlu. Ovšem jídlo, které na pobočce pod Václavským náměstím naleznete, je skutečné. Seženete zde opravdové uzeniny nebo pravé mořské řasy, stejně tak jako skutečné bio sušenky a bio čokoládu. Ačkoliv Dr. Max nabízí širokou škálu potravin, obchod je opravdu malý. To však nemusí být nutně na závadu, obzvlášť když se nachází v prostorách vestibulu metra. Cestujete po Praze a najednou si vzpomenete, že doma nemáte nic k večeři? Pak jste na správném místě.

Ve svých požadavcích na suroviny se přitom nemusíte nijak omezovat. Toužíte po bio uzenině nebo pomazánce z tofu? Žádný problém. Chcete bio jogurt s bio pečivem? Ale samozřejmě. Kromě těchto relativně základních potravin Dr. Max nabízí i mořské řasy, dochucovadla jako hořčice, dresingy a kečupy nebo bio nápoje. Například sojový nápoj Zajíc zde má co do chuti a obsahu široké zastoupení, a to od nápoje přírodního až po nápoj s vysokým obsahem vlákniny. V nabídce samozřejmě nesmí chybět ani čaje, kterých Dr. Max nabízí i několik desítek. Převážně se jedná o  himalájské ajurvédské čaje, jimž se přisuzuje léčivá moc. Popíjením konkrétního čaje se tak můžete zbavit například nespavosti, pročistit si organizmus, nebo předejít bolestem různého druhu a původu. A když už jsme u ajurvédy, nemůžeme vynechat ajurvédskou kávu, kterou zde samozřejmě také lze zakoupit. Bezkofeinovou kávovinovou směs nabízí v obou provedeních – tedy kávu Ašvaganda posilující imunitu a fyzickou kondici a kávu Brahmi napomáhající ke koncentraci a vůbec blahodárně působící na mozkovou činnost.

I u Dr. Maxe nalezneme to, čeho se mnozí zcela zbytečně bojí jako čert kříže – čokoládu. Ano, a i ona je v bio kvalitě. A nejen to. Stejně jako sušenky. Jako momentální nevýhoda by se mohl zdát fakt, že obchod patří pod značku Dr. Max poměrně krátkou dobu, což se samozřejmě promítá i do nabídky výrobků. Další věcí je změna dodavatele, proto od paní vedoucí nejsem schopna vyzvědět více, než že se prodejna bude orientovat mimo jiné na fair-trade výrobky a na zachování stávajících značek kosmetiky.

Kosmetika s bio certifikací

Zdrava-vyziva-co-jist-dr.max2

Na bio obchodu Dr. Max se snad nejvíce ze všeho promítá právě lékárnictví. Kosmetik s bio certifikátem zde nalezneme téměř deset, což není málo. Hned u vchodu čeká ve vitrínách česká kosmetika Nobilis Tilia. Je v čistém provedení a její flakónky vypadají jako keramické. Bohužel, je to plast. Nicméně i tak mne zaujala. V její nabídce nechybí celé kosmetické řady pro různé druhy pleti – například levandulová řada pro citlivou pleť nabízí krém a pleťovou vodu a řada s mateřídouškou je určena pro pleť se sklonem k tvorbě komedonů. Nobilis Tilia nabízí i řadu pleťových krémů a peelingů (pro pleť mastnou a aknózní nabízí masku z bahnem z mrtvého moře, nebo masku prachovou), květové vody (růžovou, rozmarýnovou, levandulovou nebo vodu z pomerančovní­kových květů), tělové a koupelové oleje, vlasovou kosmetiku, pleťová mléka k odlíčení, regeneraci nebo k ošetření po opalování nebo mýdla a parfémy. V nabídce značky je i řada pro děti a kosmetika pro těhotenství a porod (masážní oleje s mandlemi nebo jojobou).

Další kosmetickou značkou je dánská Urtekram, která nabízí i přírodní zubní pasty. Opravdu. Aloe vera, tea tree nebo Eukalyptus jsou jen zlomkem jejich příchutí. V jejich nabídce nechybí ani tuhá mýdla (růžové, levandulové, dětské aj.), tekutá mýdla (brown sugar, aloe vera) a vlasová kosmetika od šampónů přes kondicionéry.

U značky ve vedlejší poličce, Doliva, je hned jasné, z čeho pochází. Olivová řada, kterou vyrábí německá značka Medipharma cosmetics, čítá celou řadu péče o obličej, tělo a vlasy. Zaujaly mne především čistící ubrousky na pleť. Odstraňují make-up a jsou v cestovním balení. To jsem v nabídce bio kosmetiky ještě neviděla.

V kosmetické sekci obchodu nechybí ani švýcarská značka Weleda, lotyšská Mádara, německá Dr. Hauschka a Lavera, ale také dvě řady francouzské kosmetické firmy Pierre Fabre Laboratories – A-Derma a Ducray s přípravky k péči o pleť i o vlasy. Ačkoliv specialistou na péči o vlasy je od stejné značky jiná řada. 

Doplňky stravy a kosmetiky

Zdrava-vyziva-co-jist-dr.max3

Druhá nejdůležitější francouzská laboratoř Pierre Fabre kromě krémů vyrábí i přípravky na vlasy a doplňky stravy. Ty nesou název Klorane. V obchodu Dr. Maxe mezi nimi nalezneme vlasové šampóny, ošetřující péči nebo potravinové doplňky proti vypadávání vlasů. A to vše je po více než třicet let výroby v harmonii s přírodou.

Vraťme se nyní k potravinovým doplňkům, zvláště když jsme v lékárnickém řetězci. Dr. Max totiž ve svém bio obchodu nabízí množství bylinných kapslí. Mezi nejprodávanější z celé řady prý patří Brahmi – jsou dobré pro duševní rovnováhu a působí protistresově. Tak to se není čemu divit.

Už by se mohlo zdát, že jsem obchod několikrát prošla tam i zpět a zase zpátky, ale to jsem se ještě nezmínila o barvách na vlasy. Vyrábí je francouzská firma 3 Chénes zcela bez amoniaku a parabenů. Nad „přírodními“ barvami na vlasy je však jinačí zcela určitě přírodní věc – egyptská henna na vlasy. A pěkně ve své přírodní červené barvě.

Kam pro kosmetiku?

Dr. Max je dalším z řady obchodů, které se usídlily ve vestibulech stanic metra. Denně kolem nich projdou stovky lidí. Kolik z nich však ale jde dovnitř? Bio obchody nejsou jen o mořských řasách nebo bio šunce z vepře, který zemřel nenásilnou smrtí. Bio kosmetika je také její součástí. To stojí za prozkoumání, nemyslíte? Bohužel si za průzkumem budete muset zajet přímo do obchodu. Dr. Max má totiž webové stránky pouze pro své lékárenské řetězce. Ale kdoví, třeba se jednou rozroste o více bio obchůdků s vlastními stránkami.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka během své krátké redaktorké dráhy vystřídala psaní recenzí pro tištěný hudební časopis za internetový server Vitalia.cz. Mezitím také přispívala do norského školního časopisu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).