Hlavní navigace

Do Česka mířily nebezpečné mandle

21. 5. 2009

Sdílet

 Státní zemědělská a potravinářská inspekce ve spolupráci s celním úřadem v Praze zadržela dodávku mandlí původem z USA. Důvodem je pětinásobné překročení limitu na obsah aflatoxinů. Dodávka o celkové hmotnosti 9,5 tuny obsahovala 420 kartonů přírodních mandlí bez skořápky. „Na základě laboratorních výsledků SZPI zaslala celnímu úřadu závazné stanovisko nepropustit tuto dodávku do volného oběhu na území ČR. Dovozce ji nyní může vrátit svému dodavateli nebo ji musí zničit,“ vysvětluje Martina…

 Státní zemědělská a potravinářská inspekce ve spolupráci s celním úřadem v Praze zadržela dodávku mandlí původem z USA. Důvodem je pětinásobné překročení limitu na obsah aflatoxinů. Dodávka o celkové hmotnosti 9,5 tuny obsahovala 420 kartonů přírodních mandlí bez skořápky.

„Na základě laboratorních výsledků SZPI zaslala celnímu úřadu závazné stanovisko nepropustit tuto dodávku do volného oběhu na území ČR. Dovozce ji nyní může vrátit svému dodavateli nebo ji musí zničit,“ vysvětluje Martina Šmídtová, mluvčí SZPI. Informace o dodávce byly zároveň odeslány na vědomí ostatním členským zemím EU prostřednictvím Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF).

Dovoz suchých skořápkových plodů z určitých zemí, například právě mandlí z USA, arašídů z Číny, pistácií z Iránu apod., podléhá zvláštnímu režimu. V letošním roce se SZPI takto podařilo zachytit již dodávku dvaceti tun závadných arašídů z Číny, která rovněž obsahovala nadlimitní množství aflatoxinů. „Díky opatřením SZPI se podobné kontaminované zásilky vůbec nedostanou na evropský trh a spotřebitelům proto nehrozí žádné nebezpečí,“ dodává Šmídtová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).