Hlavní navigace

Exotické dary přírody, které zahánějí únavu a dodávají energii

13. 12. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Možná se také cítíte vyčerpaně a takříkajíc bez „šťávy”. Může za to řada faktorů. Pokud nepatříte mezi příznivce chemických preparátů, zkuste tělo povzbudit přírodními látkami rostlin z dalekých končin světa, s jejichž účinky vás v následujícím článku seznámíme.

Za únavu může nedostatek slunečního svitu i stres

V průběhu chladných měsíců tělesné biorytmy pracují pomaleji, v těle se hromadí škodlivé látky, které se usazují v orgánech a tkáních, a chybí mu vitamíny ze slunečního svitu, jenž v zimě absentuje.

Organismus však zatěžkává také nadměrný přísun potravy, z níž si tvoří zásoby na krušnější chvíle, a nedostatek fyzického pohybu. Vlivem nepříznivého počasí musí též bojovat s přemnoženými bakteriemi, viry a jinými parazity, které na něj útočí v podobě sezónních onemocnění a epidemií.

Ačkoliv jsou únava a ztráta energie typickými projevy začátku jara a podzimu, mohou nás přepadnout i v kterémkoliv jiném ročním období. „Únava může mít řadu nepřirozených příčin, které není radno dlouhodobě podceňovat. Kromě přepracování, přetížení organismu, problémů se spánkem, psychické únavy, vyčerpávajícího stylu života, nesprávné životosprávy nebo vedlejších účinků léků může být taky projevem infekčních onemocnění či metabolických obtíží,“ zdůrazňuje lékař Pavel Turčan.

1. Polyfenoly skalní růže posilují imunitu a zmírňují přetížení organismu

Jako zdroj podpory organismu a posílení jeho energie lze kromě tradičních přípravků a doporučených postupů využít také účinků přírodních látek z rostlin, jejichž kořeny sahají do daleké Ameriky, Asie nebo exotického Středozemí.

Z extraktů těchto bylin se technologickým zpracováním získává vyšší obsah účinných látek. Proti únavě působí například skalní růže, jinak známá jako Cistus incanus. Tento aromatický polokeř roste na nehostinných skalních úbočích u Středozemního moře a je pro lidský organismus mimořádně cennou rostlinou. Obsahuje totiž vysokou koncentraci polyfenolů, které fungují jako vysoce účinné antioxidanty. „Ty v první řadě neutralizují volné radikály, jejichž přemnožením se tělo vyčerpává. V druhé řadě pak posilují imunitní systém a zbavují ho toxinů. Skalní růže tak nachází široké uplatnění především jako podpůrný prostředek proti přetížení a přepracování. Komplex látek získaných ze skalní růže mimo to zabraňuje virům proniknout do buněk, proto se používá rovněž jako prevence před virovými onemocněními,“ přibližuje Petr Galle ze společnosti Vegall Pharma.

2. Merlík a ženšen fungují jako životabudič

Merlík chilský neboli quinoa se dnes řadí mezi takzvané superpotraviny. Tato obilovina roste ve vysokých nadmořských výškách jihoamerických And, kde ji s oblibou používaly prastaré civilizace. Kdysi dokonce patřila mezi tři základní plodiny Inků. Věděli totiž proč. Merlík prospívá lidskému organismu celou řadou pozitivních účinků a má významný vliv na posílení energie.

„Vyniká jako antioxidant, detoxikuje tělo od škodlivých látek, snižuje vysoký krevní tlak, zklidňuje nervový systém, podporuje trávení, přispívá výživě mozku a chrání proti kardiovaskulárním onemocněním. Je také populární mezi sportovci, protože do těla postupně uvolňuje energii a podporuje růst svalové hmoty. Navíc z klíčků merlíku lze získat komplex vitamínů skupiny B, které přispívají k normální funkci imunitního systému,“ vyjmenovává Petr Galle.

Říká se, že téměř zázračné účinky má též ženšen. Ten se z tradiční asijské medicíny, kde se úspěšně používá již po tisíciletí, postupně adaptoval do západní výroby bylinných preparátů. V dnešní době ženšen výborně pomáhá především ke snížení únavy i stresu (Stopněte stres: tyto aktivity vás zabaví a špatné myšlenky pošlou k šípku) a zvýšení energie. Povzbuzuje psychickou vitalitu a fyzickou výkonnost, obsahuje rovněž komplex aktivních látek, minerálů a vitamínů, které podporují obranyschopnost organismu.

3. Echinaceu a guaranu používali prérijní Indiáni

Další podpůrnou rostlinou, která dokáže tělo energeticky nastartovat, je třapatka nachová. Ta je známá spíše pod názvem echinacea. Pochází z prérií Severní Ameriky, kde ji hojně používaly indiánské kmeny. Podobně jako ostatní byliny má i ona široké spektrum pozitivních účinků na tělo. Posiluje imunitu (Tipy na posílení imunity) i celkový temperament člověka, uplatňuje se jako prevence infekčních onemocnění, je významným přírodním antibiotikem a dokáže tělo zbavit plísní.

Stimulační účinky má také další indiánská rostlina guarana, méně známá jako paulinie nápojná. Tuto rostlinu vybavila příroda vysokým obsahem kofeinu, jehož koncentrace v semenech dosahuje 3 až 7 %.

Guaranin, jak se jinak kofein nazývá, se do těla uvolňuje postupně, díky tomu organismus povzbudí a dodá mu energii na dlouhou dobu. Dokonce delší než kofein obsažený v kávě. Protože guarana zvyšuje fyzickou výkonnost i psychickou odolnost, patří k častým surovinám pro výrobu energetických nápojů. I tato rostlina obsahuje polyfenoly, které čistí organismus od volných radikálů a posilují jeho imunitu.

Zdroj: TZ VEGALL Pharma

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).