Hlavní navigace

Dobře utajená éčka

26. 3. 2010

Sdílet

Jsou v podezření, že způsobují nejrůznější potíže. Jenže objevit je v potravinách je čím dál těžší. Proč? Výrobci si totiž na zákazníky vymysleli pěknou fintu.

Emulgátory, aditiva, přídatné látky v potravinách neboli jednoduše: éčka. U některých se – prozatím neprokázaně – tuší, že mohou být příčinou alergií, vyrážek, astmatu, kopřivky, či dokonce že mohou vyvolat některé nádory. Pokud byste se jim ale chtěli vyhnout, narazíte na problém.

Éčka 5

Výrobci totiž přestávají éčka psát na obaly pod známou zkratkou E a číslem, ale vypisují jejich celé názvy. Při povrchním pohledu na obal jídla se tak snadno stane, že člověk podlehne dojmu, že potravina je bez éček. Obvykle není, pokud nenakupujete zrovna ve specializovaném obchodě se zdravou výživou. Jen jsou éčka dobře skrytá.

Málokdo je totiž schopen zapamatovat si názvy všech 323 v Česku povolených přídatných látek, zato když je někde jasné tiskací E a číslice, ví každý hned, o co jde. Jenže lidí, kteří se raději éčkům v jídle vyhýbají, přibývá. I proto řetězec obchodů Marks & Spencer přednedávnem vymyslel geniální marketingový trik: v recepturách svých potravin zrušil polovinu emulgátorů. A na to zákazníci rádi slyší.

A to přesto, že žádné průkazné studie o škodlivosti emulgátorů neexistují. „To všechno jsou zatím jen podezření,“ říká Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Nejsou éčka jako éčka

V našem katalogu jich najdete 313! Podívejte se, která z nich jsou neškodná a naopak.

Zakázaná šestka

Evropská unie už přesto dala na černou listinu šestici éček a od 20. července letošního roku je buď výrobci nesmí používat, nebo si musí své potraviny výrazně označit nálepkou, že mohou nepříznivě ovlivnit děti a způsobit jejich hyperaktivitu.

Vzhledem k tomu, že jde z valné části o cukrovinky nebo nápoje pro děti, se do toho výrobcům nechce, a proto raději mění receptury a nahrazují éčka přírodními látkami. Týká se to třeba známé čokoládové tyčinky Deli nebo kokosové tyčinky Margot. Ale taky vitaminových tabletek od firmy Walmark Marťánci pro děti. 

Čtěte téma: Pokus žít zdravě – nakupoval jsem bez „éček“

Zkoušeli jste někdy v supermarketu studovat obaly potravin? Není to žádná legrace… 

Na černé listině jsou barviva:

  • E 102 – tartrazin (žluté barvivo, používá se k barvení nápojů, pečiva a mléčných výrobků, či hořčice. Může způsobovat alergie, astma či dětskou hyperaktivitu
  • E 104 – chinolinová žluť (obsahuje ho celá řada cukrovinek či pudinků, opět může způsobovat alergie či astma) 
  • E 110 – potravinářská žluť číslo 3 (může způsobit alergie a hyperaktivitu dětí, zvracení, vyrážky, přitom se vyskytuje právě v cukrovinkách, limonádách zmrzlinách či pudincích pro děti, ale i v nápojích a tabletkách pro děti)
  • E 122 – azorubin (potravinářská červeň číslo 3, opět se dá najít v cukrovinách a bonbonech, může způsobovat hyperaktivitu dětí)  
  • E 124 – ponceau (potravinářská červeň číslo 7, pro ni platí totéž co pro E 129)
  • E 129 – allura (potravinářská červeň číslo 17, používá se na dobarvování mléčných výrobků, alkoholických a nealkoholických nápojů a cukrovinek, může způsobit alergie a hyperaktivitu)
      

„U těchto látek se klinickou studií na dětech prokázalo, že by mohly stát za hyperaktivitou dětí,“ říká Daniela Winklerová ze Státního zdravotního ústavu. „Úplně průkazná ta studie nebyla, alespoň podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin, přesto, když jde o děti, je lepší být opatrný. Evropská unie tak nařídila, aby výrobci povinně označili výrobky s těmito emulgátory, ať jsou rodiče informovaní, co kupují,“ říká žena, která byla i v evropské komisi zabývající se těmito éčky. A co ostatní emulgátory?

Kontrolujete složení potravin?

  • Obvykle ano
    69 %
  • Jen někdy, jen u některých výrobků
    22 %
  • Většinou ne
    9 %

Ukryté nebezpečí

Výrobci se poučili a místo písmena E, které mnohé zákazníky okamžitě odradí, raději zaberou víc místa na obalu potraviny, éčka vypíší celým názvem a vtlačí je někam na konec přehledu surovin, které výrobek obsahuje.

Éčka 7

Tak třeba v Ketchupu hot, výrobku obchodního řetězce Kaufland, se mezi octem, kořením a chilli nenápadně krčí i konzervant sorban draselný. Dřív, dokud se lidé éček nezačali bát, by tu bylo E 202. V hořčici Mustard fine vyrobené také pro Kaufland není E 210 a E 100, ale kyselina benzoová a kurkuma.

Nebo v jahodové marmeládě Extra jam od Hamé není vedle jahod, cukru a vody E 440 a E 330, ale pouze pektin a kyselina citrónová. Pochopitelně: zní to líp. Přitom právě pektiny ani kyselina citrónová nepatří mezi éčka, která jsou podezřelá, ale spíš naopak: mohou být prospěšná lidskému zdraví.           

Ta éčka, která jsou v podezření, že škodí, zní plným jménem naopak nevinně, a na to právě často výrobci sázejí. Na co si tedy dát především pozor?

Hezky zní třeba amarant, kyselina karmínová či citronová červeň, ale ve skutečnosti jde o barviva E 123, E 121 a E 120, která mohou stejně jako podezřelá šestka Evropské unie vyvolat dětskou hyperaktivitu. Podobně mohou působit éčka s názvem benzoan či kyselina benzoová. Také E 220 už dnes málokdo z výrobců napíše na obal, přitom jde o oxid siřičitý, látku tak často obsaženou v nápojích a nevhodnou pro děti.

Nevhodné pro děti právě kvůli obsahu éček jsou proto například paradoxně dětská pitíčka Disney Bimboo nebo třeba Jussy Multifruit. 

„Je ale pravda, že žádné relevantní studie, které by skutečně dokázaly jejich škodlivost, na to neexistují,“ upozorňuje Daniela Winklerová. Sama se však snaží přídatným látkám při nákupu vyhýbat a bedlivě si čte obaly potravin. Pro jistotu.Není však třeba se éček bát. Některé jsou dokonce zdraví prospěšné vitamíny, třeba E 101 – riboflavin,“ říká.

Za posledních pět let byl v potravinách zcela zakázán jen jeden emulgátor, u něhož bylo prokazatelné, že je zdraví škodlivý: červeň 2G, která se těle mohla štěpit na nebezpečný anilin. Naopak brzy přibudou nová éčka: sladidlo stevie a čerstvě se smí sladit i neotamem. Jestli jsou skutečně bezpečné a neškodí zdraví, však zřejmě ukáže až čas.

Duel: Škodí„éčka“ v potravinách, nebo spíše pomáhají?

Na obalech potravin nás tak trochu děsí. Jsou ale opravdu tak nebezpečná? 

Ilustrační foto: Ivana Dvorská (Internet Info)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je redaktorkou MF DNES.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).