Hlavní navigace

Česko zatím nákaze prasečí chřipce uniká, říká hlavní hygienik

28. 4. 2009

Sdílet

Nákaza prasečí chřipky se v případě Čechů, kteří byli v podezření, nepotvrdila. Sdělil to Mediafaxu hlavní hygienik Michael Vít. „Nákaza u žádného Čecha se zatím nepotvrdila, díkybohu,“ řekl Vít. Podezření na nákazu prasečí chřipkou prověřovali čeští zdravotnicí u tří pacientů. Vít řekl, že Česká republika má pro případ epidemie prasečí chřipky zásoby léku Tamiflu pro 20 procent populace, tedy dva miliony obyvatel. Podle Víta se jedná s výrobce léku o případném navýšení zásob pro české trhy. „S…

Nákaza prasečí chřipky se v případě Čechů, kteří byli v podezření, nepotvrdila. Sdělil to Mediafaxu hlavní hygienik Michael Vít.

„Nákaza u žádného Čecha se zatím nepotvrdila, díkybohu,“ řekl Vít. Podezření na nákazu prasečí chřipkou prověřovali čeští zdravotnicí u tří pacientů.

Vít řekl, že Česká republika má pro případ epidemie prasečí chřipky zásoby léku Tamiflu pro 20 procent populace, tedy dva miliony obyvatel. Podle Víta se jedná s výrobce léku o případném navýšení zásob pro české trhy. „S lokálním výrobcem vakcíny pak připravujeme jednání o možné výrobě pandemické vakcíny, pokud by to situace vyžadovala,“ doplnil Vít.

Na pražském ruzyňském letišti visí od pondělí cedule upozorňující cestující z rizikových oblastí na možnost nákazy prasečí chřipkou a vyjmenované příznaky choroby. Patří mezi ně horečka, kašel, rýma, bolesti v krku a bolesti hlavy nebo svalů, případně se může objevit průjem nebo zvracení. Pokud je lidé na sobě pocítí, mají vyhledat přímo na letišti lékaře, který je vyšetří. Pokud by se diagnóza potvrdila, pacienta přijmou na infekční klinice pražské nemocnice Bulovka.

„Zvažujeme i možnost příletových karet pro cestující, kde by lidé nechali své údaje a v případě nákazy v jejich letu by mohli být kontaktováni,“ řekl Vít. O jejich zavedení bude jednat i na čtvrtečním setkání Rady ministrů Evropské unie, karty by se pak zavedly na všech evropských letištích.

Počet nemocných nakažených prasečí chřipkou stoupá. V Mexiku je nakažených více než 1600, přes sto jich zemřelo. Z evropských zemí nákazu potvrdilo již Španělsko a Velká Británie. Případy nákazy ohlásily i další země, například Kanada nebo Brazílie.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).