Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Češky a kojení: reklama na umělá mléka a posuzování veřejnosti má devastační vliv od h4x0r - K tomu kojení na veřejnosti mám pár postřehů. O...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 9. 2020 11:50

    h4x0r

    K tomu kojení na veřejnosti mám pár postřehů.

    O tom, že kojení je prospěšné a vhodné, nikdo nepochybuje. Stejně jako je prospěšné mít pravidelně pohlavní styk, mít pravidelnou stolici apod.

    Zatímco u toho sexu a vylučování si většina lidí uvědomuje, že je to poměrně osobní záležitost a dělá ji když ne v naprostém soukromí, tak aspoň dále od lidí, řada (zvláště bio-)matek má pocit, že když kojí, tak jsou prostě něco víc než ostatní, mohou svá prsa vytáhnout kdekoliv a kdykoliv a ostatní musí držet zobák, protože přece nebudou proti prospěšnému kojení. Možná vás to překvapí, ale zažil jsem takovou biomatku i v kostele. Prostě ne že by si vzala dítě na chodbu či do rohu a tam si ho decentně nakojila, prostě v lavici si rozepnula blůzu a svého (asi dvouletého!!!) kojence si tam nasadila.

    Když se v článku zmiňuje, že před 14 lety kojení na veřejnosti nebylo takové téma, tak myslím, že přesně proto, že matky byly zvyklé chovat se decentně a nikoliv dnes poměrně populárním stylem "jsem kojící matka a kdo je víc!".

    Když kojívala naše děti manželka, dělala to samozřejmě v době, kdy to bylo třeba, tzn. i když byla s kojencem v centru apod., ale vždy v ústraní a ještě měla takový šátek, který si přes ně dala - jednak mělo dítě větší klid a potom to bylo vstřícnější k okolí.

  • 11. 9. 2020 12:36

    bez přezdívky

    Naprosto s vámi souhlasím, myslím si přesně to samé. Nikdo prospěšnost kojení nezpochybňuje, ale jistá ohleduplnost od kojících matek, by byla víc než na místě.

  • 15. 9. 2020 14:00

    Ink

    Každý extrém je špatný. Kojení není vylučování ani sex. Na rozdíl od vylučování pro něj neexistuje vyhrazený prostor jako pro to vylučování a na rozdíl od sexu jde o poměrně urgentní biologickou potřebu dítěte a nedá se odkládat hodiny nebo dny. Je pravda, že odejít do ústraní je vhodné pro všechny strany, pokud je to rozumně možné.

    Rozumím tomu, že někomu přijdou některé konkrétní případy vytaženého prsu bezohledné, ale podle mě o nic více než třeba hlasité telefonování na veřejnosti, které je dnes div ne normou. A na rozdíl od bezohledného telefonisty lze odvrátit zrak a tím (pro někoho) nelibý vjem ukončit.

  • 17. 9. 2020 16:14

    h4x0r

    Tak nevím, zda to chápu dobře, ale argumentace typu "sice je to bezohledné, ale někteří jiní lidé jsou také bezohlední" mi nepřipadá moc důvtipná. To pak může přijít další chytrák s tím, že bude v kině hlasitě prdět, protože to je sice taky bezohledné, ale o nic více, než když jiní hlasitě telefonují nebo matky vytahují svá prsa kdekoliv, tak proč on by si neulevil, že. Kde to skončí?

  • 21. 9. 2020 11:42

    Ink

    No přijde mi divné, že se zrovna okolo vytažených prsou dělá takový humbuk. "Otravné" kojení na veřejnosti je podstatně méně časté, než řvaní do telefonu třeba v tramvaji, přesto se o tom řvaní do telefonu skoro nikde nepíše, aspoň jsem to tedy nezaznamenal.

    Navíc jsem zcela jasně uvedl, že zrakový vjem lze ve většině případů velmi snadno odstínit, což u řvaní tak snadné není. Mimochodem, když kojenec nedostane najíst, jeho řvaní okolí nemine. Tak co je potom vlastně bezohlednější...

    Navíc jsem myslím dost jasně napsal, že příjem mléka je pro kojence základní a poměrně akutní fyziologická potřeba, což se o telefonátech typu "Ahoj Máňo, tak se vracim vod kadeřnice, potkala jsem tam Stáňu" asi říci nedá. A psal jsem i to, že i u kojení doporučuju brát maximální ohledy a zachovat intimitu, pokud to je trochu možné.

    Už je jasno, nebo pořád ne?

    21. 9. 2020, 11:44 editováno autorem komentáře

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).